Σε συμφωνία για παράταση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου έως και τα τέλη του 2024 κατέληξε ο ΟΠΕΚ+, με τη Σαουδική Αραβία να προχωρά, στο πλαίσιο της συμφωνίας, σε πρόσθετη εθελοντική μείωση της παραγωγής της, χωρίς να διευκρινίζεται το χρονικό πλαίσιο.

ΟΠΕΚ: Δύσκολες διαπραγματεύσεις για μείωση της παραγωγής

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η συμφωνία συνήφθη μετά από μακρά διαμάχη στη Βιέννη μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των αφρικανικών χωρών-μελών του πετρελαϊκού καρτέλ, σχετικά με τον τρόπο μέτρησης των περικοπών τους. Οι διαπραγματεύσεις είχαν ως αποτέλεσμα η έναρξη της διάσκεψης να καθυστερήσει κατά αρκετές ώρες, καθώς προηγήθηκε σειρά παράλληλων συναντήσεων μεταξύ των αντιπροσώπων των χωρών και σκληρό παρασκηνιακό «παζάρι».

Η αντιπαράθεση προέκυψε επειδή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πίεζαν για μια αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των περικοπών παραγωγής, κάτι που όμως θα σήμαινε μεγαλύτερη επιβάρυνση για τις χώρες της Αφρικής που καλούνταν να εγκαταλείψουν μέρος της αχρησιμοποίητης ποσόστωσής τους.

Η συμφωνία στον ΟΠΕΚ+ για παράταση των περικοπών ως το τέλος του 2024, καθώς και για τις νέες εθελοντικές μειώσεις από τη Σαουδική Αραβία, έρχονται μόλις δύο μήνες μετά την προηγούμενη ανακοίνωση, τον Απρίλιο, περί μείωσης της παραγωγής με στόχο τη στήριξη των τιμών.

Τότε η τιμή του αργού είχε αυξηθεί για λίγο, όμως τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και οι φόβοι για ύφεση επιβάρυναν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου, τα οποία στη Νέα Υόρκη τον Μάιο υποχώρησαν 11%.

Ενδεικτική των διαθέσεων της Σαουδικής Αραβίας ήταν η προειδοποίηση από τον Σαουδάραβα υπουργό Ενέργειας προς όσους στοιχημάτιζαν στην πτωτική πορεία της τιμής του πετρελαίου, να είναι «προσεκτικοί».

Το ανακοινωθέν

«Υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης δέσμευσης των συμμετεχουσών χωρών του ΟΠΕΚ και των μη συμμετεχουσών χωρών του ΟΠΕΚ στη Διακήρυξη Συνεργασίας (ΔΣ) να επιτύχουν και να διατηρήσουν μια σταθερή αγορά πετρελαίου και να παράσχουν μακροπρόθεσμη καθοδήγηση για την αγορά, και σύμφωνα με την επιτυχή προσέγγιση της προφύλαξης, της προληπτικής δράσης και της πρόληψης, η οποία έχει υιοθετηθεί σταθερά από τις συμμετέχουσες χώρες του ΟΠΕΚ και των μη συμμετεχουσών χωρών του ΟΠΕΚ στη Διακήρυξη Συνεργασίας, οι συμμετέχουσες χώρες αποφάσισαν:

  • Να επαναβεβαιώσουν το πλαίσιο της Διακήρυξης Συνεργασίας, που υπεγράφη στις 10 Δεκεμβρίου 2016 και εγκρίθηκε περαιτέρω σε επόμενες συνεδριάσεις, καθώς και τον Χάρτη Συνεργασίας, που υπεγράφη στις 2 Ιουλίου 2019.
  • Να προσαρμόσουν το επίπεδο της συνολικής παραγωγής αργού πετρελαίου για τις συμμετέχουσες χώρες του ΟΠΕΚ και τις μη συμμετέχουσες χώρες του ΟΠΕΚ στη ΔΣ σε 40,46 mb/d, [εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα] αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, το οποίο θα κατανεμηθεί σύμφωνα με τον συνημμένο πίνακα.
  • Επαναβεβαιώνουν και επεκτείνουν την εντολή της Κοινής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης (ΚΥΕΠ) και των μελών της, να εξετάζει εκ του σύνεγγυς τις συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου και το επίπεδο συμμόρφωσης με την ΚΥΕΠ και την παρούσα δήλωση, με τη βοήθεια της Κοινής Τεχνικής Επιτροπής (ΚΤΕ) και της Γραμματείας του ΟΠΕΚ. Η ΚΥΕΠ θα πραγματοποιείται κάθε δύο μήνες.
  • Να πραγματοποιείται η υπουργική σύνοδος του ΟΠΕΚ και των χωρών εκτός ΟΠΕΚ (ONOMM) κάθε έξι μήνες σύμφωνα με τη συνήθη προγραμματισμένη διάσκεψη του ΟΠΕΚ.
  • Να χορηγεί στην ΚΟΜΣ την εξουσία να πραγματοποιεί πρόσθετες συνεδριάσεις ή να ζητά υπουργική σύνοδο ΟΠΕΚ και μη ΟΠΕΚ ανά πάσα στιγμή για την αντιμετώπιση των εξελίξεων στην αγορά, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο.
  • Επαναβεβαιώνει ότι η συµµόρφωση του ∆ΟΚ πρέπει να παρακολουθείται λαµβάνοντας υπόψη την παραγωγή αργού πετρελαίου, µε βάση τις πληροφορίες από δευτερογενείς πηγές και σύµφωνα µε τη µεθοδολογία που εφαρµόζεται για τις χώρες µέλη του ΟΠΕΚ.
  • Επαναλαµβάνουν την κρίσιµη σηµασία της τήρησης της πλήρους συµµόρφωσης και προσυπογράφουν την έννοια της αποζηµίωσης από τις χώρες που παράγουν πάνω από το απαιτούµενο επίπεδο παραγωγής σύµφωνα µε τον επισυναπτόµενο πίνακα, επιπλέον των ήδη αποφασισµένων επιπέδων παραγωγής τους.
  • Να πραγματοποιηθεί η 36η Υπουργική Σύνοδος του ΟΠΕΚ και των μη ΟΠΕΚ την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 στη Βιέννη.»

Ο πίνακας

Το πλαφόν παραγωγής πετρελαίου για τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+ την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2024 ορίζεται ως εξής:

Αντιπαράθεση με τη Δύση

Τα δυτικά κράτη έχουν κατηγορήσει τον ΟΠΕΚ ότι χειραγωγεί τις τιμές του πετρελαίου και υπονομεύει την παγκόσμια οικονομία μέσω του υψηλού ενεργειακού κόστους. Η Δύση έχει επίσης κατηγορήσει τον ΟΠΕΚ ότι συντάσσεται με τη Ρωσία παρά τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο ΟΠΕΚ απαντά ότι το μαζικό τύπωμα χρήματος από τη Δύση κατά την τελευταία δεκαετία οδήγησε σε έκρηξη του πληθωρισμού, αναγκάζοντας τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη να δράσουν για να διατηρήσουν την αξία του κύριου εξαγωγικού τους προϊόντος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια