«Απόβαση» στην Ισπανία πραγματοποιούν επενδυτές από την Κεντρική και τη Νότια Αμερική, επενδύοντας στα ακίνητα και τον κατασκευαστικό τομέα της χώρας περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ από το 2020.

Μεξικανοί και εύποροι Λατινοαμερικανοί επενδύουν στη Μαδρίτη, αγοράζοντας δεύτερη ή και τρίτη κατοικία και «παρκάροντας» μέσω επενδύσεων σε ακίνητα τις αποταμιεύσεις τους.

Ισπανία: Σε χαμηλό 21 μηνών ο πληθωρισμός τον Μάιο

Η τάση αυτή κάνει αναλυτές να χαρακτηρίζουν τη Μαδρίτη ως «νέο Μαϊάμι». Και η συσχέτιση δεν είναι τυχαία: Το Μαϊάμι έχει γίνει μαγνήτης για τα κεφάλαια πολλών βαθύπλουτων λατινοαμερικανών που αποσύρουν τα χρήματά τους από τις χώρες τους, αντιδρώντας στην επικράτηση προοδευτικών και αριστερόστροφων κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική. Το 2022 από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής αποσύρθηκαν 137 δισ. δολάρια. Όμως η γλωσσική ενότητα με την Ισπανία, καθιστά τη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα ιδανικό πέραν του Ατλαντικού προορισμό.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τιμές των πολυτελών ακινήτων στη Μαδρίτη αυξήθηκαν κατά 6% πέρυσι, περισσότερο από ό,τι στις περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Knight Frank. Τον Απρίλιο σημείωσαν ρεκόρ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ακινήτων Idealista.

Νέα εστιατόρια ξεφυτρώνουν σε όλη τη φανταχτερή γειτονιά της Μαδρίτης, τη Σαλαμάνκα, με ρυθμό που κόβει την ανάσα, τα οποία είναι σχεδόν πάντα γεμάτα. Οι κρατήσεις τραπεζιών ξεκινούν ήδη από τις 8 μ.μ. – κάτι ανήκουστο σε μια πόλη όπου οι κουζίνες σπάνια ζωντάνευαν πριν από τις 9 μ.μ. και όπου το μεσημεριανό γεύμα σερβίρεται κυρίως μεταξύ 2 μ.μ. και 3:30 μ.μ. Οι ντόπιοι πρέπει να συμβιβαστούν με άλλες αλλαγές, όπως ο λιγότερος χρόνος που προσφέρεται στους πελάτες για να παραμείνουν στα τραπέζια τους. Πρόκειται για μια τάση κοινή σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, αλλά ασυνήθιστη σε μια χώρα όπου οι μακρές συζητήσεις μετά το γεύμα αποτελούν στοιχείο του πολιτισμού.

Οι φαρδιές, καταπράσινες λεωφόροι του 19ου αιώνα της Σαλαμάνκα είναι γεμάτες με πολυτελή εστιατόρια, όπως το βραβευμένο με αστέρι Michelin Ramon Freixa Madrid και το La Tasqueria. Η περιοχή διαθέτει πολυτελείς μπουτίκ που κάνουν τους πλούσιους της υφηλίου να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους.

Η πόλη αλλάζει

Μια μικρή βιομηχανία υπηρεσιών έχει επίσης δημιουργηθεί για να καλύψει τις ανάγκες των εύπορων. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τα τελευταία δύο χρόνια η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, άνοιξε δύο γραφεία στη Μαδρίτη για υπερπλούσιους ιδιώτες. Η BBVA τυγχάνει να κατέχει τη μεγαλύτερη τράπεζα στο Μεξικό, όπου η ισπανική ανταγωνίστρια Banco Santander SA έχει επίσης ισχυρή παρουσία.

Ο Βραζιλιάνος σεφ Sandro Silva έχει ανοίξει αρκετά εστιατόρια στη Μαδρίτη, δημιουργώντας μια κουλτούρα ακριβότερης εστίασης που είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη στις αριστοκρατικές γειτονιές της πόλης. Ο γαλλικός όμιλος Robuchon, με ρεκόρ αστέρων Michelin, άνοιξε ένα εστιατόριο στη Μαδρίτη στα τέλη του περασμένου έτους.

Η άφιξη ενός ξενοδοχείου Four Seasons και η επαναλειτουργία του Villa Magna, που ανήκει στην RLH Properties, μια μεξικανική εταιρεία που ιδρύθηκε από το στέλεχος επιχειρήσεων Borja Escalada, έχουν ενισχύσει την ώθηση στην πολυτέλεια. Επίσης, οι ισπανικές σχολές διοίκησης επιχειρήσεων, όπως η IE και η Iese, έχουν γίνει δημοφιλείς επιλογές για τα παιδιά των πλούσιων οικογενειών της Λατινικής Αμερικής.

Οι πλούσιοι Μεξικανοί διατηρούν χαμηλό προφίλ, αλλά περιστασιακά δεν μπορούν να αποφύγουν να εμφανιστούν ανοιχτά. Ο Μεξικανός επιχειρηματίας Manuel Gonzalez αγόρασε ένα πολυπόθητο παλάτσο στο κέντρο της Μαδρίτης και φέτος το ανακαίνισε σε ένα από τα πιο πολυτελή εστιατόρια της πόλης, το Abya.

Ο Κάρλος Σλιμ, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Λατινικής Αμερικής, κατέχει σημαντικές συμμετοχές στις εισηγμένες στο χρηματιστήριο ισπανικές εταιρείες ακινήτων, Metrovacesa SA και Realia SA. Ο Carlos Fernandez Gonzalez, ο οποίος έκανε περιουσία στη μεξικανική βιομηχανία μπύρας, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος σε μία από τις μεγαλύτερες ισπανικές εταιρείες εμπορικών ακινήτων, την Inmobiliaria Colonial, και διαμένει στην Ισπανία εδώ και αρκετά χρόνια.

Σε αναζήτηση ακινήτων

Μεξικανοί, Αργεντινοί, Περουβιανοί και Κολομβιανοί είναι μεταξύ αυτών που αναζητούν ακίνητα, λένε οι κτηματομεσίτες. Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι επενδυτές επωφελούνται από το λεγόμενο πρόγραμμα χρυσής βίζας, το οποίο, ως γνωστόν, προσφέρει άδειες παραμονής για τους ξένους που ξοδεύουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ για ακίνητα, εφόσον αυτά δεν έχουν χρέη.

Πολλοί από τους επενδυτές δεν αγοράζουν σπίτια μόνο για τον εαυτό τους. Εργάζονται επίσης σε κτηματομεσιτικά έργα – στη Σαλαμάνκα, αλλά και όλο και περισσότερο σε άλλες φανταχτερές γειτονιές, όπως το Chamberi.

Έτσι, σταδιακά η Μαδρίτη αρχίζει να ανταγωνίζεται το Παρίσι και το Βερολίνο ως προς την πολυτέλεια που προσφέρει στους υπερπολούσιους, αλλά – ακόμα – προσφέροντας πολύ χαμηλότερες τιμές. Με ένα εκατομμύριο δολάρια μπορούν να αγοραστούν 106 τετραγωνικά μέτρα στην ισπανική πρωτεύουσα, σε σύγκριση με 43 στο Παρίσι και 70 στο Βερολίνο.

Αλλά η έλευση των βαθύπλουτων Λατινοαμερικανών επηρεάζει τη ζωή σε μια πόλη που συνήθιζε να έχει τους δικούς της ρυθμούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή