Τι μπορεί να συνδέει ένα ιερό «φιλέτο» στη Βουλιαγμένη, με το κόμμα «Νίκη» και τις οξύτατες αντιδράσεις που υπάρχουν μέσα στις τάξεις της Εκκλησίας της Ελλάδας για την πολιτική εκμετάλλευση του χριστεπώνυμου πλήθους ενόψει εκλογών;

Πολλά, αλλά μπορεί και τίποτε. Ωστόσο, όλα αναμένεται να ξεκαθαριστούν το επόμενο χρονικό διάστημα, ίσως και μετά τις εκλογές κι αν το «χριστιανικό – πατριωτικό» κόμμα μπει στη Βουλή.

Η ιστορία δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, όμως, κάποιοι άρχισαν να συνδέουν διάφορες υποθέσεις και να φτιάχνουν ένα παζλ το οποίο μπορεί να εκπλήξει πολλούς.

Η εκτίναξη των ποσοστών του κόμματος Νίκη, οι υπόνοιες για υπόγεια στήριξη από θρησκευτικές και παραθρησκευτικές οργανώσεις, η οργισμένη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου, κ. Ιερώνυμου που επιτέθηκε σε όσους εμπλέκουν στην Εκκλησία σε πολιτικά παιχνίδια, τα σενάρια για τον εφοπλιστή Β. Ρέστη, αλλά και η ανακοίνωση διάψευσής τους από τον ίδιο, είναι κομμάτια αυτού του παζλ.

Εκλογές 2023: Ποιο είναι το κόμμα «Νίκη» που μπορεί και να μπει στη Βουλή

Όπως, βεβαίως και η υπόθεση της παραχώρησης του μοναδικού ακινήτου της Εκκλησίας, ενός από τα καλύτερα ακίνητα του εγχώριου real estate, της μίσθωσης δηλαδή του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης σε κοινοπραξία με επικεφαλής τον Β. Ρέστη.

Η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε στα μέσα Ιανουαρίου και το ακίνητο αυτό θα περνούσε στα χέρια του Ελληνα εφοπλιστή και ρώσων επιχειρηματιών που κατέβηκαν μαζί του στον διαγωνισμό. Η συγκεκριμένη κοινοπραξία μάλιστα κέρδισε τον ισραηλινό κολοσσό Vivion ο οποίος δεν έχει παραδώσει τα όπλα και περιμένει μήπως τελικά ο νικητής δεν αναλάβει το ακίνητο.

Σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία (έπειτα από αρκετές παρατάσεις) που έχει δοθεί στον κ. Ρέστη προκειμένου να καταβάλει το υπόλοιπο του τιμήματος ύψους 8,7 εκατ. ευρώ. Εχει ήδη δώσει – με μεγάλη καθυστέρηση- ένα ποσό της τάξης των 2,4 εκατ. ευρώ και είχε το υπόλοιπο των 8,7 εκατ. που έπρεπε να έχει καταβληθεί, όμως σήμερα είτε θα δοθεί κι άλλη παράταση, είτε θα εξοφληθεί το υπόλοιπο, είτε ο κ. Ρέστης και οι ρώσοι επιχειρηματίες θα αποχωρήσουν και η Εκκλησία πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Ισραηλινούς της Vivion ή να ακυρώσει το διαγωνισμό και να προκηρύξει άλλον.

Ο πρώτος διαγωνισμός τέλειωσε στις 12 Ιανουαρίου κι εκτός από τα μετρητά είχε συμφωνηθεί επίσης, ο υπερθεματιστής να δίνει ποσό 3,4 εκατ. ευρώ το χρόνο, ποσό που θα αναπροσαρμόζεται με βάση το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή προσαυξημένο κατά 8,75%. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι με πληθωρισμός στο 4% και την προσαύξηση το ετήσιο ποσό θα είναι τεράστιο ενώ και με πληθωρισμό 0% το μίσθωμα κάθε χρόνο θα μπορούσε να φτάσει τουλάχιστον 7,2 εκατ. ευρώ και στην 20ετία να πάει στα 16,7 εκατ. ευρώ.

Υπολογίζεται, λοιπόν, ότι για μια 20ετία το τελικό μίσθωμα με μηδενικό πληθωρισμό θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 170 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν για την αξιοποίηση του ακινήτου.

Ενδεχομένως το υψηλό τίμημα να ήταν αυτό που τελικά οδηγεί τον κ. Ρέστη στις συνεχείς αναβολές καταβολής των 8,7 εκατ. ευρώ, όμως, σήμερα αναμένεται να ξεκαθαριστούν όλα.

Η πολιτική συγκυρία, ο στενός συνεργάτης και η διάψευση

Και η συγκυρία αυτή έρχεται να συνδεθεί με όλα όσα έχουν γραφτεί και ειπωθεί τον τελευταίο καιρό για το κόμμα Νίκη και τους τρόπους χρηματοδότησης και οργάνωσής του.

Αρχικά να σημειωθεί ότι το ακίνητο του Ορφανοτροφείου της Εκκλησίας στη Βουλιαγμένη είναι ένα project που «έτρεξε» για την πλευρά Ρέστη ο στενός του συνεργάτης, Ανδρέας Βορύλλας. Ο κ. Βορύλλας είναι σήμερα υποψήφιος με το κόμμα Νίκη, στη Β2 Εκλογική Περιφέρεια Δυτικού Τομέα Αθηνών.

Αυτή η υποψηφιότητα ήταν η αφορμή για πολλούς να συνδέσουν το συγκεκριμένο κόμμα με τον κ. Ρέστη, όμως, ο ίδιο βγήκε άμεσα και διέψευσε σχετικά δημοσιεύματα.

Στην ανακοίνωσή του ανέφερε:

«Ήρθαν σε γνώση μου δημοσιεύματα απολύτως αναληθή και δίχως πραγματικό υπόβαθρο τα οποία εμπλέκουν το πρόσωπό μου με δήθεν χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων που συμμετείχαν στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

Δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά τόσο στη χώρα μας όσο και στο διεθνές περιβάλλον επί σειρά δεκαετιών και κατ ‘ επιλογή μου ουδέποτε ενεπλάκην στον πολιτικό βίο και πολιτικά δρώμενα είτε εντός Ελλάδος είτε διεθνώς.

Αξιώνω να παύσουν οι ψευδείς και ανυπόστατες φημολογίες σε βάρος μου και να μην παίζονται παιχνίδια χρησιμοποιώντας το όνομά μου προς εξυπηρέτηση πρόδηλων ,κακόβουλων και ιδιοτελών σκοπιμοτήτων , άλλως θα προσφύγω άμεσα στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια».

Η ευνοϊκή μεταχείριση

Ορθώς ο εφοπλιστής θέλησε να αποσυνδεθεί από οποιεσδήποτε φήμες για εμπλοκή του με το κόμμα Νίκη, παρά το γεγονός ότι ο επί χρόνια στενός του συνεργάτης βρίσκεται στα ψηφοδέλτια και δεν αποκλείεται να βγει βουλευτής.

Αλλωστε η εμπλοκή του ονόματος του κ. Ρέστη με το νέο πολιτικό σχηματισμό ήρθε και λόγω των διαχρονικών σχέσεων που έχει ο ίδιος με την Αθωνική Πολιτεία.

Ορισμένες μονές του Αγίου Ορους και ρωσικά συμφέροντα φέρονται να εμπλέκονται με τη χρηματοδότηση της «Νίκης» χωρίς βεβαίως να έχει αποδειχθεί οτιδήποτε.

Κάποιοι τώρα τον συνέδεσαν και λόγω του διαγωνισμού για το Ορφανοτροφείο στη Βουλιαγμένη και τις συνεχείς παρατάσεις που πήρε ο κ. Ρέστης για την καταβολή του τιμήματος των 8,7 εκατ. ευρώ. Θεωρήθηκε δηλαδή ευνοϊκή μεταχείριση από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής.

Σε κάθε περίπτωση όλα θα μπορούσαν να ξεκαθαρίσουν σήμερα για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό και με το αν υπάρχει ευνοϊκή μεταχείριση του έλληνα εφοπλιστή και των ρώσων επιχειρηματιών που φέρεται να έχουν έδρα το Μονακό, και οι οποίοι φημολογείται – χωρίς βεβαίως καμιά απόδειξη- ότι συνδέονται με το κόμμα «Νίκη».

Μια ακύρωση π.χ. της παραχώρησης του ακινήτου στον νικητή του διαγωνισμού, λόγω μη καταβολής του τιμήματος, θα μπορούσε να ακυρώσει τα παραπάνω σενάρια και τις φήμες. Ισως δε αυτή η εξέλιξη να «βολεύει» και την κοινοπραξία Ρέστη – ρώσων επιχειρηματιών, οι οποίοι θα απεμπλακούν από οποιαδήποτε πολιτική σύνδεση. Κάποιοι πάντως παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός απελευθερώνονται και οι επιχειρηματίες καθώς κανείς δεν μπορεί να κάνει τη σύνδεση του «ιερού» διαγωνισμού για το «φιλέτο» της Βουλιαγμένης, με την Εκκλησία της Ελλάδος και πιθανές διασυνδέσεις τη «Νίκη».

Ο Δ. Νάτσιος, επικεφαλής του κόμματος «Νίκη»

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος πρόσφατα είχε παρέμβει και χωρίς να ονομάζει το νεότευκτο κόμμα είχε πει μεταξύ άλλων ότι: «Η Εκκλησία μας, όπως σοφά και έγκαιρα, είχε επισημάνει ο μεγάλος προκάτοχός μου Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Σεραφείμ ούτε πολιτεύεται, ούτε συμπολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται, ούτε ‘’κομματίζεται» θα πρόσθετα εγώ, αλλά πορεύεται. Και την Εκκλησία μας εκπροσωπεί και εκφράζει αποκλειστικά και μόνον η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας μας και ο Πρόεδρός της, ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος, και έτερος ουδείς.

Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να ανεχθώ ούτε την χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας μας ως εργαλείο για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών οιωνδήποτε και της οικειοποίησής Της από τους οιουσδήποτε παραχαράκτες της πίστης μας, που, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς, ούτε όμως την ομοίως βλάσφημη απόπειρα στοχοποίησης της Εκκλησίας μας ως δήθεν παράγοντα ‘’υπόγειας» ή ‘’μυστικής» ανάμιξης σε διαδικασίες και σε ζητήματα απολύτως αλλότρια με την αποστολή Της. Ως εδώ».

Το Ορφανοτροφείο

Το ακίνητο που θα εκμισθωθεί αν προχωρήσει ο διαγωνισμός, αφορά σε έκταση 97 στρεμμάτων στην περιοχή της Βουλιαγμένης. Είναι ουσιαστικά 3 ακίνητα ενιαία και αδιαίρετα στην οδό Απόλλωνος στο Λαιμό σε μια έκταση 18 στρεμμάτων. Εκεί υπάρχει και το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένη για το οποίο εκφράζονται φόβοι ότι θα κλείσει αν και λειτουργεί εδώ και 100 χρόνια και φιλοξενεί ορφανά παιδιά.

Από παλαιότερη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στο Ορφανοτροφείο

Το «φιλέτο» βρίσκεται δίπλα στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης και εκμισθώνεται για 99 χρόνια. Μπορεί να αξιοποιηθεί για ανέγερση ήπιων περιβαλλοντικά πολυτελών κατοικιών και μικρής τουριστικής μονάδας. Σύμφωνα με την Εκκλησία, μπορεί να προσδοκά έσοδα άνω των 400 εκατ. ευρώ τα πρώτα 30 χρόνια της παραχώρησης.

Με βάση τον σχεδιασμό τα έσοδα θα χρηματοδοτήσουν για τις επόμενες 3 δεκαετίες τις φιλανθρωπικές και κοινωνικές δράσεις του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Τα παιδιά του Ορφανοτροφείου θα μετεγκατασταθούν σε άλλο και καταλληλότερο, αναβαθμισμένο και εντός του αστικού ιστού ακίνητο, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί περισσότερα ορφανά παιδιά και με τις πλέον κατάλληλες και σύγχρονες προδιαγραφές φροντίδας παιδιών.

Το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης ιδρύθηκε το 1917 για να παιδιά που είχαν χάσει τους γονείς τους στη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ στη συνέχεια ορφανά από τον πόλεμο του ’40 και αργότερα παιδιά για λόγους κυρίως οικονομικούς. Πρόεδρος είναι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β´.  Αντιπρόεδρος· Θεοφιλ. Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος.

Τα κτίρια του Ορφανοτροφείου είναι πανέμορφα, λιθόκτιστα του 1910, δωρεά της Σοφίας Σλήμαν και του Δήμου Αθηναίων

Ο δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης είχε αντιδράσει στον διαγωνισμό και είχε καταγγείλει ότι «κάποιοι επιχειρούν απροκάλυπτα να μετατρέψουν σε real estate τις εκτάσεις που απαλλοτριώθηκαν και παραχωρήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο στο ορφανοτροφείο για προνοιακούς και μόνο σκοπούς».

Ο δήμος έκανε λόγο για εμπορευματοποίηση και «μπίζνες» της Εκκλησίας στη Βουλιαγμένη. Κατηγόρησε τη διοίκηση του Ορφανοτροφείου ότι ετοιμάζεται να το παραδώσει «σε επιχειρηματικά συμφέροντα κερδοσκοπώντας», κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή και κοινωνικά ανάλγητη απόφαση να κλείσει το ιστορικό ορφανοτροφείο που λειτουργεί στην πόλη περισσότερα από 100 χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα