Εντονες ανησυχίες σχετικά με την εξάπλωση και την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης εκφράζει ο ιδρυτής της ΟpenAI, Σαμ Αλτμαν, καθώς παρομοιάζει τους κινδύνους με αυτόυς ενός πιθανού πυρηνικού ολέθρου, σύμφωνα με το CNBC.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους και η μείωση των κινδύνων που συνδέονται με την τεχνολογία θα πρέπει να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα, δήλωσαν ειδικοί του κλάδου και ηγέτες της τεχνολογίας σε ανοιχτή επιστολή τους.

Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιος θα κερδίσει τη μάχη του ΑΙ – Τα προγνωστικά του Γκέιτς

Ο Σαμ Αλτμαν

«Ο μετριασμός του κινδύνου εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με άλλους κινδύνους κοινωνικής κλίμακας, όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος», αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους.

Ο Σαμ Αλτμαν, καθώς και στελέχη της Google ήταν μεταξύ εκείνων που υποστήριξαν και υπέγραψαν τη σύντομη δήλωση για την Ασφάλεια της AI.

Η τεχνολογία έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες μετά την κυκλοφορία του chatbot ChatGPT  τον Νοέμβριο και στη συνέχεια έγινε viral. Σε μόλις δύο μήνες μετά την κυκλοφορία του, έφτασε τα 100 εκατομμύρια χρήστες. Το ChatGPT έχει καταπλήξει τους ερευνητές και το ευρύ κοινό με την ικανότητά του να δημιουργεί ανθρώπινες απαντήσεις στις προτροπές των χρηστών, υποδηλώνοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει θέσεις εργασίας και να μιμηθεί τους ανθρώπους.

Η κοινή δήλωση ανέφερε ότι υπάρχει αυξανόμενη συζήτηση για ένα «ευρύ φάσμα σημαντικών και επειγόντων κινδύνων από την τεχνητή νοημοσύνη».

Το ChatGPT έχει αναμφισβήτητα πυροδοτήσει πολύ μεγαλύτερη υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν αγωνιστεί για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών προϊόντων και δυνατοτήτων.

Η θέση του Μασκ

Ο Άλτμαν είχε παραδεχτεί τον Μάρτιο ότι «φοβάται λίγο» την τεχνητή νοημοσύνη καθώς ανησυχεί ότι οι αυταρχικές κυβερνήσεις θα αναπτύξουν την τεχνολογία προς όφελος τους. Άλλοι ηγέτες τεχνολογικών κολοσσών, όπως ο Ιλον Μασκ της Tesla και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Eric Schmidt, έχουν προειδοποιήσει σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η τεχνητή νοημοσύνη για την κοινωνία.

«Τα σύγχρονα συστήματα AI γίνονται πλέον ανταγωνιστικά για τον άνθρωπο σε γενικές εργασίες», ανέφεραν μέσω ανοιχτής επιστολής.

Επιπλέον, ζήτησαν την επιβολή εξάμηνης παύσης στην εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης ισχυρότερων από το GPT-4, επικαλούμενοι πιθανούς κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα.

«Πρέπει να αυτοματοποιήσουμε όλες τις δουλειές ; Πρέπει να αναπτύξουμε μη ανθρώπινα μυαλά που θα μπορούσαν τελικά θα μας ξεπεράσουν σε αριθμό και θα μας αντικαταστήσουν; Πρέπει να διακινδυνεύσουμε να χάσουμε τον έλεγχο του πολιτισμού μας;», κατέληγε η ανακοίνωση.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Schmidt προειδοποίησε επίσης ξεχωριστά για τους «υπαρξιακούς κινδύνους» που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη καθώς η τεχνολογία προχωρά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI