Ο χρόνος τελειώνει σήμερα για την πληρωμή της πρώτης δόσης του «λογαριασμού» του φετινού ΕΝΦΙΑ αλλά και για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών τα οποία θα απαλλάξουν χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες από την εφάπαξ και έντοκη επιστροφή του 100% της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη εκπνέει η προθεσμία για τις εξής φορο- υποχρεώσεις:

ΕΝΦΙΑ 2023: Τι πρέπει να προσέξετε πριν την πληρωμή της πρώτης δόσης

1.      Πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι για τα ακίνητά τους ανέρχεται σε 2,268 δις. ευρώ. Ο φόρος μπορεί να πληρωθεί:

– Σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη να λήγει σήμερα και την τελευταία στις 29 Φεβρουαρίου 2024.

–  Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση. Η ρύθμιση προβλέπει:

α) Έως 12 μηνιαίες δόσεις οι οποίες επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 4,34%

β) 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις οι οποίες επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5,84%.

–  Σε 12 ίσες άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα.

Πριν την καταβολή της πρώτη δόσης, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις που εντόπισαν στο «ραβασάκι» του ΕΝΦΙΑ. Με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, ο φόρος επανυπολογίζεται και εκδίδεται αυτόματα το νέο εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΝΦΙΑ. Οι διορθώσεις στο Ε9 μπορούν να γίνουν και μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου ακινήτων.

Συγκεκριμένα υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι και τις 30 Ιουνίου2023.  Μετά η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024. Ανάλογα με το είδος των λαθών και παραλείψεων στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων η μείωση του φόρου μπορεί να κυμανθεί από 20% έως 90%.

2. Υποβολή δικαιολογητικών επιστρεπτέας προκαταβολής. Χιλιάδες επιχειρήσεις που είχαν λάβει τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής την περίοδο της πανδημίας κλήθηκαν να επιστρέψουν εφάπαξ και εντόκως ολόκληρο το ποσό της κρατικής ενίσχυσης καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούσαν τους όρους χορήγησης του κρατικού δανείου.

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στις επιχειρήσεις την ευκαιρία να γλιτώσουν από την επιστροφή του 100% της κρατικής ενίσχυσης εφόσον υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έως και σήμερα.

Η υποβολή των δικαιολογητικών της επιστρεπτέας γίνεται στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ. Οσοι χάσουν την προθεσμία και δεν καταθέσουν τα δικαιολογητικά αλλά και οι επιχειρήσεις για τις οποίες θα διαπιστωθεί ότι δεν τήρησαν τη ρήτρα της απασχόλησης θα κληθούν να εξοφλήσουν, εφάπαξ και με το τόκο που «τρέχει» από την 1η Δεκεμβρίου 2022 ολόκληρο το ποσό του κρατικού δανείου, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax