Αντιμέτωποι με μια «τέλεια καταιγίδα» βρίσκονται οι επιβάτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο φέτος, καθώς η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού και τα ακριβά καύσιμα οδηγούν σε εκτίναξη της τιμής των εισιτηρίων.

Αεροπορικές: Επενδύσεις δισεκατομμυρίων για την αναβάθμιση της πρώτης θέσης

Ενώ πολλοί παραθεριστές ετοιμάζονται για τις πρώτες ξέγνοιαστες καλοκαιρινές διακοπές μετά το καλοκαίρι του 2019, οι αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν αντικαταστήσει ακόμα όλο το προσωπικό που έδιωξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που οδηγεί σε καθυστερήσεις και ακυρώσεις.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα ακριβά καύσιμα, έχει οδηγήσει τις τιμές των εισιτηρίων στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε και πλέον ετών, με ειδικούς του κλάδου να δίνουν την εξής συμβουλή στους επιβάτες: Κάντε κράτηση νωρίς, σκεφτείτε να πετάξετε σε μικρότερα, λιγότερο πολυσύχναστα περιφερειακά αεροδρόμια και να είστε ευέλικτοι ως προς τις ημέρες που σκοπεύετε να ταξιδέψετε.

Γιατί ακριβαίνουν τα εισιτήρια;

Τα καύσιμα και οι μισθοί είναι δύο από τα μεγαλύτερα έξοδα για τις αεροπορικές εταιρείες – και οι τιμές των καυσίμων φέτος είναι σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με τα τελευταία καλοκαίρια.

Παράλληλα, ο αριθμός των ταξιδιωτών αναμένεται να εκτοξευτεί, τραβώντας τους ναύλους προς τα πάνω. Ήδη, στις ΗΠΑ τα εισιτήρια για πτήσεις από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο είναι 47% υψηλότερα από ό,τι το 2021 και 34% υψηλότεροι από ό,τι την ίδια περίοδο το 2019.

Η αύξηση της ταξιδιωτικής ζήτησης έρχεται καθώς οι αεροπορικές εταιρείες αγωνίζονται να επαναφέρουν το προσωπικό στα επίπεδα πλήρους απασχόλησης που είχαν πριν από την πανδημία. Πολλοί πρώην εργαζόμενοι αεροπορικών εταιρειών που απολύθηκαν εγκατέλειψαν τον κλάδο για δουλειές με λιγότερο άγχος και καλύτερες αποδοχές, λένε ειδικοί αναλυτές.

Χωρίς πλήρη στελέχωση, οι αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν περιθώρια να βρουν αντικαταστάτες πιλότους, αεροσυνοδούς ή μηχανικούς σε περίπτωση που κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή