Με διήμερο road trip σε τέσσερις νομούς, οι οποίοι αποτέλεσαν (και) προσωπικό εκλογικό στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιλέγει ο ίδιος να ανοίξει τον νέο κύκλο των προεκλογικών περιοδειών του. Με τελικό ορίζοντα την 25η Ιουνίου, ο Μητσοτάκης θέτει την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη, στην αφετηρία του αγώνα.

Μητσοτάκης: Παραμένει πρόβλημα η ακρίβεια – Οι τρόποι αντιμετώπισης

Μόνο που αυτή τη φορά ο αρχηγός της ΝΔ θα επισκεφθεί το νησί παντού, από τη Σητεία μέχρι και το Θέρισο, με στόχο να μεταφέρει (όπως θα κάνει σε όλες τις περιοδείες) το γαλάζιο μήνυμα της αυτοδυναμίας. Η Κρήτη για πρώτη φορά στις 21 Μαΐου πέρασε στην εκλογική επιρροή της ΝΔ, καθώς η παράταξη αναδείχθηκε πρώτη και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, ενώ σε δύο (στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι) αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη το ΠΑΣΟΚ, γκρεμίζοντας τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Να πάμε ακόμη καλύτερα»

«Θα διατρέξω όλη την Κρήτη, θα πάω σε πόλεις και σε χωριά. Είναι μια ευκαιρία για εμένα να ευχαριστήσω και τους συντοπίτες μου, διότι, πράγματι αυτό που έγινε στην Κρήτη μου έδωσε πολύ μεγάλη – όχι μόνο πολιτική – αλλά και προσωπική ικανοποίηση» είπε (Mega) ο Μητσοτάκης. «Εμπιστεύτηκαν οι Κρητικοί και εμένα και είναι μια ευκαιρία να τους ευχαριστήσω και να τους ζητήσω να πάμε ακόμη καλύτερα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου» πρόσθεσε.

Η διαδρομή του Μητσοτάκη, έπειτα από την ανεπίσημη έναρξη της εκστρατείας χθες στον Δυτικό τομέα της Αθήνας ο οποίος επίσης άλλαξε «χέρια», περιλαμβάνει 11 σταθμούς. Με πρώτο το Λασίθι (Σητεία, Μακρύ Γιαλός, Ιεράπετρα, Άγιος Νικόλαος), το οποίο δεν είχε επισκεφθεί ο Μητσοτάκης στην προηγούμενη περίοδο.

Απόψε η κεντρική ομιλία θα δοθεί στην πλατεία του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο. Αύριο θα βρεθεί σε Ρέθυμνο και τα Χανιά: στο Πέραμα Μυλοποτάμου, στις Βρύσες Αποκορώνου, στην πλατεία Δημαρχείου Ρεθύμνου, στον Πλατανιά, στην πλατεία Τζανακάκη στο Καστέλι Κισσάμου, στο Θέρισο.

Αλλαγή ισορροπιών

Η εκλογική «μάχη» της Κρήτης εξακολουθεί να έχει υψηλή συμβολική βαρύτητα (πέραν της ουσιαστικής) τόσο για τη ΝΔ όσο όμως και για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε και κατά την προεκλογική περίοδο για την κάλπη της 21ης Μαΐου είχαν πέσει στους τέσσερις νομούς ισχυρές… δυνάμεις και από τα τρία κομματικά επιτελεία.

Η εντοπιότητα του αρχηγού της Χαριλάου Τρικούπη Νίκου Ανδρουλάκη μοιραία δημιούργησε νέα δεδομένα στο νησί των συνολικά 551.705 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, το οποίο είχε σταθερά κεντροαριστερή κατεύθυνση – ως άλλοτε «πράσινο» κάστρο και αργότερα «ροζ» μέχρι να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της αναμέτρησης της 21ης Μαΐου, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είχε κερδίσει όλους τους νομούς το 2019.

Ο στόχος της ΝΔ ήταν η αλλαγή ισορροπιών και προσδοκία της ήταν να αποτυπωθεί μια εκτεταμένη διάχυση της κεντροαριστερής ψήφου. Ενόψει της νέας αναμέτρησης οι γαλάζιοι επιδιώκουν ουσιαστικά μια επαναβεβαίωση του… μπλε σε όλο τον χάρτη της Κρήτης.

Το «ρεύμα του νικητή»

Πίσω από τη διήμερη περιοδεία του Μητσοτάκη κρύβονται και συμβολισμοί. Πρώτον, ο αρχηγός της ΝΔ θέλει να «τιμήσει» στο μέγιστο τις περιοχές, όπου η κεντροδεξιά παράταξη πέτυχε εκλογικές ανατροπές – εξού και στο πλάνο των γαλάζιων περιοδειών περιλαμβάνονται όλες οι περιφέρειες που άλλαξαν «χρώμα» στον εκλογικό χάρτη το βράδυ της 21ης Μαΐου (Αχαΐα, Δυτική Αττική κ.λπ).

Δεύτερον, ο Μητσοτάκης επιδιώκει να δώσει περαιτέρω… ορμή στο λεγόμενο «ρεύμα του νικητή», προσδοκώντας την προσέλευση περισσότερων ψηφοφόρων – πολιτών που δεν στήριξαν ΝΔ στην πρόσφατη αναμέτρηση.

Τρίτον, ο ίδιος θέλει να απευθύνει εμφατικά το μήνυμα ότι «στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση» από εκλογικές περιφέρειες στις οποίες θα δώσουν εκ νέου σκληρές μάχες ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Τέταρτον, η περιοδεία αναμένεται να έχει και έντονο το προσωπικό στοιχείο. Στο Θέρισο Χανίων, στους πρόποδες των Λευκών Όρεων, όπου ο Μητσοτάκης αναμένεται να ολοκληρώσει την περιοδεία του αύριο, είχε βρεθεί ο ίδιος το 2018 εκκινώντας τότε μια οικολογική δράση – πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης» με τίτλο «Διαδρομή Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: Μια Πρότυπη Οικολογική Δράση, από το Κρητικό έως το Λιβυκό Πέλαγος μέσα από τα Λευκά Ορη».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα