Την απόφαση της Ρωσίας να παρατείνει την εθελοντική της μείωση τής παραγωγής πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2024, δήλωσε την Κυριακή ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ (φωτο) μετά τη συνάντηση της ομάδας κορυφαίων παραγωγών πετρελαίου του ΟΠΕΚ+, που αποφάσισε επίσης την παράταση των περικοπών στην παραγωγή.

ΟΠΕΚ+: Ως το τέλος του 2024 οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου – Νέο «ψαλίδι» από τη Σαουδική Αραβία

Οι περικοπές θα γίνουν ως προληπτικό μέτρο, σε συντονισμό με τις χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ+, οι οποίες είχαν προαναγγείλει εθελοντικές περικοπές τον Απρίλιο, πρόσθεσε ο Ρώσος αντιπρόεδρος.

«Αυτή η εθελοντική μείωση θα είναι από το απαιτούμενο επίπεδο παραγωγής, όπως συμφωνήθηκε στην τριακοστή πέμπτη συνάντηση υπουργών του ΟΠΕΚ +, που ολοκληρώθηκε στις 4 Ιουνίου 2023», πρόσθεσε ο Νόβακ.

Τι αποφάσισε την Κυριακή ο ΟΠΕΚ+

Νωρίτερα από τον ΟΠΕΚ+ ανακοινώθηκε η συμφωνία για παράταση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου έως και τα τέλη του 2024, ενώ η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι προχωρά, στο πλαίσιο της συμφωνίας, σε πρόσθετη εθελοντική μείωση της παραγωγής της.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η συμφωνία συνήφθη μετά από μακρά διαμάχη με τις αφρικανικές χώρες-μέλη του Οργανισμού, σχετικά με τον τρόπο μέτρησης των περικοπών τους, η οποία καθυστέρησε την έναρξη της διάσκεψης της ομάδας κατά αρκετές ώρες. Η διαφωνία προκάλεσε έναν καταιγισμό παράλληλων συναντήσεων, καθώς οι υπουργοί παζάρευαν τις λεπτομέρειες.

Η τιμή του αργού αυξήθηκε για λίγο μετά την ανακοίνωση, τον Απρίλιο, νέων περικοπών στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ+. Έκτοτε, τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και οι φόβοι για ύφεση επιβάρυναν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο, τα οποία υποχώρησαν 11% στη Νέα Υόρκη τον Μάιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή