Λίγες ώρες έχουν απομείνει για να κλείσει η πλατφόρμα μέσω της οποίας χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να πάνε φέτος διακοπές μέσω των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ).

Παράταση σύμφωνα με τον διοικητή της ΔΥΠΑ κύριο Σπύρο Πρωτοψάλτη δεν εξετάζεται να δοθεί γιατί οι αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι τη Δευτέρα στα 23:59 θα καλύψουν τα 300.000 vouchers που έχει προβλεφθεί να δοθούν σε αντίστοιχο αριθμό δικαιούχων. Επίσης, όσοι έχουν περυσινά vouchers, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Οικονομικού Ταχυδρόμου, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα δοθεί φέτος καμία παράταση για μεταγενέστερη χρήση και όσοι τα έχουν ακόμη στα χέρια τους και δεν τα έχουν αξιοποιήσει θα πρέπει να το πράξουν έως τις 31 Ιουλίου 2023.

Οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμα του gov.gr.και μπορεί να προχωρήσει κάποιος στη διαδικασία συμπλήρωσης ανεξαρτήτως του τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ όπως ίσχυε τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος προχώρησε βήμα – βήμα την υποβολή της αίτησης από το πρώτο έως το τελευταίο απαραίτητο κλικ και παρουσιάζει σήμερα σε εικόνες όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι για να μην χάσουν την ευκαιρία να κάνουν διακοπές είτε δωρεάν είτε με μεγάλη επιδότηση. Ηδιάρκεια του φετινού προγράμματος είναι από 1η/7/2023 έως 31/7/2024.

Αξίζει να τονιστεί ότι η επιλογή των 300.000 δικαιούχων θα γίνει με μοριοδότηση, ενώ εκτός προγράμματος θα βρεθούν όσοι έλαβαν αντίστοιχα Voucher πέρυσι. Φέτος, δικαιούχοι είναι ασφαλισμένοι υπάλληλοι που πληρώνουν εισφορές υπερ ΕΦΚΑ, επαγγελματίες ασφαλισμένοι υπέρ ΔΥΠΑ (καταβάλλουν ένα ποσό για τον πρώην ΟΑΕΔ) καθώς επίσης και οι άνεργοι που είναι τουλάχιστον 3 μήνες στην ανεργία ως εγγεγραμμένοι.

Εισοδηματικό κριτήριο

Το εισοδηματικό κριτήριο επιλογής είναι το ποσό των 30.000 ευρώ ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τους μακροχρόνια άνεργους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Συγκεκριμένα για τους μακροχρόνια άνεργους το ετήσιο εισόδημα στην περίπτωση του άγαμου δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 16.000 ευρώ και για τους έγγαμους χωρίς παιδιά τις 24.000 ευρώ. Για κάθε παιδί που έχει η οικογένεια το εισοδηματικό όριο αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ, ενώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες το ετήσιο εισοδήμα δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 27.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί πέραν του πρώτου.

Παράδειγμα

Όσον αφορά στον αριθμό των δωρεάν ή επιδοτούμενων διανυκτερεύσεων ισχύουν τα εξής:

– Έως 6: Με μικρή συμμετοχή

– 10 δωρεάν: Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω, Ν. Έβρου

– 12 δωρεάν: Β. Εύβοια, Σάμο

Σημαντική επιδότηση υπάρχει και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια όπου ανάλογα την κατηγορία και τον προορισμό του δικαιούχων μπορεί η τελική επιβάρυνση να είναι από 0% έως 25%.

Παράδειγμα 4μελούς οικογένειας:

– 1 εβδομάδα: Αύγουστο

– 6 διανυκτερεύσεις: 3 αστέρων με πρωινό

– Επιδότηση ΟΑΕΔ: 806 € (καλύπτει 89%)

– Συμμετοχή δικαιούχου: 96 ευρώ (11%)

Τα βήματα

Όσον αφορά στη διαδικασία το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ο δικαιούχος είναι όπως φαίνεται και στα βήματα που παρουσιάζει ο ΟΤ να εισέλθει στην ιστοσελίδα www.gov.gr, να επιλέξει «Εργασία & Ασφάλιση», στη συνέχεια «Αποζημιώσεις & παροχές» και μετά να πατήσει κλικ εκεί που αναγράφει «Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού». Πατώντας κλικ εκεί που αναγράφει «είσοδος στην υπηρεσία» θα του ζητηθούν κωδικοί πρόσβασης για να προχωρήσει παραπέρα.

Στο σημείο αυτό καλό είναι να επιλέξει «σύνδεση στο σύστημα μέσω πιστοποίησης από την ΑΑΔΕ» για να μπορέσει να μπει στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ με τους κωδικούς Taxisnet.

Aφού πατήσει τα αντίστοιχα κλικ και αναγράψει τους κωδικούς που χρησιμοποιεί για την υποβολή της φορολογικής δήλωσή του τότε θα του ζητηθεί να αναγράψει τον ΑΜΚΑ του. Μόλις γίνει αυτό θα πατήσει συνέχεια για να εισέλθει στη σελίδα του πρώην ΟΑΕΔ με αναλυτικά τα στοιχεία του.

Στην εν λόγω σελίδα υπάρχει ένδειξη: «υποβολή αίτησης». Κάνοντας κλικ εκεί ο δικαιούχος θα βρεθεί σε ένα περιβάλλον με πολλές και διαφορετικές επιλογές. Θα πρέπει να επιλέξει αυτή που βρίσκεται στην κορυφή και αναγράφει «Εκδήλωση ενδιαφέροντος στο Πρόγραμμα Κοινωνικού τουρισμού εργαζομένων και ανέργων και των οικογενεικών αυτών 2023-2024». Μόλις πατήσει κλικ πάνω στη συγκεκριμένη επιλογή επιτέλους βρίσκεται στην πλατφόρμα για τη συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.

Στη συνέχεια θα του ζητηθούν στοιχεία για την επαγγελματική και την οικογενειακή του κατάσταση καθώς και να προσθέσει τα μέλη της οικογένειας του που θέλει να ενταχθούν και αυτά στο πρόγραμμα για επιδοτούμενο ή δωρεάν κοινωνικό τουρισμό.

Αφού επιβεβαιώσει ότι όλα τα στοιχεία είναι σωστά μένουν μόνο μερικά κλικ για την οριστική υποβολή της αίτησης.

Μόλις την υποβάλει, όπως φαίνονται και στα πραγματικά βήματα που παρουσιάζει ο ΟΤ, θα βγει ότι ένα μήνυμα ότι έχει καταγραφεί η αίτηση στο σύστημα και εδώ ολοκληρώνεται η διαδικασία.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΔΥΠΑ κύριο Πρωτοψάλτη σε περίπου μία με δύο εβδομάδες αναμένεται να έχουν δοθεί στη δημοσιότητα η τελική λίστα με εκείνους που έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις τους για να προχωρήσουν στην αξιοποίησή τους από την 1η Ιουλίου 2023 έως 31 Ιουλίου 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Καθαρά Δευτέρα: Ποιοι είναι οι 15 top καρναβαλικοί προορισμοί των Ελλήνων
Τουρισμός |

Πού θα κάνουν Καθαρά Δευτέρα οι Έλληνες – Οι 15 top καρναβαλικοί προορισμοί

«Καρφίτσα δεν πέφτει» στους πιο δημοφιλείς προορισμούς του καρναβαλιού – Ξεκίνησε από νωρίς σήμερα η μαζική έξοδος των εκδρομέων με την πληρότητα στα καταλύματα να ξεπερνά το 90%