Οι τιμές των κατοικιών στην ευρωζώνη ενδέχεται να οδηγούνται σε «άτακτη» πτώση, καθώς τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων καθιστούν την αγορά απρόσιτη για τα νοικοκυριά και μη ελκυστική για τους επενδυτές, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Τετάρτη. Ήταν ένας από τους πολλούς κινδύνους που επισημαίνει η Επιθεώρηση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSR) της ΕΚΤ, μαζί με το υψηλότερο κόστος δανεισμού και την βραδύτερη ανάπτυξη που πλήττει εταιρείες και νοικοκυριά και, με τη σειρά του, επισκιάζει τους παραδοσιακούς δανειστές και τις σκιώδεις τράπεζες.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ευάλωτες σε ένα απότομο sell-off, προειδοποιεί η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια από τα ιστορικά χαμηλά από τον Ιούλιο ως ανάχωμα στον πληθωρισμό και φαίνεται ότι θα συνεχίσει αυτή την πολιτική και τους επόμενους μήνες, σημειώνει το Reuters. Πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και χρηματοοικονομικοί επενδυτές εξακολουθούν πάντως να βλέπουν δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ τους επόμενους μήνες, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% έως τον Ιούλιο. Αλλά ο αντίκτυπος της αύξησης των επιτοκίων, της μεγαλύτερης των τελευταίων δεκαετιών, μόλις αρχίζει να γίνεται αισθητός στην αγορά ακινήτων, μετά την μεγάλη ανάπτυξή της για πάνω από μια δεκαετία εν μέσω υψηλών χορηγήσεων.

Η ΕΚΤ προειδοποίησε επίσης ότι περιοχές όπου θεσμικοί επενδυτές έχουν μεγάλες θέσεις στην αγορά ακινήτων για κατοικίες θα μπορούσαν να δεχτούν μεγαλύτερο πλήγμα. Αυτά περιλαμβάνουν το Βερολίνο, τμήματα της δυτικής Γερμανίας και κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Παρίσι, η Μαδρίτη, η Λισαβόνα και το Δουβλίνο. Στον αντίποδα,, η ΕΚΤ είπε ότι τα νοικοκυριά επωφελούνται από μια ισχυρή αγορά εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι λιγότεροι άνθρωποι είναι πιθανό να σταματήσουν να αποπληρώνουν το στεγαστικό τους δάνειο λόγω ανεργίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας