Την μεγαλύτερη άνοδο μέχρι τώρα το 2023 πραγματοποίησε σήμερα ο Dow Jones, με τους επενδυτές να αποτυπώνουν την ανακούφισή τους από την έγκριση του ανώτατου ορίου χρέους από τη Γερουσία, αν και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας προβλημάτισαν ελαφρώς.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 2,12% στις 33.762 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,45% στις 4.282 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,07% στις 13.240 μονάδες.

Η σημερινή άνοδος άλλαξε την εικόνα σε επίπεδο εβδομάδας, με τους δείκτες να κλείνουν με σημαντικά κέρδη. Ο Dow Jones κέρδισε 2%, με τον S&P και τον Nasdaq να ολοκληρώνουν με κέρδη περίπου 1,8% και 2%, αντίστοιχα. Ο Nasdaq έκλεισε την έκτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδό του, ένα σερί που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2020.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Lululemon σημείωσαν άνοδο 12% χάρη στα ισχυρά αποτελέσματα και την ενίσχυση των κατευθυντήριων γραμμών, ενώ η MongoDB σημείωσε άλμα σχεδόν 28%, χάρη τις εντυπωσιακές προβλέψεις για την πορεία των μεγεθών της.

Τέλος στις ανησυχίες

Πάντως, οι ανησυχίες στη Wall Street γύρω από το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ φαίνεται ότι έχουν εξαληφθεί, καθώς η Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου αργά το βράδυ της Πέμπτης, στέλνοντας το νομοσχέδιο στο γραφείο του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

“Νομίζω ότι οι αγορές ήταν αρκετά έξυπνες αυτή τη φορά: Τιμολόγησαν κατά κάποιο τρόπο κάποιο είδος λύσης, αλλά επειδή λαμβάνει κανείς πάντα έναν κίνδυνο, υπάρχει η αναμενόμενη αντίδραση μετά και τις τελευταίες εξελίξεις”, δήλωσε η Mona Mahajan, ανώτερη στρατηγική επενδύσεων στην Edward Jones.

Οι επενδυτές μπορεί επίσης να βρίσκουν κάποια παρηγοριά στην πιθανότητα πολύ περιορισμένου οικονομικού αντίκτυπου από το πρόσφατο φιάσκο με το ανώτατο όριο του χρέους και το ανώτατο όριο δαπανών που φαίνεται απίθανο να επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη με “ουσιαστικό τρόπο”, πρόσθεσε η ίδια.

Πάντως, η αμερικανική οικονομία συνέχισε να “παράγει” θέσεις εργασίας τον Μάιο, με τις μη γεωργικές μισθοδοσίες να αυξάνονται περισσότερο από το αναμενόμενο, παρά τις πολλαπλές αντιξοότητες. Όπως ανέφερε το Υπουργείο Εργασίας, οι μισθοδοσίες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 339.000 τον Μάιο, καλύτερα από την εκτίμηση του Dow Jones για 190.000 και σηματοδοτώντας τον 29ο συνεχόμενο μήνα θετικής αύξησης των θέσεων εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 3,7% έναντι της εκτίμησης για 3,5%, λίγο πάνω από το χαμηλότερο επίπεδο από το 1969.

Όπως σχολίασε η JPMorgan, μια παύση στην αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο από τη Fed έχει σε μεγάλο βαθμό τιμολογηθεί, αλλά θα χρειαστεί περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας και βραδύτερος πληθωρισμός προκειμένου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να έχει μεγαλύτερη άνεση να διατηρήσει το επιτόκιο σταθερό τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street