Ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου για τους νέους συνταξιούχους και σχεδιάζεται η επέκτασή της και σε άλλες κατηγορίες, η δυνατότητα προεξόφλησης μερίσματος – δώδεκα μηνών – από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Η προεξόφληση μερισμάτων σε 50.000 νέους μερισματούχους που αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν εντός του έτους, αναμένεται να φθάσει σε ποσά που θα κυμαίνονται από 1.100 – 3.300 ευρώ.

Πλατφόρμα

Από τις αρχές Μαΐου, λειτουργεί πλατφόρμα μέσω της οποίας οι νέοι μερισματούχοι μπορούν να αιτούνται, να λάβουν προεξόφληση μερισμάτων. Ωστόσο μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να επεκταθεί η υπηρεσία και σε όλες τις κατηγορίες μερισματούχων αλλά και μετόχων του Ταμείου, σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες.

Συντάξεις: Τα έξι κλειδιά για τη διαδοχική ασφάλιση

Να σημειωθεί ότι το ΜΤΠΥ αποδίδει πάνω από 300 εκατ. ευρώ σε μερίσματα ετησίως από τον δικό του προϋπολογισμό, με κύριο πόρο τις εισφορές των μετόχων. Ο συνολικός αριθμός των ασφαλισμένων που υπάγονται στο ΜΤΠΥ φτάνει τις 600.000. Από αυτούς περίπου 300.000 είναι μέτοχοι – εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι – και οι υπόλοιποι 300.000 είναι μερισματούχοι συνταξιούχοι.

Μερίσματα

Σε πρώτη φάση οι νέοι συνταξιούχοι και στη συνέχεια και οι παλαιότεροι, μπορούν να «δανείζονται» τα μερίσματα 12 μηνών, με προεξοφλητικό επιτόκιο ανταγωνιστικό της αγοράς, της τάξης του 4%. Πρόκειται για μια διαδικασία δανεισμού των μερισματούχων που έχουν ανάγκη, που ίσχυε μέχρι το 2013, όμως το μέτρο «πάγωσε» κατά τη διάρκεια της κρίσης, όταν και το Ταμείο αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα ρευστότητας.

Πλέον, και λόγω της προόδου που επετεύχθη, η διαδικασία προπληρωμής του μερίσματος για 12 μήνες επανενεργοποιείται στο πλαίσιο των χρηματικών διευκολύνσεων που παρέχει το Μετοχικό Ταμείο.

Ψηφιακή αναβάθμιση

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο μήνα ξεκίνησε η διαδικασία ψηφιακής αναβάθμισης του μετοχικού ταμείου και ήδη έχει ψηφιοποιηθεί το ένα τρίτο του αρχείου. Η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης αναμένεται έως το τέλος του χρόνου. Ήδη έχουν αναβαθμιστεί και εκσυγχρονιστεί όλα τα λειτουργικά συστήματα του ΜΤΠΥ, έχει επιτευχθεί σε ένα σημαντικό βαθμό η διαλειτουργικότητα μεταξύ των φορέων του Δημοσίου και του ΜΤΠΥ.

Με την ολοκλήρωση του έργου, αυτοματοποιείται και η απονομή των μερισμάτων, τα οποία – μέχρι πρότινος – παρουσίαζαν μεγάλη καθυστέρηση. Πλέον, θα εκκαθαρίζονται και θα καταβάλλονται όλες οι εκκρεμότητες, εντός του τρέχοντος τριμήνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax