Την αποχώρησή τους τις επιχειρήσεις μιας ομάδας υπό τις ΗΠΑ για την προστασία της ναυσιπλοΐας στον Περσικό Κόλπο ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά από νέες κατασχέσεις δεξαμενοπλοίων από την Τεχεράνη τις τελευταίες εβδομάδες.

ΟΠΕΚ: Αποχωρούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;

Το δημοσίευμα και η αντίδραση

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της Wall Street Journal που υποστήριζε ότι το κράτος του Κόλπου ήταν απογοητευμένο από την έλλειψη αντίδρασης των ΗΠΑ στις κινήσεις του Ιράν.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, τα ΗΑΕ έκαναν λόγο για έναν «λανθασμένο χαρακτηρισμό» των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών, με το Άμπου Ντάμπι να σημειώνει ότι απλώς σταμάτησε πριν από δύο μήνες να συμμετέχει στις Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις που εδρεύουν στη ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν.

Ωστόσο, τα ΗΑΕ διευκρίνισαν ότι δεν αποχώρησαν από το εν λόγω σώμα, που συγκροτήθηκε το 2001 για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας ότι παραμένουν ένα από τα 38 έθνη-εταίρους που εργάζονται για την ασφάλεια, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της πειρατείας στις περιοχές της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου.

Το Άμπου Ντάμπι δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τους λόγους που τα ΗΑΕ σταμάτησαν να συμμετέχουν ενεργά στο εν λόγω σώμα.

Ανέφερε μόνο ότι η χώρα είναι δεσμευμένη στο διάλογο και τη διπλωματική δέσμευση για την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς και για τη διασφάλιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στις θάλασσές τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο Περσικός Κόλπος

Η περιοχή του Κόλπου περιλαμβάνει μερικές από τις σημαντικότερες ναυτιλιακές οδούς στον κόσμο όπου, από το 2019, έχουν σημειωθεί μια σειρά επιθέσεων σε πλοία σε περιόδους έντασης μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών, ενός σημαντικού συμμάχου ασφαλείας των αραβικών κρατών του Κόλπου.

Πριν από πέντε εβδομάδες, το Ιράν κατέλαβε δύο δεξαμενόπλοια μέσα σε μια εβδομάδα στα ύδατα του Κόλπου κοντά στα Στενά του Ορμούζ. Το δεύτερο δεξαμενόπλοιο, το Niovi, ταξίδευε από το Ντουμπάι στον Κόλπο προς το λιμάνι της Φουτζέιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αραβική Θάλασσα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα