«Αγοράστε ποιοτικά ομόλογα». Αυτή είναι η συμβουλή της UBS προς τους Ευρωπαίους επενδυτές, με φόντο τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος και κυρίως την επιμονή του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που πυροδοτεί εκ νέου εικασίες για νέα αύξηση των επιτοκίων από την Fed.

ΗΠΑ: Κατανάλωση και πληθωρισμός μπορεί να φέρουν νέες αυξήσεις επιτοκίων

Όπως αναφέρει στην ανάλυσή της η ελβετική τράπεζα, οι μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο κατέγραψαν έναν υποτονικό Μάιο, με εξαίρεση τους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ, που ενισχύθηκαν από το κύμα ενθουσιασμού για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.

Στις ΗΠΑ, ο Μάιος έκλεισε με το αισιόδοξο για τις αγορές μήνυμα της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για επέκταση του ορίου του κρατικού χρέους, όμως η επιμονή του πληθωρισμού φαίνεται πως διαλύει τις ελπίδες ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο από την Fed θα ήταν η τελευταία του τρέχοντος κύκλου σύσφιξης.

Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία έδειξαν επιμονή του πληθωρισμού τον Απρίλιο. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες οδήγησε τις αγορές να θεωρούν σχεδόν βέβαιη μια νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ – αν και κατόπιν οι εκτιμήσεις για νέο βήμα σύσφιξης περιορίστηκαν σε περίπου 29%.

Η Κίνα

Όπως σημειώνει η UBS, αρνητικά στην ψυχολογία των επενδυτών επέδρασε επίσης η ασθενέστερη οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα, με τον επίσημο μεταποιητικό δείκτη PMI της NBS να υποχωρεί τον Μάιο στο 48,8, κάτω από την πρόβλεψη συναίνεσης για 49,5 και σηματοδοτώντας τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε έδαφος συρρίκνωσης, κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων. Τόσο οι νέες παραγγελίες όσο και η παραγωγή παρουσίασαν αδυναμία, ενώ οι ακόμη ήπιες παραγγελίες εξαγωγών και εισαγωγών υποδηλώνουν αδύναμη εξωτερική και εγχώρια ζήτηση.

Παράλληλα, οι αγορές σταθερού εισοδήματος αναστατώθηκαν από τον συνδυασμό του συνεχιζόμενα υψηλού πληθωρισμού και του ενδεχόμενου περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων. Οι δείκτες Bloomberg US Treasury και US Credit παρουσίασαν αμφότεροι αρνητικές αποδόσεις τον Μάιο, αν και οι ευρωπαϊκές αγορές σταθερού εισοδήματος σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις.

«Επενδύστε στα ομόλογα»

Υπό το πρίσμα όλων αυτών, η UBS προτρέπει τους επενδυτές της γηραιάς ηπείρου να στρέψουν την προσοχή τους στα ποιοτικά ομόλογα. Συγκεκριμένα, η ελβετική τράπεζα τονίζει ότι «με τα επιτόκια πολιτικής να κορυφώνονται και τους κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές να αυξάνονται, συνιστούμε να προσθέσετε έκθεση σε ομόλογα και να κλειδώσετε αποδόσεις πριν οι αγορές αρχίσουν να τιμολογούν πολύ χαμηλότερα επιτόκια». Οι αναλυτές της UBS τονίζουν ότι «βλέπουμε ελκυστικές ευκαιρίες στα υψηλής ποιότητας σταθερά εισοδήματα, δεδομένων των αξιοπρεπών αποδόσεων και των δυνατοτήτων για κεφαλαιακά κέρδη σε περίπτωση οικονομικής επιβράδυνσης. Προτιμούμε τα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης (κρατικά), επενδυτικής διαβάθμισης και τα βιώσιμα ομόλογα.»

Παράλληλα η UBS στέλνει στους επενδυτές το μήνυμα να διαφοροποιήσουν πέραν των ΗΠΑ τις μετοχές. «Μετά από ένα ισχυρό ξεκίνημα του έτους, οι αμερικανικές μετοχές τιμολογούν τις υψηλές πιθανότητες μιας ήπιας προσγείωσης της αμερικανικής οικονομίας. Ωστόσο, οι αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες, η μείωση των εταιρικών κερδών και οι σχετικά υψηλές αποτιμήσεις ενέχουν κινδύνους. Ως εκ τούτου, συνιστούμε διαφοροποίηση πέραν της αμερικανικής αγοράς μετοχών και των μετοχών ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των αναδυόμενων αγορών και επιλεγμένων τομέων στην Ευρώπη (όπως τον τομέα της κατανάλωσης).»

Δολάριο και επιτόκια

Όσο για την πορεία της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ, η UBS εκτιμά ότι πιθανότερο σενάριο μοιάζει μια παύση των αυξήσεων επιτοκίων, σε αντίθεση με την Ευρώπη όπου η ΕΚΤ πιθανότατα θα συνεχίσει τη σύσφιξη.

«Αναμένουμε ότι το δολάριο ΗΠΑ θα εξασθενήσει περαιτέρω φέτος, καθώς τα ασφάλιστρα των αμερικανικών επιτοκίων και της ανάπτυξης διαβρώνονται. Η Fed είναι επίσης πιθανό να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα από ό,τι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, κατά την άποψή μας. Συμβουλεύουμε τους επενδυτές να αντισταθμίσουν την έκθεση τους σε δολάρια ΗΠΑ σε μακροπρόθεσμη βάση. Στην παγκόσμια στρατηγική μας για το συνάλλαγμα, διατηρούμε την προτίμηση στο δολάριο Αυστραλίας και το ιαπωνικό γεν και βλέπουν σχετική αξία στο ευρώ, το ελβετικό φράγκο και τη βρετανική λίρα. Η αποδυνάμωση του δολαρίου θα πρέπει επίσης να στηρίξει τον χρυσό, ο οποίος, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, θα ανέλθει στα 2.250 δολάρια/ουγγιά μέχρι τον Ιούνιο του 2024«, σημειώνεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή