Τα κινεζικά μετρητά πρόκειται να τροφοδοτήσουν την πρόκληση της πράσινης κινητικότητας της Ευρώπης. Περισσότερα από ένα στα πέντε αυτοκίνητα που πωλήθηκαν στην ήπειρο πέρυσι ήταν ηλεκτρικά, καθιστώντας την περιοχή τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρονικών οχημάτων στον κόσμο μετά την Κίνα. Αυτό προσφέρει μια δελεαστική νέα ευκαιρία για τους κατασκευαστές μπαταριών από τη Λαϊκή Δημοκρατία, οι οποίοι ήδη προμηθεύουν ευρωπαϊκές μάρκες όπως η Volkswagen, η BMW και η Stellantis, καθώς και παγκοσμίου φήμης κινεζικές εταιρείες παγκοσμίου εμβέλειας όπως ο ιδιοκτήτης της Volvo, Geely. Η υπερβολική εξάρτηση από τον ηγέτη της κινεζικής αγοράς CATL και τους ομολόγους της θα μπορούσε να είναι κίνδυνος. Ωστόσο, οι ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές ομάδες μπαταριών εξακολουθούν να είναι λίγες και οι παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν περισσότερα να κερδίσουν παρά να χάσουν.

Κινέζοι προμηθευτές μπαταριών όπως η Contemporary Amperex Technology (CATL), η SVOLT, η Envision και πιο πρόσφατα η EVE Energy, αναταράσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού ηλεκτροκίνησης της Ευρώπης. Οι παγκόσμιες επενδύσεις της ασιατικής χώρας σε μπαταρίες τετραπλασιάστηκαν στα 14,2 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Rhodium. Στα 4,5 δισ. ευρώ, οι επενδύσεις σε έργα για την κατασκευή νέων εργοστασίων στην Ευρώπη ξεπέρασαν τις δαπάνες για συγχωνεύσεις και εξαγορές. Δεν είναι μόνο κατασκευαστές μπαταριών. Προμηθευτές όπως η Shanghai Putailai New Energy Technology, η οποία παράγει ανόδους – ένα βασικό στοιχείο που επιτρέπει στο ρεύμα να ρέει μέσω μιας μπαταρίας – κινούνται επίσης προς τα δυτικά.

Η εισροή θα μεταμορφώσει τη νεοσύστατη βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Ευρώπης. Πρώτον, οι Κινέζοι νεοφερμένοι μπορούν να ελέγξουν το κόστος. Τον Απρίλιο, οι τιμές για τις κυψέλες – μονάδες που συσσωρεύονται για να δημιουργήσουν πακέτα μπαταριών – ήταν συχνά πάνω από ένα τέταρτο χαμηλότερες στην Κίνα από ό,τι στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα της ειδικού του τομέα Benchmark Mineral Intelligence.

Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές μπαταριών θα δυσκολευτούν να ανταγωνιστούν. Δεν έχουν το τεράστιο μέγεθος αντιπάλων όπως η αξίας 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων CATL, το οποίο αντιπροσώπευε περισσότερο από το ένα τρίτο των παγκόσμιων πωλήσεων μπαταριών το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την Bernstein. Οι αξίας 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων εγκαταστάσεις της στην Ουγγαρία, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει μαζική παραγωγή το 2025, θα είναι οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη, με ετήσια δυναμικότητα 100 γιγαβατώρες. Ομοίως, το σουηδικό εργοστάσιο της Putailai, αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο ανόδων στην Ευρώπη.

Η προσιτή πρόσβαση σε πρώτες ύλες είναι ένα άλλο πλεονέκτημα. Η κλίμακα βοηθά εταιρείες από τη Λαϊκή Δημοκρατία να διαπραγματεύονται πιο ευνοϊκές συμβάσεις. Επίσης, οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων φαίνεται να πρωτοστατούν στην κούρσα για να αγοράσουν τους εξορύκτες και τους παραγωγούς βασικών συστατικών κυψελ΄ψν: το 40% τέτοιων συμφωνιών τα τελευταία πέντε χρόνια αφορούσε Κινέζους αγοραστές, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic. Εταιρείες από την ασιατική χώρα έχουν ξοδέψει περίπου 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσουν μερίδια σε σχεδόν 20 ορυχεία λιθίου τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, οι Κινέζοι κατασκευαστές προσφέρουν πιο προηγμένη τεχνολογία, όπως χημικές ουσίες λιθίου-σιδήρου-φωσφόρου, οι οποίες καθιστούν τις μπαταρίες φθηνότερες και ασφαλέστερες και δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί σε εμπορική κλίμακα από ευρωπαίους ή νοτιοκορεάτες ανταγωνιστές όπως η LG Chem και η Samsung SDI .

Νικητές και ηττημένοι

Δεν θα κερδίσουν όλοι όμως. Βάζοντας ρίζες τους στη σχετικά νέα ευρωπαϊκή αγορά, οι Κινέζοι ανταγωνιστές θα μπορούσαν να δυσκολέψουν την ωρίμανση ανερχόμενων αστέρων όπως η Northvolt με έδρα τη Σουηδία. Αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει ανεπιθύμητη ρυθμιστική προσοχή. Ενώ οι επόπτες παραδοσιακά δυσκολεύονταν να ελέγξουν τις πράσινες επενδύσεις, όπως τα εργοστάσια, οι νέες πολιτικές και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις δίνουν στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια μεγαλύτερη εργαλειοθήκη.

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τις ξένες επιδοτήσεις, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο, επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάζει τόσο τις κοινοτικές όσο και τις διεθνείς επενδύσεις για πιθανά οφέλη που προκύπτουν μέσω κρατικών επιχορηγήσεων. Αυτές οι εξουσίες επεκτείνονται σε ανεκμετάλλευτους – παρθένους τομείς. Μια άλλη πρωτοβουλία, που συμφωνήθηκε προσωρινά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις της ΕΕ τον Δεκέμβριο, θα θέσει αυστηρότερα πρότυπα ειδικά για τις αλυσίδες εφοδιασμού μπαταριών, επιβάλλοντας την υπεύθυνη προμήθεια πρώτων υλών και την ανακύκλωση για την ανάκτηση βασικών υλικών. Αν και οι κανόνες θα ισχύουν για όλες τις εταιρείες, όχι μόνο για τους κινεζικούς ομίλους, θα μπορούσαν να περιπλέξουν τη διαδικασία δημιουργίας επιχειρήσεων στο μπλοκ των 27 εθνών. Εν τω μεταξύ, οι μεγάλες επιδοτήσεις που εξαπολύθηκαν από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν πυροδοτήσει μια συζήτηση σχετικά με το εάν άλλες χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν τις τοπικές εταιρείες. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε ότι οι παίκτες εκτός ΕΕ δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κίνητρα που πληρώνουν οι Γάλλοι φορολογούμενοι.

Οι πιο αυστηροί περιορισμοί της ΕΕ θα μπορούσαν να είναι κακά νέα για αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Mercedes-Benz, η οποία ήδη σχεδιάζει να αγοράσει μπαταρίες από το εργοστάσιο της CATL στην Ουγγαρία. Μια καταστολή θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την πιθανότητα οι αυτοκινητοβιομηχανίες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν αντίστοιχα μέτρα στην κινεζική αγορά αυτοκινήτου, τη μεγαλύτερη στον κόσμο.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα πρέπει να ελπίζουν ότι οι γραφειοκράτες θα αντιγράψουν πρακτικές της ίδιας της Κίνας. Όταν η Tesla ανακοίνωσε για πρώτη φορά το μέγα εργοστάσιό της στη Σαγκάη το 2018, η προβλεπόμενη παραγωγή του εργοστασίου 500.000 οχημάτων ετησίως ισοδυναμούσε με σχεδόν το ήμισυ των ετήσιων πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων ολόκληρης της χώρας εκείνη την εποχή, καθιστώντας το έναν τρομερό ανταγωνιστή για μικρότερες κινεζικές μάρκες. Πράγματι Το 2020, ένα χρόνο αφότου το πρώτο αυτοκίνητο βγήκε από τη νέα γραμμή παραγωγής της, η εταιρεία του Ίλον Μασκ πούλησε περισσότερο από δύο φορές αυτόν τον στόχο και η ναυαρχίδα της Model 3 ήταν το best-seller της Κίνας. Αλλά το γιγάντιο εργοστάσιο της Tesla πρόσφερε επίσης οφέλη για την Κίνα. Δημιούργησε μια κρίσιμη μάζα παραγωγής, ξεκινώντας τις αλυσίδες εφοδιασμού της εκκολαπτόμενης βιομηχανίας και συρρικνώνοντας το κόστος για εγχώριους και διεθνείς αντιπάλους.

Με δεδομένη την ευκαιρία, οι Κινέζοι κατασκευαστές μπαταριών μπορούν να ενεργοποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού της Ευρώπης, καθώς και τις αυτοκινητοβιομηχανίες της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners