Σε χαμηλό σχεδόν τριών μηνών έχει διολισθήσει η τιμή του Bitcoin σήμερα Τρίτη, μετά τη μήνυση που κατέθεσαν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ κατά της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Binance, για πολλαπλή παραβίαση της νομοθεσίας για τα χρεόγραφα.

Σε μπελάδες η Binance – Kατασχέθηκαν λογαριασμοί πελατών ύποπτοι για τρομοκρατία

Περί τις 7:50 π.μ. ώρα Ελλάδος η τιμή του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος με όρους κεφαλαιοποίησης υποχωρούσε 3,90% στα 25.819 δολάρια, ενώ το BNB, το token της Binance, υποχώρησε περισσότερο από 9%.

Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) κατέθεσε αγωγή κατά του ιδρυτή της Binance, Τσανγκπένγκ Ζάο και του αμερικανικού βραχίονα της πλατφόρμας απαγγέλοντας 13 κατηγορίες. Στην αγωγή αναφέρεται ότι η Binance λειτουργούσε ως μια ιστοσελίδα που εξαπατούσε τους χρήστες, διογκώνοντας τους όγκους συναλλαγών της, κάνοντας κατάχρηση των κεφαλαίων των χρηστών, ενώ παράλληλα ενημέρωνε ψευδώς τους επενδυτές αναφορικά με τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς που διέπουν τις αμερικανικές αγορές.

Η αγωγή αυτή συνιστά το τελευταίο επεισόδιο σε μια μακρά προσπάθεια των ρυθμιστικών αρχών στις ΗΠΑ να ελέγξουν την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγους μήνες η ρυθμιστική αρχή για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ είχε απαγγείλει κατηγορίες στη Binance για παρόμοιες παραβιάσεις.

Η SEC κατηγορεί τη Binance ότι συνέδεσε κεφάλαια των χρηστών της με μια ξεχωριστή εταιρεία εμπορικών συναλλαγών ιδιοκτησίας του Ζάο. Τις ίδιες κατηγορίες η ρυθμιστική αρχή είχα απαγγείλει και στο ανταλλακτήριο FTX, το οποίο φέρεται να είχε εφαρμόσει παρόμοια πρακτική. Εντέλει της αγωγής της SEC η κατάρρευση του FTX τον περασμένο Νοέμβριο.

Από τη μεριά της, η Binance δήλωσε ότι «διαφωνεί με σεβασμό» στις κατηγορίες της SEC και ότι θα υπερασπιστεί την πλατφόρμα της «σθεναρά». Ο Ζάο επέκρινε επίσης τη SEC σε μια σειρά από αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η SEC αναμένεται να συνεχίσει περαιτέρω τη δράση της κατά της αγοράς κρυπτονομισμάτων, μια δράση την οποία ανέλαβε πέρυσι μετά από μια σειρά από χρεοκοπίες

Πρόσφατα, η επιτροπή έχει απειλήσει την Coinbase λόγω μη συμμόρφωσης με τη νομοθεσία περί κινητών αξιών. Σήμερα η μετοχή της Coinbase βυθίζεται κατά 10%, απόρροια της αγωγής κατά της Binance.

Πέρυσι, οι τιμές των κρυπτονομισμάτων κατέρρευσαν αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια, κλείνοντας τον κύκλο της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ευνοούσε την αγορά των εν λόγων περιουσιακών στοιχείων.

Έκτοτε, η αγορά δυσκολεύεται να ανακτήσει έστω και ένα μέρος των κερδών ρεκόρ που σημειώθηκαν το 2021 και διαπραγματεύεται τους τελευταίους μήνες σε περιορισμένο εύρος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Kρυπτονομίσματα