Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει δει ακόμη αρκετές τράπεζες να περιορίζουν τον δανεισμό σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσε να αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αλλάξει πορεία σχετικά με τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων.

«Δεν βλέπουμε ακόμη σημαντική επιβράδυνση στον δανεισμό. Υπάρχουν κάποιοι, αλλά όχι στην κλίμακα που θα οδηγούσαν στην αλλαγή πλεύσης της Fed», είπε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μιλώντας στο CNBC.

Η Federal Reserve σε έκθεση των τραπεζών τον Μάιο προειδοποίησε ότι οι δανειστές ανησυχούν για τις μελλοντικές συνθήκες, καθώς τα προβλήματα στα μεσαίου μεγέθους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ ανάγκασαν τις τράπεζες να αυστηροποιήσουν τα πρότυπα δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι αξιωματούχοι δανείων της Fed πρόσθεσαν ότι αναμένουν τα ζητήματα να συνεχιστούν το επόμενο έτος λόγω των μειωμένων προβλέψεων για την ανάπτυξη και των ανησυχιών για εκροές καταθέσεων και της μειωμένης ανοχής στον κίνδυνο.

Αβέβαιο περιβάλλον

Η Georgieva είπε στο CNBC: «Θα πρέπει να τονίσω ότι βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον. Επομένως, πρέπει να δίνουμε προσοχή στις τάσεις και να είμαστε ευέλικτοι, να προσαρμοζόμαστε εάν αλλάξουν οι τάσεις».

Τα νέα σχόλια του ΔΝΤ για τον ρυθμό επιβράδυνσης του παγκόσμιου δανεισμού έρχονται στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής οικονομολόγου του διεθνούς οργανισμού Pierre-Olivier Gourinchas τον Απρίλιο ότι οι τράπεζες βρίσκονται τώρα σε μια «πιο επισφαλή κατάσταση» που θα έθετε σε κίνδυνο τις προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η πλειονότητα των μεγάλων παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, έχουν αυστηροποιήσει τη νομισματική τους πολιτική επιθετικά για να δαμάσουν τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό. Εν τω μεταξύ, το παγκόσμιο χρέος έχει διογκωθεί σε επίπεδο σχεδόν ρεκόρ των 305 τρισεκατομμυρίων δολαρίων , σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών. Το IIF ανέφερε στην έκθεσή του τον Μάιο ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους και τα επιτόκια έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω ανησυχίες σχετικά με τη μόχλευση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Βραδυφλεγής «βόμβα» χρέους – Πάνω από ποιες χώρες πλανάται το φάντασμα της χρεοκοπίας

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή