Παραμένουν στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων και οι σχεδιασμοί τους για τη φορολόγηση, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι οι προεκλογικές εκστρατείες δεν είναι τίποτα περισσότερο από εξαγγελίες, υποσχέσεις και προσπάθεια να αποδειχθεί ότι ο πολιτικός αντίπαλος, τελικά… είναι ελέφαντας.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιμένει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα μας ρίξει στα «βράχια» και πως το ΠΑΣΟΚ μάς ετοιμάζει «φοροκαταιγίδα» – την οποία, παρεμπιμπτόντως, ο Ανδρουλάκης πότε και από πού θα την εφαρμόσει, από την αντιπολίτευση; – ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε «το γάντι» και κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να πάνε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για «να κοστολογήσουμε τα προγράμματά μας και την επομένη να πάμε σε μία τηλεοπτική αντιπαράθεση». Γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξεχνά ποτέ το debate με τον Μητσοτάκη…

Αρθρο της FAZ για Στουρνάρα – Τι ζητά ο διοικητής της ΤτΕ για την ελληνική οικονομία

Το ΠΑΣΟΚ, ούτως ή άλλως, έχει από καιρό αποδεχτεί να γίνει κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων, πριν καν το προτείνει ο κ. Μητσοτάκης στο debate των έξι αρχηγών, με τη διαφορά που ζητά να απευθυνθούν στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Από την πλευρά της ΝΔ, πάντως, μετά το πολυπόθητο «ναι» Τσίπρα και με δεδομένη τη θετική στάση του Νίκου Ανδρουλάκη, προς το παρόν, παρατηρείται ένας «πόλεμος» ανακοινώσεων δια του εκπροσώπου Σκέρτσου, ο οποίος υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα Μητσοτάκη είναι κοστολογημένο λόγω Μεσοπρόθεσμου από την Κομισιόν.

Και εκεί ανοίγει ένας νέος κύκλος αντιπαράθεσης για το ποιες εξαγγελίες της ΝΔ περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο και άρα είναι κοστολογημένες και ποιες όχι.

Καλό είναι να έχουν στο μυαλό τους, πάντως, οι αρχηγοί ότι τουλάχιστον το 50% των ψηφοφόρων δεν πιστεύει πως τα κόμματα υλοποιούν κάθε προεκλογική τους υπόσχεση όταν γίνουν κυβέρνηση, μήπως αρχίσουν και απασχολούν την πολιτική επικαιρότητα με κάτι καινούργιο, για να μην βαριέται και ο κόσμος…

«Πρόεδρε έλα με φόρους»

Και την Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέμεινε σταθερός στις κατηγορίες περί «κρυφής ατζέντας» φόρων, τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για το ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν δίστασε να παραφράσει το γνωστό «Πρόεδρε έλα με φόρα», που είχε πει η Πόπη Τσαπανίδου προσφωνώντας τον Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη, μετατρέποντάς το σε «Πρόεδρε έλα με φόρους!».

«Όλοι αγαπούν εξίσου τους φόρους στην αντιπολίτευση, είτε είναι ΣΥΡΙΖΑ, είτε είναι ΠΑΣΟΚ. Το ‘Πρόεδρε έλα με φόρα’ έγινε ‘Πρόεδρε έλα με φόρους’. Λοιπόν εμείς φόρους δεν θέλουμε, εμείς κόψαμε τους φόρους. Κόψαμε τους φόρους για όλες και για όλους, όπως είχαμε δεσμευτεί. Προσέξτε, όμως, κόψαμε τους φόρους και ταυτόχρονα πετύχαμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους. Διότι όταν η οικονομία αναπτύσσεται πιο γρήγορα, τότε και το κράτος έχει περισσότερα χρήματα να στηρίξει την παιδεία και την υγεία», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης από την Κόρινθο.

Παράλληλα, επανέλαβε την ανάγκη μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, προτρέποντας τους ψηφοφόρους να πάνε να ψηφίσουν όλοι «με τον ίδιο ενθουσιασμό στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, για τον απλούστατο λόγο», όπως είπε ότι, λόγω «αριθμητικής» του νέου εκλογικού νόμου – του δικού του, δηλαδή – μπορεί να έχουμε περισσότερα κόμματα στη Βουλή, με αποτέλεσμα να ανέβει ο πήχης της αυτοδυναμίας.

«Γι’ αυτό και θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι την επόμενη Δευτέρα των εκλογών, η χώρα θα έχει επιτέλους μία σταθερή κυβέρνηση, με ισχυρή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Θέλω να σας θυμίσω ότι αν δεν ήταν η κάλπη της απλής αναλογικής, σήμερα θα είχαμε ήδη αυτή τη σταθερή κυβέρνηση», είπε μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με τη διαφορά πως αν δεν είχαμε την απλή αναλογική, ουδόλως βέβαιο θα ήταν ένα ποσοστό της τάξης του 40% στη ΝΔ, ούτε φυσικά οι 20 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, αν μη τι άλλο, δεν θα είχε κάνει τόσα επικοινωνιακά λάθη όποτε μιλούσε για τον σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας (βλέπε κυβέρνηση ηττημένων δεν κάνω, ίσως συζητηθεί μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ή με ψήφο ανοχής αν λείπουν δυο-τρία «κουκιά» κ.λπ.) και, ακόμη περισσότερο, το επιχείρημα «ΝΔ ή χάος και πολιτικός αχταρμάς» τού κ. Μητσοτάκη – που προφανώς έπιασε τόπο – δεν θα είχε νόημα…

«Πρώτα στο ΓΛΚ για κοστολόγηση και μετά debate»

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, που περιόδευσε στη Δυτική Αττική, πρότεινε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να κοστολογήσει τα προγράμματα των κομμάτων και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη – για πολλοστή φορά – σε debate.

«Έλεγε ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κοστολογημένο. Να πάμε λοιπόν στο ΓΛΚ, να πάμε όπου θέλει. Πάμε μαζί! Πάμε μαζί στο ΓΛΚ, όπου θέλετε. Να κοστολογήσουμε τα προγράμματά μας. Με μία προϋπόθεση. Μην το βάλετε στα πόδια. Πάμε στο ΓΛΚ και την επομένη να πάμε σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση οι δύο μας να συζητήσουμε τα προγράμματα. Μην λιποτακτήσετε άλλη μία φορά!», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον, διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την εκλογική μάχη, αντιθέτως, θα εντείνει την προσπάθεια μέχρι τις 25 Ιουνίου, με «όπλο» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η παραίτηση η δική μας θα ήταν παραίτηση της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό δεν παραιτούμαστε. Όχι μόνο δεν το βάζουμε κάτω, αλλά θα δώσουμε τη μάχη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο», δήλωσε επισημαίνοντας ότι έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Ωστόσο, όπως είπε, «η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου δεν είναι επανάληψη της προηγούμενης, αλλά μια νέα εκλογική αναμέτρηση».

«Στις εκλογές πρέπει να μιλήσουμε με τον προγραμματικό μας λόγο, τις θέσεις μας και να εξηγήσουμε ότι δεν κρίνονται πρόσωπα. Κρίνεται η ζωή μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Κρίνεται με ποιο πρόγραμμα και ποιοι θα κυβερνήσουν», όπως είπε.

«Την άκρα δεξιά εκπροσωπείτε κ. Μητσοτάκη»

Όσο για τον Νίκο Ανδρουλάκη, μιλώντας στην Σητεία και προτρέποντας τους πολίτες να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ στις 25 Ιουνίου, για να ξανακάνουν «πράσινο» το νησί που αγάπησε την παράταξη και τον Ανδρέα Παπανδρέου – σε δύο από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βγήκε δεύτερο κόμμα, εκτοπίζοντας στην τρίτη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ – μίλησε ξανά διεξοδικά για το οικονομικό του πρόγραμμα, κάτι που πλέον κάνει καθημερινώς, και επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία πορεύεται με «fake news» και «τραμπισμό».

Εσχάτως τα βάζει και με τα μέσα ενημέρωσης, πάντως, κατηγορώντας τα ότι αναπαράγουν την προπαγάνδα της ΝΔ, στην οποία απέδωσε εκ νέου «δέκα δισ. απευθείας αναθέσεις».

Αυτή τη φορά, πάντως, ο κ. Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο της προσωπικής επίθεσης που εξαπέλυσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, κατά διαστήματα, μας ενημερώνει πως η «πραγματική» προοδευτική παράταξη του κέντρου είναι η ΝΔ, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό ότι δεν εκπροσωπεί ούτε το κέντρο, ούτε καν την δεξιά, αλλά την «ακροδεξιά».

Και το εξήγησε, κάνοντας λόγο για τα «ανοίγματα που κάνει τα τελευταία χρόνια» ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος στα «ορφανά του Καρατζαφέρη», αλλά και στην ψήφο «εμπιστοσύνης» που έλαβε πρόσφατα από τον Φαήλο Κρανιδιώτη.

Παράλληλα, επανέλαβε τον στόχο του για να βρεθεί το ΠΑΣΟΚ στα κοινοβουλευτικά έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «ισχυρό ΠΑΣΟΚ σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα βρει ξανά, στη Βουλή και στα κινήματα, τον πραγματικό του αντίπαλο. Όχι μία αντιπολίτευση, με την οποία ο ελληνικός λαός έχασε τέσσερα ολόκληρα χρόνια».

Πηγή in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα