Από το κακό στο χειρότερο βαδίζουν οι κινεζικές μετοχές, καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία για τον τομέα της μεταποίησης προσθέτουν επιπλέον ανησυχίες στις ήδη υπάρχουσες απαισιόδοξες προοπτικές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τόσο ο δείκτης Hang Seng όσο και ένας δείκτης κινεζικών μετοχών στο Χονγκ Κονγκ έχουν υποχωρήσει περίπου 20% από την πρόσφατη κορύφωσή τους, ενώ το γιουάν έχει υποχωρήσει σε χαμηλό έξι μηνών.

Κίνα: Επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Μάιο

Απόσυρση κεφαλαίων

Ολοένα και περισσότερα επιχειρηματικά κεφάλαια αποσύρονται, καθώς μια σειρά απογοητευτικών αποτελεσμάτων, αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η συνεχιζόμενη αδυναμία στην αγορά ακινήτων, προβληματίζουν τους επενδυτές. Οι εκκλήσεις για περισσότερα υποστηρικτικά μέτρα από την κυβέρνηση εντείνονται και οι ανησυχίες για μια παραπαίουσα κινεζική οικονομία αντηχούν παγκοσμίως.

«Η αδυναμία αναμενόταν εδώ και μήνες, επομένως τα δεδομένα είναι απλώς ένας ακόμη λόγος για να αποσύρονται οι επενδυτές», δήλωσε ο Yang Zhiyong, εκτελεστικός διευθυντής της Beijing Gemchart Asset Management. «Υπήρξαν πολλές δεσμεύσεις για τη στήριξη της οικονομίας νωρίτερα μέσα στη χρονιά, αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει ολοκληρωθεί, κάτι που με απογοητεύει περισσότερο», πρόσθεσε.

Τα παγκόσμια κεφάλαια δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν. Ορισμένοι «ταύροι», συμπεριλαμβανομένων των Citigroup και Jefferies Financial Group , έχουν ήδη αρχίσει να αποσύρονται.

Συνολικά, οι ξένοι επενδυτές είχαν πουλήσει 4,6 δισεκατομμύρια γιουάν (647 εκατομμύρια δολάρια) μετοχών μέσω διαπραγματεύσεων με το Χονγκ Κονγκ την Τετάρτη.

Καταρρέουν βασικοί δείκτες

Ο δείκτης αναφοράς Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε έως και 2,5%, ενώ ο δείκτης Hang Seng China Enterprises υποχώρησε έως και 2,6%. Και οι δύο δείκτες βρίσκονται κοντά στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση τους από τον Φεβρουάριο, έχοντας χάσει πάνω από 8% μέχρι στιγμής.

Μόλις το 16% των εταιρειών του HSCEI του Χονγκ Κονγκ διαπραγματεύονταν πάνω από τη μέση τιμή της μετοχής τους τις τελευταίες 50 ημέρες, σε σύγκριση με 58% στα μέσα Απριλίου. Ο δείκτης είχε τη χειρότερη επίδοσημεταξύ των ασιατικών χρηματιστηρίων την Τετάρτη.

Ο  δείκτης CSI 300, ο οποίος εξάλειψε όλα τα κέρδη του για το 2023 μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, υποχώρησε άλλο 1,2% την Τετάρτη.

«Τα δεδομένα θα έχουν σίγουρα κάποιο αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά, αλλά αυτό δεν προκαλεί έκπληξη και η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει κάποιες από τις αδυναμίες», δήλωσε ο Yan Kaiwen, αναλυτής της China Fortune Securities.

«Το άνοιγμα του εμπορίου έχει τελειώσει και τώρα πραγματικά αισθανόμαστε τον πόνο», δήλωσε ο Patrick Wu, συνεπικεφαλής του τμήματος συναλλαγών για την Ασία-Ειρηνικό και τη Μέση Ανατολή, στην Credit Agricole .

Επιπλέον, ένα υποτιμημένο κινεζικό νόμισμα παρέχει στους επενδυτές μια ακόμη δικαιολογία για να κατευθυνθούν προς την έξοδο. Το γιουάν υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών στα 7,1198 ανά δολάριο την Τετάρτη.

Καθώς ο κλάδος της μεταποίησης υποχώρησε, οι επενδυτές πουλούσαν βιομηχανικά μέταλλα. Ο χαλκός επέκτεινε τη μεγαλύτερη μηνιαία απώλειά του εδώ και σχεδόν ένα χρόνο και το σιδηρομετάλλευμα υποχώρησε περαιτέρω, κάτω από τα 100 δολάρια ανά τόνο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) για τη μεταποίηση τον Μάιο έπεσε στις 48,8 μονάδες και στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών, από 49,2 τον Απρίλιο και έναντι προβλέψεων για 49,4 μονάδες.

Συνεχίζονται οι γεωπολιτικές εντάσεις

Επιπλέον, δεν υπάρχουν ενδείξεις αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα πρόσφατα, για έναν «άσκοπα επιθετικό ελιγμό» αφού ένα κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος εξετράπη της πορείας του μπροστά από ένα αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Το Πεκίνο από την πλευρά του, απέρριψε επίσης πρόσφατα, αίτημα της Ουάσιγκτον για συνάντηση των υπουργών άμυνας των δύο χωρών αυτή την εβδομάδα.

«Η άνιση οικονομική ανάκαμψη της Κίνας είναι μια από τις ανησυχίες των επενδυτών, μαζί με τη γεωπολιτική», δήλωσε ο Vey-Sern Ling, διευθύνων σύμβουλος της Union Bancaire Privee. « Θα απαιτηθούν στοιχεία βιώσιμης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης για να ξεκαθαρίσουν οι αμφιβολίες των επενδυτών», πρόσθεσε.

Προβληματίζει η αγορά ακινήτων

Νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας,  δείχνουν ότι ο τεράστιος τομέας ακινήτων της Κίνας εξακολουθεί να προβληματίζει, παρά τα σημάδια ανάκαμψης στις αρχές του έτους, όπως αναφέρει το CNBC.

«Σε μια αντιστροφή από τον Απρίλιο, οι τιμές επιταχύνθηκαν στην αγορά κατοικίας, αλλά οι πωλήσεις επιβραδύνθηκαν», ανέφερε η China Beige Book με έδρα τις ΗΠΑ στην έκθεσή της για τον Μάιο, που κυκλοφόρησε την Τρίτη. Το συμπέρασμα βασίζεται στην έρευνα της εταιρείας ερευνών σε 1.085 επιχειρήσεις που διεξήχθη από τις 18 έως τις 25 Μαΐου.

«Στα εμπορικά ακίνητα, τόσο οι τιμές όσο και οι συναλλαγές αποδυναμώθηκαν απότομα», ανέφερε η έκθεση. «Τα κακά αποτελέσματα στις κατασκευές  οδήγησαν σε συρρίκνωση τα κέρδη και την παραγωγή χαλκού τον Μάιο». Ο τομέας ακινήτων αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τέταρτο της οικονομίας της Κίνας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Moody’s.

Οι πωλήσεις νέων κατοικιών για την εβδομάδα που έληξε στις 28 Μαΐου αυξήθηκαν κατά 11,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, μια απότομη επιβράδυνση από την αύξηση 24,8% μια εβδομάδα νωρίτερα, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura για την Κίνα, Ting Lu, σε έκθεσή του τη Δευτέρα.

Επιπλέον, ο όγκος πωλήσεων και των δύο εβδομάδων συνολικά, ήταν χαμηλότερος από ό,τι κατά την ίδια περίοδο το 2019, πριν από την πανδημία, ανέφερε η έκθεση.

Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των πωλήσεων προήλθε από τα αστικά κέντρα της Κίνας.

Οι επενδυτές αποχωρούν και από τα ακίνητα

Οι επενδύσεις σε  κινεζικές κατασκευαστικές εταιρείες τείνουν και αυτές με τη σειρά τους να αποδυναμώνονται.

Ο δείκτης Markit iBoxx για κινεζικά ομόλογα ακινήτων υψηλής απόδοσης υποχωρεί κοντά στο σημείο που διαπραγματευόταν τον Νοέμβριο, όταν το Πεκίνο ανακοίνωσε τη στήριξη του κλάδου μέσω ενός σχεδίου 16 σημείων.

Οι πρωτοβουλίες του σχεδίου στοχεύουν μόνο στη στήριξη των χρεών σε επίπεδο έργου, ανέφεραν οι αναλυτές της S&P Global Ratings σε έκθεση της 22ας Μαΐου.

Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το εάν οι κατασκευαστές μπορούν να αποπληρώσουν τους επενδυτές, δήλωσε ο οίκος αξιολόγησης. Εξετάζουν επίσης, το κατά πόσο οι κατασκευαστές μπορούν να αντλήσουν αρκετά μετρητά από τις πωλήσεις ακινήτων.

Τον Απρίλιο, οι αναλυτές επισήμαναν ότι οι εθνικές πωλήσεις ακινήτων μειώθηκαν στα 900 δισεκατομμύρια γιουάν (126,87 δισεκατομμύρια δολάρια), κάτω από τον μηνιαίο μέσο όρο του προηγούμενου έτους,  στα 1,1 τρισεκατομμυρίων γιουάν.

Για όλο το 2023, η S&P αναμένει ότι οι πωλήσεις ακινήτων στην Κίνα θα μειωθούν κατά περίπου 3% έως 5% —μια  ελαφρώς καλύτερη πρόβλεψη από την προηγούμενη, που «έβλεπε» πτώση 5% έως 8%.

Οι φετινές προβλέψεις βασίζονται στις προσδοκίες ότι οι πωλήσεις στις μεγαλύτερες πόλεις θα αυξηθούν κατά περίπου 3%, ενώ οι πωλήσεις στις μικρότερες πόλεις δεν θα μειωθούν περισσότερο από 10%.

Η αγορά μεταχειρισμένων κατοικιών

Στν αγορά μεταχειρισμένων κατοικιών, η επιχειρηματική δραστηριότητα «ψύχεται από τον Απρίλιο, με μείωση του αριθμού των εισηγμένων προς πώληση κατοικιών, χαμηλότερες τιμές και λιγότερες συναλλαγές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Fitch Ratings τη Δευτέρα.

«Αυτή η επιβράδυνση ακολουθεί μια ισχυρή ανάκαμψη το 1ο τρίμηνο του 23, υποδηλώνοντας ότι η εμπιστοσύνη των αγοραστών κατοικιών παραμένει εύθραυστη εν μέσω αβέβαιων οικονομικών προοπτικών». Το κλίμα της αγοράς μεταχειρισμένων κατοικιών μπορεί να θεωρηθεί γενικά ως βαρόμετρο του τομέα ακινήτων, καθώς η τιμολόγηση και η προσφορά δεν υπόκεινται στην παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών – σε αντίθεση με την αγορά νέων κατοικιών», ανέφεραν οι αναλυτές της Fitch.

Οι πωλήσεις μεταχειρισμένων σπιτιών, επηρεάζουν επίσης σε μεγάλο βαθμό τις τιμές για νέες κατοικίες, ανέφεραν οι αναλυτές, εκτιμώντας ότι περισσότερα από τα μισά σπίτια που πωλούνται στις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας εμπίπτουν στην αγορά των μεταχειρισμένων.

Η αγορά ακινήτων εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια «περίοδο προσαρμογής», δήλωσε ο Liu Lijie, αναλυτής αγοράς στο Beike Research Institute.

Η κυβερνητική πολιτική πρέπει να βελτιώσει τις προσδοκίες της αγοράς για ανάκαμψη των ακινήτων, επισήμανε ο Liu, σημειώνοντας ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ακόμη και σε μεγάλες πόλεις για να ενισχυθεί ο εν λόγω τομέας.

Μια φωνή αισιοδοξίας

Ενώ, οι απαισιόδοξες «φωνές» ολοένα και πληθαίνουν, υπάρχει κάποιος – όχι τυχαίος- που έχει αντίθετη άποψη. Ο Τζέιμι Ντάιμον είπε ότι η JPMorgan  θα βρίσκεται στην Κίνα τόσο σε καλές όσο και σε κακές στιγμές, παραμένοντας αφοσιωμένη στην επιχειρηματική της δραστηριότητα.

Επιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν προβλέπει αποσύνδεση μεταξύ Δύσης και Κίνας, ενώ αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι «πολύ πιο περίπλοκη τώρα».

«Με την πάροδο του χρόνου θα μειωθούν οι εμπορικές συναλλαγές», σημείωσε ο Dimon σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg, κατά την διάρκεια της ετήσιας σύνοδο κορυφής της τράπεζας στη Σαγκάη. «Θα χρειαστούν χρόνια για να γίνει αυτό, αλλά δεν θα είναι αποσύνδεση και ο κόσμος θα συνεχίσει  να κινείται κανονικά», πρόσθεσε.

Ο Ντάιμον, συναντήθηκε μεταξύ άλλων, με τον επικεφαλής του κόμματος της Σαγκάης, Τσεν Τζινίνγκ. Ο Τσεν, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, δήλωσε ότι ελπίζει η JPMorgan να δώσει την ώθηση ώστε να αναπτυχθούν στη Σαγκάη περισσότερα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Αποκαλώντας τον εαυτό του Αμερικανό πατριώτη που θα ακολουθούσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο επικεφαλής της JPMorgan ανέφερε ωστόσο, ότι θα βοηθήσει τον κινεζικό λαό. Η Κίνα έχει τα δικά της προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της «τρομακτικής» ανεργίας των νέων που φτάνει το 20%, δήλωσε. «Είμαστε εδώ, θα στηρίξουμε τον κινεζικό λαό».

Η Goldman Sachs και η Morgan Stanley είναι μεταξύ των τραπεζών που περιορίζουν τα φιλόδοξα σχέδια επέκτασης στην Κίνα, ωστόσο η JPΜοrgan δεν προτίθεταινα πράξει αναλόγως.

Η JPMorgan συνεχίζει να αποτελεί μια από τις πιο ενεργές εταιρείες παγκοσμίως όσον αφορά την επέκτασή της στην Κίνα. Η αμερικανική τράπεζα απέκτησε τον πλήρη έλεγχο μιας κοινοπραξίας αμοιβαίων κεφαλαίων στις αρχές του τρέχοντος έτους, αφού πρόσθεσε την ιδιοκτησία μιας μονάδας συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης το 2020 και μιας επιχείρησης κινητών αξιών το 2021.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μασκ

Οι δηλώσεις του Ντάιμον,  έγιναν κατά το πρώτο του ταξίδι στην ασιατική χώρα από το 2019. Η επίσκεψή του συνέπεσε με εκείνη ενός άλλου αμερικανού δισεκατομμυριούχου, του Ιλον Μασκ, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Qin Gang, την Τρίτη και αναμένεται να επισκεφθεί το εργοστάσιο της Tesla στη Σαγκάη.

Μετά τη συνάντησή του με τον Qin, ο Μασκ τόνισε ότι τα συμφέροντα της Κίνας και των ΗΠΑ είναι αλληλένδετα. Επιπλέον, σημείωσε ότι η Tesla αντιτίθεται στην αποσύνδεση από την Κίνα και είναι πρόθυμη να συνεχίσει να επεκτείνεται στη χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή