Ένα σημαντικό εργαλείο για τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα 6 Ιουνίου 2023 δίνει η έκθεση σχετικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ) για τον οίνο, τα αλκοολούχα ποτά και τα αγροτικά προϊόντα, που ενέκριναν οι ευρωβουλευτές κατά τη συνεδρίαση της μίνι ολομέλειας στις Βρυξέλλες.

Οι Copa – Cogeca χαιρετίζουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, τονίζοντας ότι διασφαλίζει και βελτιώνει σημαντικά το σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων.

ΕΕ: Πώς θα προστατευτούν τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα με γεωγραφικές ενδείξεις

Οι γεωγραφικές ενδείξεις αποτελούν ένα μοναδικό σύστημα της ΕΕ που επιτρέπει την αξιοποίηση των προϊόντων, της γαστρονομικής κληρονομιάς της Ένωσης και των προσπαθειών των παραγωγών τους. Παίζουν σημαντικό ρόλο για την αγροτική ανάπτυξη και ιδιαίτερα για τις αγροτικές κοινότητες στις οποίες ανήκουν, βοηθώντας στη διατήρηση του πολιτισμού, της τεχνογνωσίας, καθώς και των ποικιλιών ζώων και φυτών.

«Οι γεωγραφικές ενδείξεις είναι μια πραγματική ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας και κάτι πολύ περισσότερο από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αγροτική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη», επισημαίνουν οι Copa-Cogeca.

Περαιτέρω ενίσχυση

Σύμφωνα με τις Copa – Cogeca, η έκθεση που ψηφίστηκε ενισχύει περαιτέρω το σύστημα των γεωγραφικών ενδείξεων. Εξασφαλίζει ότι η Επιτροπή θα είναι πλήρως υπεύθυνη για τις αιτήσεις καταχώρισης, τις τροποποιήσεις, τις αντιρρήσεις και τις ακυρώσεις των γεωγραφικών ενδείξεων. Επιπλέον, ενισχύει την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων σε απευθείας σύνδεση και τη χρήση τους ως συστατικών και εξασφαλίζει μεγαλύτερη ευθυγράμμιση μεταξύ των διαφόρων τομέων, διασφαλίζοντας παράλληλα τις ιδιαιτερότητές τους.

Αυτό ισχύει για το κρασί, το οποίο, χάρη στον συμβιβασμό που βρέθηκε στο ComAGRI, θα δει τους κανόνες του να παραμένουν ουσιαστικά εντός της κοινής γεωργικής πολιτικής (επισήμανση, δεσμεύσεις αειφορίας και γενικές αρχές προστασίας). Ταυτόχρονα, ο τομέας θα μπορέσει να επωφεληθεί από την ενσωμάτωση ορισμένων διατάξεων (διαδικασία, οργανώσεις παραγωγών και λεπτομέρειες της αναβαθμισμένης προστασίας) στην οριζόντια νομοθεσία μαζί με τα οινοπνευματώδη ποτά και τα γεωργικά προϊόντα.

Οι Copa – Cogeca χαιρετίζουν την έκθεση, η οποία βελτιώνει σημαντικά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υποβλήθηκε στις 31 Μαρτίου 2022. Το αποτέλεσμα διασφαλίζει ότι τα συστήματα ποιότητας της ΕΕ θα συνεχίσουν να αποτελούν σαφή προστιθέμενη αξία για τους τομείς.

Καλούν δε, το Συμβούλιο να εξετάσει προσεκτικά τα όσα συμφώνησαν οι ευρωβουλευτές και «να αντανακλά την καλή δουλειά που έχει γίνει από τον εισηγητή, ιδίως όσον αφορά τη λεγόμενη δέσμη μέτρων για τον οίνο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO