Οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές, παρά τις ενδείξεις επιβράδυνσης που παρατηρούνται στον πληθωρισμό, παραδέχθηκε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ , καθιστώντας σαφές ότι η τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια αρκετά υψηλά για να μειώσει τον πληθωρισμό.

«Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι δείκτες υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων παραμένουν υψηλοί και, αν και ορισμένοι δείχνουν σημάδια περιορισμού, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει κορυφωθεί», είπε η Λαγκάρντ, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες .

Ευρωζώνη: Ποια στοιχεία του πληθωρισμού «οπλίζουν» τα γεράκια

Ο πληθωρισμός στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ μειώθηκε στο 6,1% τον Μάιο από 7,0% τον Απρίλιο και οι βασικές τιμές, που δεν περιλαμβάνουν ασταθή τρόφιμα και καύσιμα και παρακολουθούνται στενά από την ΕΚΤ, αυξήθηκαν κατά 5,3% από 5,6%.

Έρχονται νέες αυξήσεις

Αυτό έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση σχετικά με την ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις της ΕΚΤ, και πέρα από την συνεδρίασή της στις 15 Ιουνίου.

Η Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι οι επιπτώσεις των προηγούμενων αυξήσεων επιτοκίων «άρχιζαν να υλοποιούνται» και είναι πιθανό να «ενισχύονται τα επόμενα χρόνια».

Ωστόσο, επιβεβαίωσε τη γραμμή της ΕΚΤ ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν ξανά «σε επίπεδα επαρκώς περιοριστικά» για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο στόχο του 2% της ΕΚΤ και ότι «θα διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί».

«Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής θα φθάσουν σε επίπεδα αρκετά περιοριστικά ώστε να επιτευχθεί έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας 2% και θα διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και διάρκειας περιορισμού» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Ειδικότερα, οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια πολιτικής θα συνεχίσουν να βασίζονται στην εκτίμησή μας για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής».

Τα γεράκια

Ενώ πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ήδη θέσει στο τραπέζι μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, ακόμη και πριν από τη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου, ορισμένοι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι τα  στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη θα μπορούσαν να σημαίνουν το τέλος των αυξήσεων ήδη αυτόν τον μήνα.

Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να μην είναι το κύριο σενάριο, σύμφωνα με τους επενδυτές, οι οποίοι εξακολουθούν να τιμολογούν δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σπάνια αλλάζουν τις απόψεις τους για ένα μόνο στοιχείο.

Μέρος του προβλήματος είναι ότι η  αύξηση των τιμών είναι επίμονα υψηλή. «Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει κορυφωθεί», τονίζει η επικεφαλής της ΕΚΤ.  «Οι επιμέρους αγορές εργασίας σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ είναι σφιχτές και οι εργαζόμενοι έχουν σημαντική διαπραγματευτική δύναμη, την οποία αρχίζουν να χρησιμοποιούν για να ανακτήσουν αυτές τις απώλειες» κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
American Express: Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Τζ. Ρόμπινσον
Διεθνή |

Πέθανε ο Τζ. Ρόμπινσον: Ο άνθρωπος που έκανε «σούπερ μάρκετ» την American Express

Η ιστορία του ανθρώπου που μεταμόρφωσε την πιστωτική κάρτα σε ένα σούπερ μάρκετ χρηματοοικονομικών υπηρεσιών - Εγκατέλειψε την εταιρεία το 1993 μετά από σύγκρουση με διευθυντικά στελέχη