Νέος «πόλεμος» ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, με την Πειραιώς να κατηγορεί την Χαριλάου Τρικούπη για «κρυφή ατζέντα» στο οικονομικό της πρόγραμμα ως προς την φορολόγηση των επιχειρήσεων, με αφορμή τις δηλώσεις Δουδωνή και Χρονοπούλου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος, μίλησε χαρακτηριστικά για… «μαρτυριάρηδες Νο2», αναφερόμενος στα δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με τον Δημήτρη Μάντζο να καλεί τη ΝΔ και προσωπικά τον εκπρόσωπό της, να αφήσουν τη «μονταζιέρα» και να υπογραμμίζει ότι «η φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ έχει μία ξεκάθαρη στόχευση: Τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, που θα χρηματοδοτεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, που θα μειώνει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες».

Παράλληλα, ο κ. Μάντζος έθεσε τέσσερα ερωτήματα στον Άκη Σκέρτσο, σχετικά με την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και ως προς το πού θα βρει τα χρήματα για να αυξήσει τον μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

«Πυροσβεστικές» δηλώσεις Μάντζου για τη φορολόγηση των μερισμάτων

Οι απαντήσεις ΝΔ στα ερωτήματα ΠΑΣΟΚ

«Επειδή τίποτα δεν πρέπει να μένει αναπάντητο και εμείς υπηρετούμε την πολιτική του συγκεκριμένου, εδώ 4 συνοπτικές και γρήγορες  απαντήσεις στα ερωτήματα του Δημήτρη Μάντζου», απάντησε στον ομόλογό του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

1) «Συνολικοί πόροι από υπερκέρδη ενεργειακών εταιριών, ταμείο ενεργειακής μετάβασης και διυλιστήρια που χρηματοδότησαν μέτρα στήριξης των νοικοκυριών για την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση: €4,7 δισ. + €600 εκατ.» –  η απάντηση στο ερώτημα Μάντζου «πόσα λεφτά έχουν μπει στο δημόσιο ταμείο από τη φορολόγηση – και μάλιστα με συντελεστή 90% – των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας;».

2) «Οι μισθοί αυξάνονται με έναν τρόπο, όπως ήδη αποδείξαμε την τετραετία 2019-2023: με σταθερούς και φιλικούς για την ανάπτυξη φορολογικούς συντελεστές στο κεφάλαιο και την εργασία, διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ και των επενδύσεων από ΕΕ, ταχύτερη μείωση ανεργίας από ΕΕ» – ως προς τη δέσμευση της ΝΔ για αυξήσεις στους μισθούς.

3) «Αν κάνετε τον κόπο να διαβάσετε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023-2026 θα δείτε ότι το πλεόνασμα 2,5% δεν αποτελεί στόχο αλλά πρόβλεψη για την επίδοση της οικονομίας έως το 2026 στο βασικό σενάριο χωρίς καμία αλλαγή πολιτικών ‘no policy change scenario’. Ενώ ρητά αναφέρεται ότι σε αυτό το ποσό προστίθενται τα επιπλέον θετικά προεκλογικά μέτρα» – απάντηση στο ερώτημα «για ποιο λόγο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δέσμευσε χωρίς κανέναν διάλογο τη χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα, που φτάνουν μέχρι 2,5% το 2026;».

4) «Μην ψάχνετε ματαίως για ‘δράκους’. Στο πρόγραμμά της η ΝΔ δεν έχει εντάξει ούτε μια αύξηση φόρων για κανέναν. Αντιθέτως για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος και επέκταση του επιδόματος μητρότητας από 4 σε 9 μήνες» – απάντηση στο ερώτημα Μάντζου, «η κυβέρνηση ανέθεσε από πέρσι στον ΙΟΒΕ να προτείνει νέα μέτρα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα τη σχετική μελέτη, να μας πει ποια είναι τα μέτρα αυτά, ή θα περιμένει να τα ανακοινώσει μετά τις εκλογές;».

Η ανταπάντηση Μάντζου

Με μία ανάρτηση απάντησε στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ ο Δημήτρης Μάντζος, στην οποία σημειώνει ότι «ο κ. Σκέρτσος ενοχλείται όταν το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής μιλά για φορολογική δικαιοσύνη, προφανώς επειδή θίγει τους ισχυρούς φίλους της προηγούμενης κυβέρνησης».

Την ίδια ώρα, προσθέτει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, «αγνοεί για πολλοστή φορά τις διαπιστώσεις και συστάσεις διεθνών οργανισμών».

Και προσθέτει: «Σε πείσμα όσων λέει η ΝΔ, ο ΟΟΣΑ θεωρεί αναγκαία τη δικαιότερη φορολόγηση των μερισμάτων, μαζί με ελάφρυνση των βαρών της μισθωτής εργασίας, όπως ακριβώς προτείνουμε. Και όπως, ακριβώς, ισχύει ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

»Άραγε, είναι ‘φορομπηχτική πολιτική’ η εναρμόνιση με ό,τι συμβαίνει στην ΕΕ; Είναι ‘φοροεπιδρομή’ η φορολόγηση των υπερκερδών τραπεζών και ενεργειακών εταιρειών;

»Πώς ορίζει τη ‘μεσαία τάξη’ τελικά η ΝΔ; Πλέον είναι εμφανές: Η ΝΔ δεν αγωνίζεται μόνο για την επιστροφή της στην εξουσία. Αλλά και για τη διατήρηση των συμφερόντων όσων τη στηρίζουν, εις βάρος των ευάλωτων. Αυτός, τελικά, είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος».

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».