Ο CEO της Meta Platforms, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, προχώρησε σήμερα στα αποκαλυπτήρια της νέας μάσκας εικονικής πραγματικότητας της εταιρείας, του Quest 3.

Η νέα συσκευή θα έχει τιμή εκκίνησης τα 499 δολάρια, όπως ανακοίνωσε ο Ζάκερμπεργκ μέσω βίντεο που αναρτήθηκε στο Instagram. Σύμφωνα με την ανάρτηση, θα είναι η πρώτη συσκευή της αγοράς που θα προσφέρει «υψηλής ανάλυσης έγχρωμη mixed reality εμπειρία», ενώ το Quest 3 θα είναι 40% λεπτότερο σε σχέση με τον προκάτοχό του, το Quest 2.

Η Meta θέλει να δημιουργήσει τον… δολοφόνο του Twitter

Η νέα συσκευή εμφανίζεται να ενσωματώνει τουλάχιστον τρεις κάμερες στο εμπρόσθιο τμήμα στοιχείο που θα βελτιώνει την εμπειρία θέασης, καθώς ο χρήστης μπορεί να βλέπει τον πραγματικό κόσμο γύρω του ενώ θα φορά την μάσκα και συγχρόνως θα μπορεί να αλληλεπιδρά με τις εφαρμογές.

Στο βίντεο που αναρτήθηκε σημειώνεται ότι το Quest 3 ενσωματώνει βελτιωμένη «φυσική» προοπτική για τον χρήστη καθώς επίσης βελτιωμένα γραφικά σε επίπεδο βιντεοπαιχνιδιών.

«Το έγχρωμο “πέρασμα” υψηλής πιστότητας, η καινοτόμος μηχανική μάθηση και η χωρική κατανόηση σάς επιτρέπουν να αλληλεπιδράτε με το εικονικό περιεχόμενο και τον φυσικό κόσμο ταυτόχρονα, δημιουργώντας απεριόριστες δυνατότητες εξερεύνησης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Meta.

Το Quest 3 ενσωματώνει επόμενης γενιάς chipset της Qualcomm, ενώ περισσότερες λεπτομέερειες για τα τεχνικά του χαρακτηριστικά θα δοθούν στις 27 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Connect της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι το Meta Quest 2 είχε ανακοινωθεί το φθινόπωρο του 2020 ενώ η τιμή εκκίνησής του ήταν στα 299 δολάρια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Meta «βιάστηκε» να προβεί σε ανακοινώσεις λίγες μόνο ημέρες πριν την αναμενόμενη ανακοίνωση αντίστοιχης συσκευής από την Apple. Η πρώτη μάσκα «μικτής πραγματικότητας» της Apple, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα διαρροές θα μπορεί να συνεργάζεται με τις εφαρμογές που είναι διαθέσιμες για το iPad ενώ θα κοστίζει τουλάχιστον 3.000 δολάρια.

A man wearing a Meta Quest Pro interacts in mixed reality with a 3D virtual drawing of a skateboard, in this undated handout picture. Meta/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY

Η Meta συνεχίζει να επενδύει σημαντικά ποσά στην εξέλιξη του metaverse και στου υπό ανάπτυξη ψηφιακού σύμπαντος για την πρόσβαση στο οποίο απαιτούνται τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

Η μονάδα Reality Labs της εταιρείας, αυτή που αναπτύσσει τις σχετικές τεχνολογίες VR και AR, ανακοίνωσε λειτουργικές ζημίες ύψους 3,99 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το α’ τρίμηνο του έτους, ενώ είχε έσοδα μόλις 339 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τον Ιούλιο του 2022 η Meta ανακοίνωσε αύξηση της τιμής της βασικής έκδοσης του Quest 2 από τα 299 στα 399 δολάρια, επικαλούμενη αύξηση του κόστους κατασκευής και των εξόδων μεταφοράς. Αυτή η τιμή θα επανέλθει στα 299 δολάρια την 4η Ιουνίου, σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις.

Τον περασμένο Οκτώβριο η Meta λανσάρισε και το Quest Pro, μία συσκευή που προορίζεται για χρήση από επιχειρήσεις. Αν και το Quest Pro είχε αρχική τιμή τα 1.499,99 δολάρια, η εταιρεία μείωσε την τιμή της συσκευής στα 999,99 δολάρια τον Μάρτιο. Την ίδια περίοδο μείωσε και την τιμή της πιο ακριβής έκδοσης του Quest 2 (με μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο) από τα 499,99 στα 429,99 δολάρια.

Σύμφωνα με εκτίμηση της εταιρείας ερευνών NPD Group, τον περασμένο Δεκέμβριο, οι πωλήσεις συσκευών VR στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν 2% το 2022 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Στο συγκεκριμένο στοιχείο δείχνει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία απέχει ακόμη σημαντικά από το να θεωρηθεί κυρίαρχο ρεύμα στον τομέα των καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία