Περισσότερο του αναμενομένου συρρικνώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Μάιο, εξαιτίας της υποχώρησης της ζήτησης, ενώ πτωτικά κινήθηκε και ο κλάδος των υπηρεσιών. Τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία θα επιφέρουν προβληματισμό στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου η οποία προσπαθεί να ανακάμψει μετά τους περιορισμούς για την πανδημία. Ο προβληματισμός αυτός αποτυπώθηκε στις αγορές, με τα ασιατικά χρηματιστήρια να καταγράφουν απώλειες.

O κινεζικός αντίπαλος των Airbus και Boeing

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) για τη μεταποίηση τον Μάιο έπεσε στις 48,8 μονάδες και στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών, από 49,2 τον Απρίλιο και έναντι προβλέψεων για 49,4 μονάδες. Παράλληλα, ο εν λόγω δείκτης παρέμεινε γι άλλον ένα μήνα χαμηλότερα των 50 μονάδων, το όριο που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας.

Χαμηλό τεσσάρων μηνών καταγράφηκε στον κλάδο των υπηρεσιών, με τον δείκτη ΡΜΙ να διαμορφώνεται τον Μάιο στις 54,5 μονάδες, από 56,4 μονάδες τον περασμένο μήνα.

Η πτώση και των δύο δεικτών επέδρασε αρνητικά στις ασιατικές αγορές, με το γουάν και τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας να υποχωρούν και τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της περιοχής επίσης.

Ασθενική ανάκαμψη

«Τα στοιχεία για τον PMI υποδεικνύουν ότι η Κίνα μπορεί να οδεύει προς ανάκαμψη σε σχήμα Κ», σύμφωνα με τον Μπρους Πανγκ, επικεφαλής οικονομολόγος στη Jones Lang LaSalle.

«Η υποτονική εγχώρια ζήτηση θα μπορούσε να επιβαρύνει τη βιώσιμη ανάπτυξη της Κίνας, εάν δεν υπάρξουν αποτελεσματικές και κινήσεις πολιτικής οι οποίες θα δημιουργήσουν μια ευρεία ανάκαμψη», συμπληρώνει ο ίδιος.

Οι PMI απηχούν επίσης αδύναμα εργοστασιακά δεδομένα από άλλες περιοχές της Ασίας, με την Ιαπωνία να αναφέρει αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής και την εξασθένηση της παραγωγής στη Νότια Κορέα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έχει εξέλθει μετά από τρία χρόνια lockdowns εξαιτίας πανδημίας, ωστόσο η ανάκαμψη είναι ετεροβαρής με τις δαπάνες για τις υπηρεσίες να εμφανίζουν καλύτερη εικόνα σε σχέση με αυτές των εργοστασίων, των ακινήτων και των εξαγωγικών κλάδων.

Οι επιμέρους δείκτες

Οι υποδείκτες PMI για τον Μάιο έδειξαν ότι η εργοστασιακή παραγωγή κινήθηκε πτωτικά, ενώ οι νέες παραγγελίες, συμπεριλαμβανομένων των νέων εξαγωγών, υποχώρησαν για δεύτερο μήνα.

Οι βιομηχανίες χημικών, τήξης σιδηρούχων μετάλλων και επεξεργασίας ελασμάτων είδαν σημαντικές πτώσεις στην παραγωγή και τη ζήτηση.

Στον τομέα των υπηρεσιών, οι σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές, η στέγαση και η εστίαση παρέμειναν σε ανάπτυξη, εξαιτίας των ταξιδιών για την εργατική Πρωτομαγιά, ενώ η δραστηριότητα στον κλάδο των ακινήτων κινήθηκε πτωτικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή