Σε έντονες προειδοποιήσεις για περικοπές προσωπικού, προχώρησε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Σέρτζιο Ερμότι, μετά την εξαγορά της Credit Suisse η οποία αναμένεται να επισημοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

«Δεν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες εργασίας για όλους. Οι συνέργειες είναι μέρος της ιστορίας», δήλωσε ο Ermotti σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Asset Management Association Switzerland στη Βέρνη, όπως αναφέρει το Reuters.

UBS – Credit Suisse: Ο «γάμος» στην κόψη του ξυραφιού με κόστος 17 δισ. δολάρια

«Βιώσιμο αποτέλεσμα»

«Πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά τη βάση κόστους των μεμονωμένων και συνδυασμένων οργανισμών και να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο αποτέλεσμα», πρόσθεσε. «Θα είναι επώδυνο».

Η τράπεζα  η οποία συμφώνησε τον Μάρτιο να εξαγοράσει την Credit Suisse, ως μέρος μιας επιχείρησης διάσωσης που ενορχηστρώθηκε από τις ελβετικές αρχές, ανέφερε ότι είχε στόχο να κλείσει γρήγορα τη συμφωνία.

«Ας ελπίσουμε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει», δήλωσε ο Ερμότι την Παρασκευή. «Διανύουμε τα τελευταία μίλια… έχουμε περισσότερες από 170 εγκρίσεις από ρυθμιστικές αρχές», πρόσθεσε.
Ο Eρμότι, ο οποίος ηγήθηκε της UBS από το 2011 έως το 2020, επέστρεψε ως Διευθύνων Σύμβουλος τον Απρίλιο για να επιβλέψει τη μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία από το 2008.

Τα ταλέντα της Credit Suisse

Ενώ τόνισε ότι επρόκειτο για εξαγορά και όχι συγχώνευση, ο Eρμότι είπε ότι η Credit Suisse είχε πολλούς ικανούς ανθρώπους και ταλέντα, υποδεικνύοντας ότι τα στελέχη της μπορεί να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στον συνδυασμένο όμιλο από ό,τι θα μπορούσε να υποδείξει η αρχική ηγετική ομάδα που αποκαλύφθηκε τον προηγούμενο μήνα. Αυτός ο ανασχηματισμός της διοίκησης είδε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Credit Suisse, Ulrich Koerner, να προσχωρεί στην ηγετική ομάδα της UBS.

«Θα έχουμε μια πιο ομοιόμορφη κατανομή των θέσεων εργασίας», δήλωσε. «Όταν η σκόνη καταλαγιάζει …το καλύτερο πράγμα για τους πελάτες, τους μετόχους μας και τους ανθρώπους μας, είναι να έχουμε τους καλύτερους σε κάθε θέση», πρόσθεσε.

Επέμεινε επίσης, ότι η νέα συνδυασμένη οντότητα, η οποία θα έχει ισολογισμό 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – περίπου το διπλάσιο του μεγέθους της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της Ελβετίας – δεν είναι πολύ μεγάλη για την Ελβετία.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Ελβετίας έχει εκπονήσει προτάσεις για τη συρρίκνωση των περιουσιακών στοιχείων της UBS μετά την εξαγορά της Credit Suisse για να μειώσει τον κίνδυνο μιας ακόμα δαπανηρής κρατικής διάσωσης.

Εκατοντάδες παραιτήσεις

Εκατοντάδες υπάλληλοι της Credit Suisse παραιτούνται κάθε εβδομάδα, εξαιτίας της αβεβαιότητας που κυριαρχεί, καθώς προχωρά η διαδικασία εξαγοράς της από την ανταγωνιστική  UBS .

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, οι οποίες δεν κατονομάζονται, οι εργαζόμενοι στην ελβετική τράπεζα εμφανίζονται ιδιαιτέρως ανήσυχοι για το μέλλον τους και αναζητούν ασφαλέστερη απασχόληση στους ανταγωνιστές.

Η ελβετική εφημερίδα Blick έγραψες επίσης ότι κάθε μέρα περίπου 150 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παραιτούνται από την Credit Suisse.

Εγκριση της Κομισιόν

Σε έγκριση χωρίς όρους της συγχώνευσης μεταξύ της Credit Suisse και της UBS, προχώρησε στις 25 Μαίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει του σχετικού κανονισμού της ΕΕ. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συναλλαγή δεν θα εγείρει προβλήματα ανταγωνισμού στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).

Η UBS και η Credit Suisse είναι και οι δύο παγκόσμιες πολυεθνικές επενδυτικές τράπεζες και εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Στον ΕΟΧ, οι δραστηριότητες των εταιρειών αλληλεπικαλύπτονται στη διαχείριση πλούτου και περιουσιακών στοιχείων, καθώς και στην επενδυτική τραπεζική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή