Μια απρόβλεπτη μεταβλητή στην δύσκολη εξίσωση για την πορεία του πληθωρισμού θα πρέπει να προσθέσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ. Η Ομοσπανδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παρακολουθεί στενά την απασχόληση, τους μισθούς, τον ΔΤΚ, τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες και μια σειρά από μετρήσεις για να προβλέψει την πορεία του πληθωρισμού και να καθορίσει τη νομισματική πολιτική της.

Η διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα

Τώρα θα πρέπει να παρακολουθεί τα επίπεδα των υδάτων της λίμνης Γκατούν στον Παναμά, όπως αναφέρει το Bloomberg. Μπορεί να ακούγεται τουλάχιστον περίεργο και ίσως να θυμίζει το φαινόμενο της πεταλούδας στη θεωρία του χάους, όπου τα άνοιγμα των φτερών μιας πεταλούδας στην Αφρική προκαλεί βροχή στην Κίνα, ωστόσο  ο επικεφαλής της Fed και τα υπόλοιπα στελέχη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς έχουν ένα σοβαρό λόγο να το κάνουν.

Ξηρασία: Νέα απειλή για το διεθνές εμπόριο

Η τεχνητή λίμνη Γκατούν τροφοδοτεί τις κλειδαρίες της Διώρυγας του Παναμάς με το γλυκό νερό που απαιτείται για την ανύψωση των πλοίων καθώς περνούν από τον Ειρηνικό Ωκεανό στον Ατλαντικό. Όμως, μια σοβαρή ξηρασία έχει προκαλέσει πτώση των επιπέδων νερού στη λίμνη πολύ κάτω από το κανονικό, με αποτέλεσμα να τίθενται όρια βάρους και να αυξάνονται οι προσαυξήσεις για τα πλοία που διασχίζουν τη διώρυγα.

Ακριβώς τη στιγμή που οι εμπλοκές στις παραδόσεις παγκοσμίως χαλαρώνουν, η ξηρασία στον Παναμά και τα ανησυχητικά καιρικά φαινόμενα αλλού απειλούν να αναβιώσουν το χάος του 2021, όταν η αύξηση του κόστους μεταφοράς και της καταναλωτικής ζήτησης οδήγησε σε ελλείψεις αγαθών, συμβάλλοντας στην αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ σε υψηλό επίπεδο τεσσάρων δεκαετιών.

Αν τα επίπεδα της λίμνης Γκατούν συνεχίσουν να μειώνονται όπως προβλέπεται, η αντίδραση της αγοράς θα είναι υψηλότερες τιμές μεταφοράς και μια προσπάθεια να βρεθούν εναλλακτικές διαδρομές από την Ασία προς τις ΗΠΑ, επισημαίνουν ειδικοί στα logistics .

«Η ξηρασία κινδυνεύει επίσης να υπονομεύσει τη μάχη της Fed για να πλησιάσει το ποσοστό πληθωρισμού στο στόχο του 2%», τονίζει στο Bloomberg, ο Jonathan Ostry, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Georgetown και πρώην αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιβραδύνεται σταδιακά σύμφωνα με τον προτιμώμενο δείκτη της Fed, ωστόσο στο 4,7% παραμένει «σε ένα επίπεδο που είναι πολύ άβολο για τις κεντρικές τράπεζες» εξηγεί «και το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται είναι τα δυσμενή νέα από τη ναυτιλία», όπως συνέβη το 2021, την οποία  χαρακτήρισε «οριακά κακή πρακτική»

Federal Reserve: Η απροθυμία της να γίνει «πράσινη» θα κοστίσει στη Γη

Η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά προβλέπει η στάθμη του νερού στις 31 Ιουλίου να υποχωρήσει στα 78,2 πόδια (23,86 μέτρα), ξεπερνώντας το προηγούμενο χαμηλό όλων των εποχών των 78,3 ποδιών που σημειώθηκε τον Μάιο του 2016 και πολύ κάτω από τον μέσο όρο πενταετίας των 84,9 ποδιών για τον Ιούλιο.

Η κατάσταση γίνεται πιο δυσοίωνη καθώς σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις στον δυτικό Ειρηνικό σχηματίζεται το ωκεάνιο φαινόμενο El Niño που συνήθως στον Παναμά σημαίνει σοβαρή ξηρασία και υψηλότερες θερμοκρασίες από τις συνηθισμένες.

Ακριβότερη η διακίνηση των αγαθών

Η ξηρασία καθιστά ήδη πιο ακριβή την διακίνηση αγαθών. Η αρχή της διώρυγας έχει μειώσει σταθερά τα επίπεδα βύθισης – το πόσο χαμηλά μπορεί να καθίσει ένα πλοίο στο νερό – από τον Φεβρουάριο. Για να συμμορφωθούν με τα χαμηλότερα βυθίσματα, τα μεγάλα πλοία πρέπει να ελαφρύνουν τα φορτία τους, παίρνοντας συνολικά λιγότερα εμπορευματοκιβώτια ή μοιράζοντας την ίδια ποσότητα φορτίου σε περισσότερα εμπορευματοκιβώτια. Όπως και να έχει, το αποτέλεσμα είναι υψηλότερες τιμές για τα καταναλωτικά και βιομηχανικά αγαθά που διακινούνται μέσω της διώρυγας. Ορισμένοι θαλάσσιοι μεταφορείς άρχισαν επίσης να χρεώνουν τέλη ανά κιβώτιο εμπορευματοκιβωτίων την 1η Ιουνίου ως απάντηση στα όρια βυθίσματος.

Οι τιμές των φορτίων θα αυξηθούν και σε άλλες διαδρομές, εάν η χαμηλή στάθμη των υδάτων αναγκάσει τους φορτωτές να βρουν εναλλακτικές λύσεις -ιδιαίτερα τους μήνες αιχμής της ναυτιλίας, Αύγουστος και Σεπτέμβριος, όταν οι λιανοπωλητές δημιουργούν αποθέματα ενόψει της εορταστικής περιόδου αγορών, είναι ισχυρότεροι από ό,τι αναμενόταν.

Ένα φωτεινό σημείο είναι ότι το κόστος της θαλάσσιας ναυτιλίας και τα επίπεδα ζήτησης έχουν μειωθεί απότομα σε σχέση με πέρυσι. Η υπερπληθώρα αποθεμάτων που έχει φράξει τις αποθήκες και οι ανησυχίες για την ευρύτερη οικονομία φρενάρουν τις νέες παραγγελίες. Παρόλα αυτά, μεγάλοι όγκοι φορτίων κινούνται, με τη ζήτηση να βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2019, σύμφωνα με τον Peter Sand, ο οποίος είναι επικεφαλής αναλυτής της Xeneta AS με έδρα το Όσλο, η οποία παρακολουθεί τις τιμές των ναυτιλιακών τιμών.

Ξυπνούν μνήμες από τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες το 2021

Ακόμα και αν η ξηρασία του Παναμά δεν καταστρέψει τα Χριστούγεννα όπως έκαναν οι εμπλοκές στην εφοδιαστικής αλυσίδας το 2021, θα μπορούσε να ανεβάσει το ρυθμό του πληθωρισμού. Και αν οι συνθήκες συνεχίσουν να επιδεινώνονται, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία φαίνεται ότι θα διακόψει τις αυξήσεις των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της στις 13 και 14 Ιουνίου, ίσως χρειαστεί να συνεχίσει την εκστρατεία της για να θέσει υπό έλεγχο την άνοδο των τιμών, ειδικά με τον πληθωρισμό να αποδεικνύεται πιο επίμονος από ό,τι πολλοί ήλπιζαν.

Οι εμπλοκές του 2021, οι οποίες προκάλεσαν εξαπλασιασμό του κόστους ναυτιλίας από τα πανδημίας επίπεδα, αύξησαν τον πληθωρισμό κατά περισσότερες από 2 ποσοστιαίες μονάδες το 2022, δήλωσε ο Ostry, οικονομολόγος του Georgetown. «Το κόστος ναυτιλίας μπορεί να είναι ένα καναρίνι στο ανθρακωρυχείο για μελλοντικές αιχμές του πληθωρισμού», καθώς χρειάζονται 12 έως 18 μήνες για να τροφοδοτήσουν το κόστος αυτό την οικονομία.

Η έρευνά του δείχνει ότι μια αύξηση του κόστους μεταφοράς κατά 20% αυξάνει το ποσοστό πληθωρισμού κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες ένα χρόνο αργότερα. Αν και τα έξοδα αποστολής είναι χαμηλότερα τώρα από ό,τι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μια τέτοια αύξηση θα μπορούσε να υπονομεύσει την προσπάθεια της Fed να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και δεν θα πρέπει να αγνοηθεί, προειδοποιεί ο οικονομολόγος.

Η διώρυγα του Παναμά είναι ένας από τους ταχύτερους και λιγότερο δαπανηρούς τρόπους μεταφοράς σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων, καθώς και καταναλωτικών αγαθών από την Κίνα και άλλα ασιατικά κέντρα παραγωγής, σε λιμάνια των ΗΠΑ.

Περίπου το 5% του ετήσιου παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου περνάει από τους υδατοφράκτες της διώρυγας. Μεταξύ των χρηστών Neo-Panamax της διώρυγας τον Απρίλιο, τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αποτελούσαν το 45% της κίνησης, ακολουθούμενα από τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου πετρελαίου, ξηρού χύδην φορτίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά προκήρυξε διαγωνισμό για τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός νέου συστήματος διαχείρισης νερού για τη βελτίωση της παροχής γλυκού νερού, το οποίο παρέχει επίσης πόσιμο νερό για την πρωτεύουσα της χώρας, την Πόλη του Παναμά. Η αρχή προϋπολόγισε 2 δισεκατομμύρια δολάρια για το έργο και έλαβε ερωτήματα από 250 πιθανούς προσφέροντες.

Όμως καμία από τις εργασίες δεν έχει ξεκινήσει, εν μέρει επειδή η αρχή της διώρυγας τον Ιούνιο του 2021 δήλωσε ότι θα παράσχει μια πιο λεπτομερή ιδέα, με τη βοήθεια του Σώματος Μηχανικών του Στρατού των ΗΠΑ, ώστε οι πιθανοί προσφέροντες να μπορούν να εκτιμήσουν καλύτερα το κόστος. Στο παρελθόν, η αρχή της διώρυγας έχει μελετήσει τη δυνατότητα κατασκευής φραγμάτων κατά μήκος άλλων ποταμών στον Παναμά για τη δημιουργία πρόσθετων δεξαμενών νερού, τη διοχέτευση νερού από άλλες τοποθεσίες, ακόμη και την αφαλάτωση.

Η κλιματική αλλαγή και η θέση του Τζερόμ Πάουελ

Οι ειδικοί εξηγούν ότι η μείωση των βροχοπτώσεων στην Κεντρική Αμερική είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και οι οικονομικές επιπτώσεις είναι άμεσες και ορατές. Ίσως τώρα να βοηθήσουν τον Tζερόμ Πάουελ να αλλάξει άποψη καθώς στις αρχές της χρονιάς είχε διαφορετική τοποθέτηση για την κλιματική αλλαγή σε σχέση με την πλειονότητα των Ευρωπαίων ομολόγων του.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει εισαγάγει ορισμένες κλιματικές εκτιμήσεις στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της, ενώ προειδοποιεί ότι η καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι για τους πολιτικούς και όχι τα νομισματικά στελέχη. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει κάνει ακόμη λιγότερα, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή χωρίς ρητή εντολή από το Κογκρέσο.

«Χωρίς την ύπαρξη σαφούς νομοσχεδίου από το Κογκρέσο, δεν θα είναι σωστό από μέρους μας να χρησιμοποιούμε τη νομισματική μας πολιτική ή τα ελεγκτικά μας εργαλεία, προκειμένου να προωθήσουμε μια πιο πράσινη οικονομία ή να επιτύχουμε κάποιους κλιματικούς στόχους», τόνισε ο Πάουελ, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά την άποψη της Fed. «Δεν είμαστε και δεν θα καταστούμε διαμορφωτές πολιτικής για το κλίμα» είχε πει ο αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή