Ο Σαμ Άλτμαν θέλει να γνωρίζουμε ότι πραγματικά αγαπά την Ευρώπη.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του OpenAI, του κατασκευαστή του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, πέρασε την περασμένη εβδομάδα περιοδεύοντας στην ήπειρο, κάνοντας στάση στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Είχε σημαντικές συναντήσεις για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής —συνάντησε τους εθνικούς ηγέτες Πέδρο Σάντσεθ, Εμανουέλ Μακρόν, Ματέους  Μοραβιέτσκι, Όλαφ Σολτς και Ρίσι Σουνάκ— και αναζητούσε τοποθεσίες για τα ευρωπαϊκά γραφεία της OpenAI.

Τεχνητή νοημοσύνη: Υπέρ της ρύθμισης τάσσεται ο Σαμ Άλτμαν

«Χρειαζόμαστε πραγματικά ένα γραφείο στην Ευρώπη», είπε ο Άλτμαν στο POLITICO σε εκδήλωση στο Παρίσι.

Τα κριτήρια επιλογής

Σύμφωνα με τον επικείμενο νόμο περί τεχνητής νοημοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης , εταιρείες με χρήστες με έδρα την ΕΕ θα χρειάζονταν παρουσία στο μπλοκ, με τις εθνικές «εποπτικές αρχές» να είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή του κανονισμού. Η τελική επιλογή της τοποθεσίας των κεντρικών γραφείων του θα καθορίσει, επομένως, ποια χώρα μέλος θα την επιβλέπει όταν πρόκειται να επιβάλει τον νόμο AI.

Από την κυκλοφορία του τον Νοέμβριο του 2022, το ChatGPT του OpenAI —ένα ρομπότ που μπορεί να δημιουργεί τραγούδια, σενάρια, άρθρα και λογισμικό με βάση γραπτές προτροπές— έχει προκαλέσει τόσο αισιοδοξία όσο και ανησυχία για το τι σημαίνει η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Ενώ κάποιοι έχουν θαυμάσει την ικανότητα του εργαλείου στη δημιουργία κώδικα υπολογιστή και τον εξορθολογισμό της εργασίας γραφείου, άλλοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία θησαυρών αυτοματοποιημένης παραπληροφόρησης, χειριστικού περιεχομένου και ψευδούς υλικού – ή ακόμη και να αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς δουλειά.

Παρόλα αυτά, οι πολιτικοί φαίνονται πρόθυμοι να φιλοξενήσουν το πιο καυτό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο. Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Γάλλος υπουργός Ψηφιακών Υπηρεσιών Jean-Noël Barrot διάβασε μια περιγραφή του Άλτμαν που δημιουργήθηκε από το ChatGPT («καινοτόμος, επιδραστικός, οραματιστής») προτού παρουσιάσει τη Γαλλία ως μια «μεγάλη χώρα τεχνητής νοημοσύνης».

Ο Άλτμαν εξακολουθεί να εξετάζει πού θα στεγάσει το νέο γραφείο. «Αν έπρεπε να διαλέξετε με βάση τα περισσότερα ερευνητικά ταλέντο της τεχνητής νοημοσύνης, θα επιλέγατε τη Γαλλία», είπε στο POLITICO. «Αλλά έχω εντυπωσιαστεί από το ταλέντο και την ενέργεια παντού». Η OpenAI έχει ήδη προσωπικό που εργάζεται στο Λονδίνο, σύμφωνα με το LinkedIn, και τον Σεπτέμβριο του 2022 δημιούργησε μια θυγατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το μητρώο επιχειρήσεων της χώρας .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη