Για την επόμενη πανδημία που αναμένεται να ξεσπάσει και να είναι πολύ πιο θανατηφόρα από αυτήν του κορωνοϊού μίλησε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Παθολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Με τη λήξη του συναγερμού για την Covid-19, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μάς υπενθυμίζει πως οι πανδημίες πάνε και έρχονται. Είναι ένα φυσικό φαινόμενο που ο πλανήτης ζει ξανά και ξανά» ανέφερε αρχικά ο κ. Μαγιορκίνης.

Κορωνοϊός: Κορυφαίος Κινέζος επιστήμονας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να διέρρευσε από εργαστήριο

Τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως για να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη πανδημία πρέπει να προετοιμαζόμαστε για αυτήν πολλά χρόνια πριν.

«Συμβαίνει ξανά και ξανά»

Ερωτώμενος σχετικά με το δεδομένο πως η νόσος Χ είναι κατά 70% μεταδοτικότερη από τον κορωνοϊό απάντησε: «Είναι ένα σενάριο, μία άσκηση επί χάρτου για το τι προετοιμασίες πρέπει να γίνουν ώστε όταν έρθει μία επιδημία με αυτά τα χαρακτηριστικά να είμαστε έτοιμοι… είναι σαν τον σεισμό, υπάρχει περίπτωση να μην ξανασυμβεί ένας μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα…; Συμβαίνει ξανά και ξανά».

Αναφορικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) επισήμανε πως πρέπει να γίνουν επενδύσεις τόσο στο προσωπικό, όσο και στις υποδομές.

«Είναι ζωονόσος  που βρίσκεται στα ζώα εκατομμύρια χρόνια, προσαρμόζεται καλύτερα και μεταδίδεται στον άνθρωπο» εξήγησε σχετικά με την προέλευση της νόσου Χ.

Σε ό,τι αφορά στα εμβόλια επισήμανε πως για να δημιουργηθούν πρέπει να έχει ξεσπάσει η εκάστοτε επιδημία ώστε να γίνουν κλινικές δοκιμές.

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν κάτι είναι αποτελεσματικό, αν δεν υπάρχει ενεργός επιδημία» είπε.

«Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για τα πιο πιθανά σενάρια, άσχετα εάν αυτά είναι 20 ή 30% πιο θανατηφόρα» κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Πολωνία: Το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο κατάρριψης ρωσικών πυραύλων αν πλησιάζουν κράτη-μέλη του
Επικαιρότητα |

Το ΝΑΤΟ εξετάζει κατάρριψη ρωσικών πυραύλων κοντά στα κράτη-μέλη του

Η Πολωνία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ρωσικός πύραυλος κρουζ που εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον πόλεων της δυτικής Ουκρανίας παρεισέφρησε στον πολωνικό εναέριο χώρο.