Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν σήμερα την τέταρτη υπουργική σύνοδο του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ (ΣΕΤ) στην πόλη Luleå της Σουηδίας.

Την προεδρία της συνόδου άσκησαν από κοινού η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Άντονι Μπλίνκεν, η υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Τζίνα Ραϊμόντο και η εκπρόσωπος Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Κάθριν Τάι. Στη σύνοδο, την οποία φιλοξένησε η σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετείχε επίσης ο Ευρωπαίος επίτροπος, κ. Τιερί Μπρετόν.

ΕΕ-ΗΠΑ: Συνάντηση για Κίνα, πράσινες τεχνολογίες και ChatGPT

Στο πλαίσιο της συνόδου, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επιδιώξουν μια σειρά καίριων αποτελεσμάτων με τα οποία θα προωθηθεί η διατλαντική συνεργασία στους τομείς των αναδυόμενων τεχνολογιών, του βιώσιμου εμπορίου, της οικονομικής ασφάλειας και ευημερίας, της ασφαλούς συνδεσιμότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ψηφιακό περιβάλλον. Και τα δύο μέρη επιβεβαίωσαν επίσης την αταλάντευτη δέσμευσή τους να στηρίξουν την Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι το διμερές εμπόριο ΕΕ-ΗΠΑ βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με πάνω από 1,55 τρισ. ευρώ το 2022, στα οποία περιλαμβάνονται πάνω από 100 δισ. ευρώ ψηφιακού εμπορίου.

Τα σημαντικότερα αποτελέσματα της 4ης υπουργικής συνόδου του ΣΕΤ

Διατλαντική συνεργασία για τις αναδυόμενες τεχνολογίες, τη συνδεσιμότητα και τις ψηφιακές υποδομές

  • Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμμερίζονται την κοινή αντίληψη ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες, αλλά μπορούν επίσης να ενέχουν κινδύνους για τις κοινωνίες μας. Τα δύο μέρη παρουσίασαν τα πρώτα αποτελέσματα της εφαρμογής του κοινού χάρτη πορείας του ΣΕΤ για αξιόπιστη ΤΝ και διαχείριση κινδύνων μέσω ειδικών ομάδων εμπειρογνωμόνων, οι οποίες εργάζονται κυρίως για να καθορίσουν πρότυπα και εργαλεία για αξιόπιστη ΤΝ. Στα επόμενα στάδια, οι εργασίες αυτές θα περιλάβουν στοιχεία που θα εστιάζονται στα συστήματα παραγωγικής ΤΝ.
  • Η ΕΕ και οι ΗΠ έχουν προχωρήσει στις εργασίες τους για τους ημιαγωγούς, θέτοντας σε εφαρμογή συμφωνίες σχετικά με την έγκαιρη προειδοποίηση στην αλυσίδα εφοδιασμού και τη διαφάνεια των επιδοτήσεων. Έχουν καθιερώσει μηχανισμό για να προλαμβάνονται οι κούρσες επιδοτήσεων, έχουν επεκτείνει τη συνεργασία τους όσον αφορά τις αντίστοιχες νομοθετικές πράξεις τους για τα μικροκυκλώματα και θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στον τομέα της έρευνας για την αντικατάσταση των ουσιών PFAS στις αλυσίδες εφοδιασμού των ημιαγωγών.
  • Η ΕΕ και οι ΗΠΑ σημειώνουν πρόοδο όσον αφορά τις εργασίες τους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Συμφώνησαν σε ένα κοινό διεθνές πρότυπο όσον αφορά τα συστήματα φόρτισης μεγαβάτ για την επαναφόρτιση των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων. Αυτό θα διευκολύνει το διατλαντικό εμπόριο και τις επενδύσεις, μειώνοντας το κόστος κατασκευής και εγκατάστασης. Διατύπωσαν επίσης συστάσεις για τη χρηματοδοτούμενη από το κράτος υλοποίηση των υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
  • Και τα δύο μέρη έχουν επιταχύνει τη συνεργασία τους προς ένα κοινό όραμα και χάρτη πορείας της βιομηχανίας για τα συστήματα ασύρματων επικοινωνιών 6G και έχουν διαμορφώσει μια προοπτική για την τεχνολογία 6G, στην οποία καθορίζονται οι κατευθυντήριες αρχές και τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη αυτής της κρίσιμης τεχνολογίας.
  • Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να επιταχύνουν τη σταδιακή υλοποίηση ασφαλών και ανθεκτικών έργων συνδεσιμότητας σε τρίτες χώρες, ανακοινώνοντας σήμερα νέες πρωτοβουλίες στην Κόστα Ρίκα και στις Φιλιππίνες.

Ανθρώπινα δικαιώματα και αξίες σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό ψηφιακό περιβάλλον

  • Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θεωρούν ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη όσον αφορά την προστασία και την ενδυνάμωση των ανηλίκων. Η πρόσβαση των ερευνητών στα δεδομένα έχει καίρια σημασία όσον αφορά την κατανόηση των κινδύνων στις διαδικτυακές πλατφόρμες και την καλύτερη κατανόηση του διαδικτυακού οικοσυστήματος. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ κατάρτισαν κατάλογο αρχών υψηλού επιπέδου για την προστασία και την ενδυνάμωση των ανηλίκων και την πρόσβαση των ερευνητών σε δεδομένα, οι οποίες είναι σύμφωνες με τη νομοθετική πράξη της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες.
  • Και τα δύο μέρη ανησυχούν επίσης έντονα για τη στρατηγική χρήση αφηγημάτων παραπληροφόρησης από τη Ρωσία, καθώς και για τις δραστηριότητες χειραγώγησης των πληροφοριών από το εξωτερικό και τις παρεμβάσεις σε τρίτες χώρες. Σήμερα η ΕΕ και οι ΗΠΑ εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία περιγράφονται ενέργειες με τις οποίες θα καταπολεμηθεί η χειραγώγηση των πληροφοριών και οι παρεμβάσεις από το εξωτερικό σε τρίτες χώρες· οι ενέργειες αυτές περιλαμβάνουν ένα πρότυπο για δομημένη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις απειλές και για ανάπτυξη ικανοτήτων, ιδίως στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Διατλαντική συνεργασία για ευκολότερες, οικολογικότερες και ασφαλέστερες εμπορικές συναλλαγές

  • Η ΕΕ και οι ΗΠΑ εργάζονται για να αυξήσουν περαιτέρω το διμερές τους εμπόριο αξίας 1,5 δισ. ευρώ, διευκολύνοντας τις εμπορικές συναλλαγές. Σήμερα προχώρησαν περαιτέρω όσον αφορά τη διευκόλυνση του εμπορίου σε σημαντικούς τομείς. Επέκτειναν την αμοιβαία αναγνώριση των φαρμακευτικών προϊόντων ώστε να συμπεριληφθούν τα κτηνιατρικά φάρμακα, ενώ επικαιροποίησαν τους υπάρχοντες κανόνες αμοιβαίας αναγνώρισης ΕΕ-ΗΠΑ που αφορούν τον εξοπλισμό πλοίων. Θα συνεχιστούν οι εργασίες για να διευκολυνθεί η αξιολόγηση της συμμόρφωσης σε ορισμένους καίριους τομείς, όπως τα μηχανήματα.
  • Στο πλαίσιο της δέσμευσής τους για ένα οικολογικότερο και δικαιότερο εμπόριο, η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν όσον αφορά ένα πρόγραμμα εργασίας για τη διατλαντική πρωτοβουλία για το βιώσιμο εμπόριο. Έτσι θα επιτευχθεί στενότερη συνεργασία ώστε να προωθηθεί από κοινού η πράσινη μετάβαση. Ο πρόσφατα δρομολογημένος διάλογος με θέμα τα κίνητρα για καθαρή ενέργεια θα συμβάλει επίσης να εξασφαλιστεί ότι ενισχύονται αμοιβαία τα προγράμματα της ΕΕ και των ΗΠΑ που παρέχουν κίνητρα για μια καθαρή οικονομία.
  • Κατά τη δεύτερη κύρια σύνοδο του διαλόγου για το εμπόριο και την εργασία συζητήθηκε εις βάθος η εξάλειψη της καταναγκαστικής εργασίας από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, με βάση κοινές συστάσεις των κοινωνικών εταίρων.
  • Η ΕΕ και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εργάζονται όσον αφορά τις προκλήσεις που επηρεάζουν την ασφάλειά τους. Αυτό περιλαμβάνει την ευθυγράμμιση των αντίστοιχων κανονισμών τους όσον αφορά τους περιορισμούς στις εξαγωγές ευαίσθητων ειδών προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Εξακολουθούν να συντονίζουν τις προσαρμογές των καταλόγων ελέγχου, να συζητούν τις αναδυόμενες τεχνολογίες και να συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής.
  • Το ΣΕΤ επανέλαβε τη σημασία που έχει, αφενός, ο αυστηρός έλεγχος των ξένων επενδύσεων για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων κινδύνων για την εθνική ασφάλεια, και, αφετέρου, ο συντονισμός για τη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού μας, ώστε να αντιμετωπιστούν πολιτικές και πρακτικές που δεν βασίζονται στην αγορά, καθώς και ο οικονομικός εξαναγκασμός.
  • Η ΕΕ και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις ψηφιακές λύσεις για τη διευκόλυνση του εμπορίου και για την προώθηση των αρχών του ψηφιακού εμπορίου που συμφωνήθηκαν στην G7.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα