Οι τράπεζες φαίνεται ότι είναι ένας ακόμη κλάδος που μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) με μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να κάνουν μεγάλες επενδύσεις για να μην μείνουν πίσω στο παιχνίδι. Η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα και μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, η JPMorgan, ετοιμάζει τώρα το δικό της εργαλείο ΑΙ, φιλοδοξώντας αυτό να παρέχει απευθείας χρηματοπιστωτικές συμβουλές σε πελάτες της. Πρόκειται για τόχο που θα της εξασφαλίσει πρωτιά με την υλοποίησή του.

Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει επίσης μεταξύ άλλων τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley οι οποίες φέρονται να ήδη ξεκινήσει τις δοκιμές ΑΙ, για εσωτερική χρήση τουλάχιστον προς το παρόν. Η Goldman εξετάζει τεχνολογίες ΑΙ για τη δημιουργία κώδικα (προγραμμάτων) για επενδύσεις. Η Morgan Stanley εξετάζει την τεχνητή νοημοσύνη για την παροχή προτάσεων σε αναλυτές της. Η τράπεζα BNY Mellon δημιουργεί από την πλευρά της κόμβο έρευνας και τεχνολογίας στην Ιρλανδία για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης.

Η JPMorgan

Η JPMorgan αποτέλεσε τον τελευταίο μεγάλο παίκτη –μέχρι τώρα- που μπαίνει δυνατά στο χώρο αυτό της τεχνολογίας ΑΙ. Η τράπεζα υπέβαλε αίτηση στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ για εμπορικό σήμα, το οποίο αφορά το λεγόμενο “IndexGPT”. Πρόκειται για εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα του ChatGPT. Αυτό το εργαλείο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την «επιλογή χρηματοοικονομικών τίτλων και χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων», όπως αναφέρει η εν λόγω αίτηση.

Το IndexGPT θα χρησιμοποιεί «λογισμικό υπολογιστικού νέφους (cloud) που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη» για «ανάλυση και επιλογή κινητών αξιών προσαρμοσμένων στις ανάγκες των πελατών», σύμφωνα με την αίτηση την οποία αποκάλυψε πρώτο το CNBC.

Πριν από δεκαπέντε περίπου ημέρες στελέχη της JPMorgan ανέφεραν την πρόοδό τους στις εφαρμογές ΑΙ στο ετήσιο συνέδριο επενδυτών της εταιρείας. Η τράπεζα, η οποία απασχολεί 1.500 επιστήμονες δεδομένων και μηχανικούς μηχανικής εκμάθησης, τεστάρει «μια σειρά περιπτώσεων χρήσης» για την τεχνολογία GPT, δήλωσε η παγκόσμια επικεφαλής τεχνολογίας της τράπεζας Λόρι Μπιρ. «Δεν μπορούσαμε να συζητήσουμε το ΑΙ χωρίς να αναφέρω το GPT και σημαντικά γλωσσικά μοντέλα», είπε. «Αναγνωρίσαμε τη δύναμη και την ευκαιρία αυτών των εργαλείων και δεσμευόμαστε να διερευνήσουμε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προσφέρουν αξία για την εταιρεία», ανέφερε.

Η μεγάλη εξάπλωση της τεχνολογίας του εργαλείου ChatGPT της OpenAI πέρυσι ανάγκασε ολόκληρους κλάδους να δουν με άλλο μάτι την άφιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Το ChatGPT, το οποίο χρησιμοποιεί πολύ εκτεταμένα γλωσσικά μοντέλα για να δημιουργήσει απαντήσεις σε ερωτήσεις που υποβάλλουν χρήστες, έχει πυροδοτήσει κούρσα μεταξύ τεχνολογικών κολοσσών και κατασκευαστών μικροτσίπ. Η τεχνολογία αυτή θεωρείται ως η επόμενη θεμελιώδης καινοτομία και όλα τα μάτια έχουν στραφεί εκεί.

Νέες ανησυχίες για θέσεις εργασίας

Με την τεχνητή νοημοσύνη να έχει προοπτικές να προτείνει και επενδύσεις, οι σύμβουλοι του χρηματοπιστωτικού κλάδου μπαίνουν κι αυτοί στη λίστα των εργαζομένων που έχουν αρχίσει να ανησυχούν για το μέλλον των θέσεων εργασίας που σήμερα κατέχουν.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο εμπορικών σημάτων που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, Τζος Γκέρμπεν, τον οποίο επικαλείται το CNBC, η κίνηση της JPMorgan «είναι μια πραγματική ένδειξη ότι μπορεί να έχουν ένα πιθανό προϊόν (ΑΙ) να κυκλοφορήσουν στο εγγύς μέλλον». Εταιρείες όπως η JPMorgan δεν υποβάλλουν εμπορικά σήματα χωρίς συγκεκριμένο λόγο, είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη