Ένας πρώην υπάλληλος του τμήματος διαδυκτυακών πωλήσεων Ring της Αmazon.com, το οποίο σχετίζεται με προϊόντα ελέγχου πρόσβασης, συστήματα παρακολούθησης και έξυπνου φωτισμού, αποδείχτηκε ότι κατασκόπευε επί μήνες γυναίκες – πελάτες της εταιρείας, έχοντας ξεκινήσει την παράνομη δράση του από το 2017.

Το συγκεκριμένο άτομο τοποθετούσε κάμερες παρακολούθησης σε υπνοδωμάτια και μπάνια προκειμένου να λαμβάνει παράνομα το επίμαχο οπτικοακουστικό υλικό, όπως επισήμανε η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) στο πλαίσιο ανακοίνωσης του σχετικού δικαστικού διακανονισμού ύψους 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων με την εταιρεία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την καταστολή σχετικών παραβιάσεων.

Η Amazon συμφώνησε επίσης να πληρώσει 25 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει καταγγελίες ότι παραβίασε τα δικαιώματα απορρήτου που σχετίζονται με παιδιά, όταν απέτυχε να διαγράψει ηχογραφήσεις της Alexa κατόπιν αιτήματος των γονέων, και τις διατήρησε για περισσότερο χρονικό διάστημα από όσο χρειαζόταν, σύμφωνα με απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Σιάτλ.

Amazon: Λειτουργία επαλήθευσης ταυτότητας μέσω σάρωσης παλάμης

Υπό έλεγχο οι Bit Tech

Οι διακανονισμοί της FTC είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια της αρμόδιας αμερικανικής αρχής να ελέγξει και να επιβάλει πρόστιμα σε Big Tech εταιρείες όταν αυτές καταδικάζονται για παράνομη χρήση δεδομένων που συλλέγονται καταστρατηγώντας το απόρρητο.

Η FTC διερευνά επίσης τη συμφωνία 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Amazon.com για την αγορά της iRobot Corp, η οποία ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2022, στην τελευταία προσπάθεια της Amazon να δραστηριοποιηθεί στην αγορά των έξυπνων οικιακών συσκευών.

Η Amazon, η οποία αγόρασε τη Ring τον Απρίλιο του 2018, δεσμεύτηκε να κάνει κάποιες αλλαγές στις πρακτικές της.

Πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα

Η FTC τόνισε ότι η Ring παρείχε στους υπαλλήλους της απεριόριστη πρόσβαση στα ευαίσθητα δεδομένα βίντεο των πελατών: «Ως αποτέλεσμα αυτής της επικίνδυνης και ευρείας πρόσβασης και της χαλαρής στάσης απέναντι στο καθεστώς απορρήτου και ασφάλειας, οι υπάλληλοι και οι εξωτερικοί συνεργάτες μπόρεσαν να αποκτήσουν πρόσβαση, να παρακολουθήσουν, να «κατεβάσουν» και να μεταφέρουν τα ευαίσθητα οπτικοακουστικά δεδομένα μέσω βίντεο που αφορούσαν πελάτες της εταιρείας».

Σε μία άλλη περίπτωση, το 2017, ένας υπάλληλος της Ring είδε βίντεο που είχαν δημιουργηθεί από τουλάχιστον 81 γυναίκες πελάτες και υπαλλήλους της Ring που χρησιμοποιούν προϊόντα Ring. «Καθώς δεν εντοπίστηκε από την εταιρεία, ο εν λόγω υπάλληλος συνέχισε να κατασκοπεύει για μήνες τις ανυποψίαστες γυναίκες», σημείωσε η FTC.

Ένας συνάδελφός του τελικά παρατήρησε την ανάρμοστη συμπεριφορά και μετά από καταγγελία του ο υπάλληλος απολύθηκε.

Ως μέρος της συμφωνίας της FTC με τη Ring, η οποία λήγει μετά από 20 χρόνια, η Ring υποχρεούται να αποκαλύψει στους πελάτες το μέγεθος της πρόσβασης στα δεδομένα τους που έχει η εταιρεία και οι εργολάβοι της.

Τον Φεβρουάριο του 2019, η Ring άλλαξε τις πολιτικές της, έτσι ώστε οι περισσότεροι υπάλληλοι ή εργολάβοι της Ring να έχουν πρόσβαση στο ιδιωτικό βίντεο ενός πελάτη μόνο με τη συγκατάθεσή του.

Τα πρόστιμα, συνολικού ύψους 30,8 εκατομμυρίων δολαρίων, αντιπροσωπεύουν ένα κλάσμα των κερδών 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Amazon το πρώτο τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία