Το πολυαναμενόμενο σετ ακουστικών επαυξημένης πραγματικότητας με την ονομασία Apple Vision Pro παρουσίασε σήμερα στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών λογισμικού της η Apple. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κίνηση της εταιρείας να λανσάρει μια νέα κατηγορία προϊόντων μετά την παρουσίαση του Apple Watch, πριν από εννέα χρόνια.

Σημειώνεται ότι ως επαυξημένη πραγματικότητα ορίζεται η σε πραγματικό χρόνο άμεση ή έμμεση θέαση ενός φυσικού, πραγματικού περιβάλλοντος, του οποίου τα στοιχεία επαυξάνονται από ήχο, βίντεο, γραφικά ή δεδομένα τοποθεσίας που αναπαράγονται από συσκευές υπολογιστών.

Apple: Στροφή στην προμήθεια ημιαγωγών από τις ΗΠΑ

Όπως σχολιάζει το Reuters, το λανσάρισμα των ακουστικών θα οδηγήσει την Apple να δοκιμαστεί σε μια αγορά γεμάτη με συσκευές που δεν έχουν ακόμη κερδίσει έδαφος στους καταναλωτές, ενώ θα την θέσει σε άμεσο ανταγωνισμό με την ιδιοκτήτρια του Facebook, Meta Platforms.

Οι μετοχές της κατασκευάστριας εταιρείας των iPhone αυξήθηκαν κατά 2% και έφτασαν στο υψηλό ρεκόρ των 184,95 δολαρίων εν όψει της παρουσίασης. Αντιστρόφως, οι μετοχές της Intel υποχώρησαν κατά 3,9% μετά την απόρριψη από την Apple των τσιπ της εταιρείας.

Ο ανταγωνισμός με την Meta

Τώρα, οι επενδυτές και οι λάτρεις της τεχνολογίας επικεντρώνονται στο κατά πόσο η οπτική της Apple για την αγορά της εικονικής πραγματικότητας επικαλύπτεται με εκείνη της Meta. Ο διευθύνων σύμβουλος της τελευταίας, ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ, έχει περιγράψει το όραμά του για τη χρήση ακουστικών που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να εισέρχονται και να εξέρχονται από ένα metaverse, στο οποίο θα μπορούν να εργάζονται, να παίζουν και να καταναλώνουν.

Εκτός από τη Meta, η Sony Group Corp και η Pico που ανήκει στην ByteDance κυκλοφόρησαν πρόσφατα συσκευές εικονικής πραγματικότητας.

Η εταιρεία ερευνών IDC δήλωσε ότι οι εταιρείες πούλησαν συνολικά 8,8 εκατομμύρια ακουστικά πέρυσι, μειωμένα κατά 20,9% σε σχέση με το 2021. Το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι πωλήσεις μειώθηκαν περισσότερο από το μισό.

Νέοι υπολογιστές…

Η Apple ανακοίνωσε επίσης ένα MacBook Air 15 ιντσών που τροφοδοτείται από ένα τσιπ επεξεργαστή M2 που σχεδίασε η ίδια η εταιρεία. Ο φορητός υπολογιστής με τα έξι ηχεία θα ξεκινά από τα 1.299 δολάρια και θα είναι διαθέσιμος την επόμενη εβδομάδα. Το MacBook Air 13 ιντσών θα πέσει στα 1.099 δολάρια.

Η Apple αναβάθμισε το μηχάνημα Mac Studio desktop, λέγοντας ότι το νέο τσιπ M2 Ultra μπορεί να επεξεργαστεί εργασίες τεχνητής νοημοσύνης που τα αντίπαλα τσιπ δεν έχουν αρκετή μνήμη για να χειριστούν.

Παρουσίασε επίσης μια νέα έκδοση του Mac Pro, του desktop με τις υψηλότερες επιδόσεις, με τσιπ M2 Ultra και τιμή που ξεκινά από τα 6.999 δολάρια. Το τσιπ M2 Ultra αποτελείται ουσιαστικά από δύο από τα ισχυρότερα τσιπ M2 της Apple ενωμένα μεταξύ τους, μια παρόμοια προσέγγιση που η Apple ακολούθησε για να αυξήσει τις επιδόσεις των τσιπ M1.

Μέχρι τη Δευτέρα, ο Mac Pro ήταν ο τελευταίος υπολογιστής στη σειρά της Apple που χρησιμοποιούσε ακόμα chip της Intel.

«”Για τους χρήστες PC, δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για να στραφούν σε Mac», δήλωσε ο John Ternus, ανώτερος αντιπρόεδρος της Apple για τη μηχανική υλικού.

…και ενημερώσεις λογισμικού

Σε επίπεδο λογισμικού, η Apple παρουσίασε μικρές βελτιώσεις στο iOS, μερικές από τις οποίες αποσκοπούσαν στην άρση μικρών ενοχλήσεων, όπως η λειτουργία «NameDrop» για την ευκολότερη κοινή χρήση πληροφοριών επαφής, και άλλες που επικεντρώνονταν στην ασφάλεια και την προστασία, όπως η λειτουργία check-in που ενημερώνει τις επαφές ενός χρήστη όταν αυτός έχει φτάσει με ασφάλεια σε έναν προορισμό.

Παράλληλα, η Apple δήλωσε ότι βελτιώνει τη λειτουργία αυτόματης διόρθωσης στα πληκτρολόγια του iPhone.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία