Η «τρέλα» με τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, που οφείλεται στη ζήτηση για chatbot και μονάδες επεξεργασίας γραφικών υψηλής ισχύος – που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση τέτοιων chatbot σε υπερυπολογιστές – έχει οδηγήσει τους επενδυτές σε συγκεκριμένες μετοχές, με τις ανησυχίες για «φούσκα» να εντείνονται, σύμφωνα με το CNBC.

Ο καθηγητής του Wharton και διάσημος οικονομολόγος Τζέρεμι Σίγκελ, «βλέπει» μεγάλη τεχνολογική έκρηξη που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη παρά τις ανησυχίες αρκετών αναλυτών.

Nvidia: Eτοιμη να εισβάλλει στο κλειστό κλαμπ του 1 τρισ.

«Δεν είναι φούσκα»

Δεν είναι ακόμα μια φούσκα», δήλωσε ο Σίγκελ, στη εκπομπή «Street Signs Asia» του CNBC τη Δευτέρα. Επιπλέον, ανέφερε ότι δέχεται ερωτήσεις σχετικά με το εάν θα οδηγούσε σε επανάληψη της φούσκας των dot-com στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Ο οικονομολόγος Ντέιβιντ Ρόζενμπεργκ, γνωστός για τις αντίθετες απόψεις του, είχε προβλέψει ότι η τρέχουσα έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να καταρρεύσει όπως στα τέλη της δεκαετίας του 1990 οι μετοχές dot-com. Η φούσκα των dotcom έσκασε όταν τα κεφάλαια «στέρεψαν» μετά τη μαζική υιοθέτηση του διαδικτύου και τον πολλαπλασιασμό των διαθέσιμων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών σε εταιρείες που βασίζονται στο Διαδίκτυο, ειδικά νεοφυείς επιχειρήσεις που δεν είχαν ιστορικό επιτυχίας.

«Πρώτον, υπήρχε ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη και η Nvidia επικύρωσε αυτόν τον ενθουσιασμό με εκρηκτικά κέρδη. Αυτό είναι μια διπλή ώθηση», τόνισε ο Σίγκελ.

Οι μετοχές της Nvidia σημείωσαν ράλι 24% την Πέμπτη, αφού η εταιρεία σημείωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα το τελευταίο τρίμηνο, φτάνοντας σε υψηλό όλων των εποχών λόγω της εκρηκτικής ζήτησης για τσιπ που χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη. Το ράλι έφερε την κεφαλαιοποίηση του κατασκευαστή ημιαγωγών μια ανάσα από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

O νέος υπερυπολογιστής

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang, δήλωσε κατά τη διάρκεια της κλήσης για τα κέρδη ότι η εταιρεία έβλεπε «αυξημένη ζήτηση» για τα προϊόντα της. Οι μετοχές της Nvidia αυξήθηκαν κατά 166% σε ετήσια βάση.

« Μακροπρόθεσμα θα έλεγα ότι [οι μετοχές της Nvidia] ήταν πιθανώς ελαφρώς υπερτιμημένες. Αλλά βραχυπρόθεσμα, γνωρίζουμε ότι η δυναμική μπορεί να φέρει τις μετοχές πολύ υψηλότερες από τη θεμελιώδη αξία τους και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ψηλά μπορεί να φτάσουν», δήλωσε ο Σίγκελ.

Την Κυριακή, η Nvidia ανακοίνωσε μια νέα κατηγορία υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης μεγάλης μνήμης που δημιουργήθηκε για να επιτρέψει την ανάπτυξη μοντέλων επόμενης γενιάς τεχνητής νοημοσύνης. Ο υπερυπολογιστής που τροφοδοτείται από το Nvidia GH200 Grace Hopper Superchip αναμένεται να παρέχει σχεδόν 500 φορές περισσότερη μνήμη από την προηγούμενη γενιά Nvidia DGX A100 — η οποία παρουσιάστηκε το 2020.

«Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη και τα νέα γλωσσικά μοντέλα είναι τα ψηφιακά εργαλεία της σύγχρονης οικονομίας», δήλωσε ο Huang, στο δελτίο τύπου της εταιρείας. «Οι υπερυπολογιστές DGX GH200 AI ενσωματώνουν τις πιο προηγμένες τεχνολογίες της Nvidia για να επεκτείνουν τα σύνορα της τεχνητής νοημοσύνης», τόνισε.

Ο Σίγκελ από την πλευρά του, είπε ότι οι μετοχές της τεχνητής νοημοσύνης βοήθησαν στην άνοδο του S&P 500 και ότι ο δείκτης θα μπορούσε να βγει «νικητής παρά την πρόσφατη τραπεζική κρίση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη