Οι πωλήσεις κινεζικών επιβατικών αυτοκινήτων κατέγραψαν ετήσια αύξηση 81,4% τον Απρίλιο στην Κίνα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του κλάδου.

Τον συγκεκριμένο μήνα πωλήθηκαν συνολικά 999.000 επιβατικά οχήματα κινεζικής εμπορικής ταυτότητας, αντιστοιχώντας σε ποσοστό 55,2% επί των συνολικών πωλήσεων επιβατικών οχημάτων για τον αναφερόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Κατασκευαστών Οχημάτων Κίνας (CAAM).

Πώς η Κίνα κατάφερε να γίνει κορυφαία εξαγωγική χώρα και στα αυτοκίνητα

Στο πρώτο τετράμηνο, οι πωλήσεις οχημάτων με κινεζική εμπορική ταυτότητα κατέγραψαν ετήσια αύξηση 18,8% ξεπερνώντας τις 3,68 εκατομμύρια μονάδες, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Οι πωλήσεις αντιστοιχούσαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 53% επί των συνολικών πωλήσεων επιβατικών οχημάτων στην Κίνα κατά την ίδια περίοδο, με ετήσια αύξηση 5,4%.

Αύξηση και στις εξαγωγές

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κίνα ανακηρύχθηκε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων, αφού ξεπέρασε την Ιαπωνία τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους.

Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα δείχνουν ότι η Κίνα εξήγαγε 1,14 εκατομμύρια επιβατικά οχήματα την περίοδο, αυξημένα κατά 110% σε σύγκριση με το πρώτο τετράμηνο του 2022.

Οι εξαγωγές της Κίνας ενισχύθηκαν από τη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις πωλήσεις στη Ρωσία. Πέρυσι, η Κίνα ξεπέρασε τη Γερμανία και έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στον κόσμο.

Σύμφωνα με τη Γενική Διοίκηση Τελωνείων, η Κίνα εξήγαγε 3,2 εκατομμύρια οχήματα το 2022, έναντι των 2,6 εκατ. από τη Γερμανία, με την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα να βοηθά στην άνοδο της αυτοκινητοβιομηχανίας της Κίνας.

Ο βραχίονας της Tesla για την Κίνα, η SAIC – η ιδιοκτήτρια της μάρκας MG – και η BYD, η οποία υποστηρίζεται από τον βετεράνο επενδυτή των ΗΠΑ Warren Buffett, συγκαταλέγονται στους κορυφαίους εξαγωγείς NEV στην Κίνα.

Το «Gigafactory» της Tesla είναι επί του παρόντος ικανό να παράγει 1,25 εκατομμύρια οχήματα ετησίως και η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει περαιτέρω τη χωρητικότητα.

Η Κίνα έχει επίσης δει τις εξαγωγές στη Ρωσία να αυξάνονται από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς οι δυτικές χώρες επέβαλαν εμπορικές κυρώσεις στη Μόσχα.

Πέρυσι, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες – συμπεριλαμβανομένων των Geely, Chery και Great Wall – είδαν το μερίδιο αγοράς τους στη Ρωσία να εκτινάσσεται αφού ανταγωνιστές, όπως η Volkswagen και η Toyota, εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την εισβολή.

Οι αριθμοί

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι κινεζικές εξαγωγές οχημάτων διατήρησαν την τάση δυναμικής αύξησης τους κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους.

Συνολικά 1,37 εκατομμύρια οχήματα εξήχθησαν κατά την ίδια περίοδο, με ετήσια αύξηση 89,2% σύμφωνα με την Ένωση Κατασκευαστών Οχημάτων της Κίνας (CAAM).

Οι εξαγωγές επιβατικών οχημάτων κατέγραψαν ετήσια αύξηση 110% στα 1,14 εκατομμύρια μονάδες, ενώ οι εξαγωγές εμπορικών οχημάτων είχαν ετήσια αύξηση 31,5% στις 228.000 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή