Την Ταϊβάν επισκέπτεται την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, σύμφωνα με το Reuters.

Το ταξίδι του στην Ταϊπέι, όπου η JPMorgan έχει τραπεζική παρουσία από το 1970, έρχεται εν μέσω αυξημένης έντασης σχετικά με το νησί, το οποίο το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι είναι δικό του έδαφος. Η Ταϊβάν απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς κυριαρχίας της Κίνας.

Τζέιμι Ντάιμον: Πώς γύρισε το παιχνίδι υπέρ του τους τελευταίους 12 μήνες

Δεν ενοχλήθηκε η Κίνα

Ωστόσο, η Κίνα τείνει να αγνοεί τα ταξίδια στελεχών επιχειρήσεων, που συνήθως κρατούν μακριά την πολιτική.

«Οι Κινέζοι ανησυχούν πολύ περισσότερο για τις επαφές της κυβέρνησης των ΗΠΑ με την Ταϊβάν παρά για τις ιδιωτικές εταιρείες και τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται», δήλωσε ο Andrew Collier, διευθύνων σύμβουλος της Orient Capital Research στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Ντάιμον θα συναντήσει τραπεζικούς υπαλλήλους και πελάτες κατά την επίσκεψή του, ενώ δενέχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με αξιωματούχους της Ταϊβάν.

«Δεν πρόκειται για ζήτημα εξωτερικών υποθέσεων», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στα ΜΜΕ την Παρασκευή, απαντώντας στα νέα της επίσκεψης. «Η Κίνα τηρεί μια συνεπή και σαφή στάση στα ζητήματα της Ταϊβάν».

Περισσότεροι από 500 υπάλληλοι

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ασία, ο Dimon θα επισκεφθεί επίσης τη Νότια Κορέα μετά το ταξίδι στην Ταϊβάν.

Η JPMorgan έχει περισσότερους από 500 υπαλλήλους στην Ταϊβάν, όπου παρέχει εταιρικές και επενδυτικές τραπεζικές υπηρεσίες, καθώς και διαχείριση των συνταξιοδοτικών περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.

Η τράπεζα είναι ο έβδομος μεγαλύτερος σύμβουλος συγχωνεύσεων και εξαγορών, και η έκτη μεγαλύτερη εταιρεία αγορών χρεωστικών κεφαλαίων στην Ταϊβάν με βάση τη συνολική αξία συναλλαγών τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Refinitive.

Τα ταξίδια στην Ταϊβάν από στελέχη της Wall Street είναι σπάνια, καθώς έχουν περιορισμένη επιχειρηματική παρουσία εκεί, σε σύγκριση με τις συχνές επισκέψεις στελεχών τεχνολογίας των ΗΠΑ, καθώς το νησί είναι βασικός παραγωγός ημιαγωγών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang, επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα μια εμπορική έκθεση, όπως και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intel Pat Gelsinger τον προηγούμενο μήνα.

Δεν θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία

Η τελευταία δημοσίως γνωστή επίσκεψη του διευθύνοντος συμβούλου της JPMorgan στην Ταϊπέι ήταν το 2014, όταν συνάντησε τον τότε πρόεδρο Ma Ying-jeou. Ωστόσο, φέτος δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με την Πρόεδρο Τσάι Ινγκ Γουέν.

Ο Ντάιμον, ο οποίος έχει ενισχύσει την παρουσία της τράπεζας στην Κίνα τα τελευταία χρόνια, συναντήθηκε αυτή την εβδομάδα με τον γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σαγκάης Chen Jining, ο οποίος αναμένει από την τράπεζα να προωθήσει τις επενδύσεις στον εμπορικό κόμβο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως