Η προεξόφληση από τις αγορές ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας είναι θέμα χρόνου, θα εξακολουθήσει να προσφέρει στήριξη στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Η αίσθηση αυτή, θα λειτουργήσει ως ωστικός παράγοντας προκειμένου οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών να επεκτείνουν τον ανοδικό τους κύκλο, ένας κύκλος που τις έχει καταστήσει «πρωταθλήτριες» έναντι των μετοχών του ευρωπαϊκού κλάδου τραπεζικού κλάδου, όπως επισημαίνει η Axia Research σε έκθεσή της. Στο πλαίσιο αυτό προχωράει σε ανοδική αναθεώρηση των τιμών-στόχων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Πόσα έβγαλαν οι τράπεζες από τα επιτόκια – Πού θα διαθέσουν τα έσοδα των αυξήσεων

Οι νέες τιμές-στόχοι

Συγκεκριμένα, η Axia ανεβάζει τον πήχη για τις τιμές-στόχους των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, δίνοντας σύσταση «αγοράς».  Για τις Alpha Bank και Eurobank η εταιρεία αναλύσεων αναμένει οι μετοχές τους να φθάσουν στα 2 ευρώ από 1,8 ευρώ, της Εθνικής στα 7,2 ευρώ από 5,5 ευρώ και της Τράπεζας Πειραιώς στα 3,4 ευρώ από 3,1 ευρώ.

Συνέχεια της ανόδου

Τα κέρδη της τάξεως του 49% που καταγράφουν από τις αρχές του έτους οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές, θα έχουν και συνέχεια. Και την άποψη αυτή οι αναλυτές της Axia τη στηρίζουν στο ότι δεν έχει τιμολογήσει σωστά τη δυναμική των καθαρών κερδών από τόκους (ΝΙΙ), όπως και το κόστος κινδύνου CoR).

Τα ΝΙΙ αναμένεται να ενισχυθούν περί του 8% με 10% (με μοναδική εξαίρεση την Alpha Bank για την οποία τα έσοδα αναμένονται να φθάσουν το επόμενο έτος εξαιτίας της δομής του χαρτοφυλακίου της). Από την άλλη και σε σχέση με το κόστος κινδύνου, δεν προβλέπεται να υπάρξουν προβλήματα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των τραπεζών, έχοντας ως «συμπαραστάτες» την οικονομική ανάπτυξη και τις υψηλότερες τιμές των ακινήτων.

«Μια άλλη βασική πτυχή που λαμβάνουμε υπόψη για στην πενδυτική μας θέση είναι η σημασία της αξιοποίησης του πλεονάζοντος κεφαλαίου. Οι ρυθμιστικές αρχές εμφανίζονται πιο πρόθυμες να επιτρέψουν στις τράπεζες να προβούν σε επενδύσεις που δημιουργούν αξία παρά να διανείμουν κεφάλαιο μέχρι να μειωθούν τα επίπεδα των φορολογικών απαιτήσεων DTC. Κατά συνέπεια, προβλέπουμε μερίσματα χαμηλότερα από αυτά της καθοδήγησης, όμως τονίζουμε ότι οι διαθέσεις του ΤΧΣ θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να επηρεάσουν τις συνολικές πληρωμές», αναφέρουν οι αναλυτές της εταιρείας αναλύσεων.

Για την Axia οι χαμηλότερες πληρωμές δεν είναι αρνητικές, τουναντίον τις θεωρεί ως ευκαιρία ούτως ώστε οι ελληνικές τράπεζες να υιοθετήσουν μια πιο εξωστρεφή και επιθετική προσέγγιση μετά από μια περίοδο περικοπών. Τα πλεονάζοντα κεφάλαια μπορούν να αξιοποιηθούν με διάφορους τρόπους, όπως επενδύσεις σε χαρτοφυλάκια που επαναπροσδιορίζονται, συμμετοχή σε διασυνοριακές κοινοπραξίες, πραγματοποίηση συμπληρωματικών εξαγορών σε βασικές αγορές, δημιουργία κοινοπραξιών ή επενδύσεις σε επιχειρήσεις fintech.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις