Κάτω από τα 90 δολάρια θα διαμορφωθούν οι τιμές του πετρελαίου σύμφωνα με 43 οικονομολόγους και αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η τιμή του αργού Brent θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα 84,73 δολάρια το βαρέλι το 2023, σε επίπεδα χαμηλότερα απο τα 87,1 δολάρια που ήταν η εκτίμηση του Απριλίου. Η τιμή του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 79,20 δολάρια το βαρέλι το 2023, από τα 82,23 δολάρια που ήταν η πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα.

ΟΠΕΚ+: Τι οδήγησε στη μείωση της παραγωγής

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι το πετρέλαιο θα διαπραγματεύεται γύρω από το επίπεδο των 80 δολαρίων το βαρέλι φέτος, με την εταιρεία δεδομένων και αναλύσεων Kpler να σημειώνει ότι «οι μακροοικονομικές ανησυχίες αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τις τιμές του αργού φέτος, επισκιάζοντας τα σχετικά σφιχτά θεμελιώδη μεγέθη».

Οι ανησυχίες για την ισχυρή νομισματική σύσφιγξη, τις τραπεζικές πτωχεύσεις στις ΗΠΑ, τον κίνδυνο χρεοκοπίας των ΗΠΑ και τις άνισες οικονομικές επιδόσεις της Κίνας έχουν περιορίσει την άνοδο της αγοράς, παρόλο που πέφτει σε έλλειμμα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στην EIU, Μάθιου Σέργουντ.

Το ενδεχόμενο τα μέλη του ΟΠΕΚ+ να προχωρήσουν σε νέες περικοπές της παραγωγής  στη συνάντησή τους στις 4 Ιουνίου στη Βιέννη, θα μπορούσε να παρέχει ένα κατώτατο όριο για τις τιμές, σύμφωνα με αναλυτές.

«Δεδομένων των μακροοικονομικών αβεβαιοτήτων και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου τον Μάιο, πιστεύουμε ότι ο ΟΠΕΚ θα θελήσει να προσαρμόσει τους στόχους παραγωγής προς τα κάτω περαιτέρω, αλλά ίσως χρειαστεί να διακινδυνεύσει την παραχώρηση μεριδίου αγοράς στη Ρωσία», επισημαίνει ο επικεφαλής της ομάδας ενέργειας της DBS Bank, Σούβρο Σαρκάρ.

Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση ήταν διχασμένοι σχετικά με το αν η ομάδα θα προχωρήσει σε περισσότερες μειώσεις της παραγωγής αυτό το Σαββατοκύριακο ή θα αφήσει τους στόχους παραγωγής αμετάβλητους για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των προηγούμενων περικοπών.

«Ακόμη και αν ο ΟΠΕΚ+ δεν προβεί σε περικοπές τον Ιούνιο, η απειλή περικοπών της παραγωγής θα παραμείνει όσο το πετρέλαιο παραμένει σημαντικά κάτω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι», καταλήγει ο Σέργουντ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities