Κάτω από το 40%, στο 39,59% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάιο του 2023, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική στατιστική αρχή TurkStat, ο ετήσιος πληθωρισμός της χώρας ήταν 36,08% τον Δεκέμβριο του 2021, 48,69% τον Ιανουάριο του 2022 και 43,68% τον Απρίλιο του 2023.

Από τα επιμέρους στοιχεία, τον Μάιο, η υψηλότερη ετήσια μεταβολή τιμών σημειώθηκε στα ξενοδοχεία, τα καφέ και τα εστιατόρια με 68,98%, ενώ η χαμηλότερη ήταν στα είδη ένδυσης και υπόδησης με 19,49%.

Οι αγορές ψηφίζουν Σιμσέκ: Ανεξάρτητος υπουργός ή «μαριονέτα» του Ερντογάν;

Σε μηνιαία βάση οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,04%, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Ιούνιο του 2019.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ανεξάρτητοι αναλυτές αμφισβητούν τα στοιχεία της TurkStat. Για παράδειγμα η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag), εκτιμά ότι οι τιμές στην Τουρκία αυξάνονται με ρυθμό που κυμαίνεται μεταξύ 105% και 109%.

Ο πληθωρισμός είχε ξεπεράσει το 85% το φθινόπωρο, προτού αρχίσει να επιβραδύνεται από τον Νοέμβριο.

Η επιβράδυνση συνδέεται και με ένα προεκλογικό μέτρο του Ερντογάν, ο οποίος ανακοίνωσε την παροχή δωρεάν φυσικού αερίου για το νοικοκυριά τον Μάιο, τα οποία θα εξακολουθήσουν να έχουν δωρεάν 25 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μηνιαίως ως τον Μάιο του 2024.

Ο διορισμός του Σισμέκ

Οι αγορές στρέφουν πλέον το βλέμμα τους προς την πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος τσάρος της Οικονομίας της χώρας Μεχμέτ Σιμσέκ. Ο ίδιος μάλιστα σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες και να ξανακερδίσει τις αγορές διεμήνυσε ότι η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει σε ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές.

Ο διορισμός του θεωρείται ως ένα μήνυμα ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Προέδρου Ταγίπ Εροντογάν απομακρύνεται από τις ανορθόδοξες μειώσεις των επιτοκίων εν μέσω του υψηλού πληθωρισμού που οδήγησε τη λίρα σε μια μακρά πτωτική πορεία.

«Η ελπίδα είναι ότι αυτός (ο Σίμσεκ) θα μπορούσε να υποκινήσει την τόσο αναγκαία οικονομική ορθοδοξία και να ασχοληθεί με την αγορά πιο αποτελεσματικά», δήλωσε ο Μοχάμεντ Έλμι, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου για σταθερό εισόδημα αναδυόμενων αγορών στην Federated Hermes.

Σήμα αλλαγής

Ο ίδιος στις πρώτες του δηλώσεις επεχείρησε να δώσει ένα στίγμα για την πολιτική την οποία προτίθεται να ακολουθήσει: «Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να επιστρέψει στην ορθολογική χάραξη πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Η διαφάνεια, η προβλεψιμότητα, η συνέπεια και η συμβατότητα με τους διεθνείς κανόνες θα είναι οι βασικές αρχές».

Η καθιέρωση δημοσιονομικής πειθαρχίας και η εξασφάλιση σταθερότητας των τιμών για βιώσιμη υψηλή ανάπτυξη θα είναι οι κύριοι στόχοι μας, υπογράμμισε, και επεσήμανε  είναι είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα «να μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιους αριθμούς και πάλι μεσοπρόθεσμα».

Αυτό που μένει να διαφανεί είναι αν ο Σιμσέκ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να ρίξει τις τιμές, ανατρέποντας τη ρητορική του Τούρκου προέδρου, ο οποίος επιμένει ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί όσο υποχωρούν και τα επιτόκια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή