Aναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2023 η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς οι ΗΠΑ, η Κίνα και άλλες μεγάλες οικονομίες ξεπέρασαν τις προβλέψεις. Ωστόσο οι εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά είναι πιο γκρίζες, καθώς τα υψηλά επιτόκια αλλά και οι πιο αυστηροί κανόνες στη χορήγηση δανείων θα αφήσουν το αρνητικό αποτύπωμα στις οικονομίες του πλανήτη.

Το πραγματικό παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,1% φέτος, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα, ποσοστό υψηλότερο από την πρόβλεψη 1,7% που δημοσιοποίησε τον Ιανουάριο, αλλά πολύ κάτω από τον ρυθμό ανάπτυξης του 2022, που είχε διαμορφωθεί στο 3,1%. Στις οικονομίες των αναπτυγμένων χωρών αλλά και οι αναδυομένω αγορών εκτός της Κίνας, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,9% φέτος από 4,1% πέρυσι.

Παγκόσμια Τράπεζα: 6 χώρες του Ειρηνικού κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν

Τον Ιανουάριο, η Παγκόσμια Τράπεζα είχε προειδοποιήσει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ επιβραδύνεται στα όρια της ύφεσης, αλλά έκτοτε, η δύναμη στην αγορά εργασίας και η κατανάλωση στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις προσδοκίες, όπως και η ανάκαμψη της Κίνας από τα lockdown.

Η ανάπτυξη των ΗΠΑ για το 2023 προβλέπεται τώρα στο 1,1%, υπερδιπλάσια από το 0,5% που προβλεπόταν τον Ιανουάριο, ενώ η ανάπτυξη της Κίνας αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 5,6%, έναντι πρόβλεψης 4,3% τον Ιανουάριο, μετά την ανάπτυξη 3% που μειώθηκε από το COVID το 2022.

Ωστόσο, η τράπεζα μείωσε στο μισό την προηγούμενη πρόβλεψή της για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2024 στο 0,8% και μείωσε την πρόβλεψη για την Κίνα κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,6%.

Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα διαμορφωθεί σε 0,4% το 2023 από αμετάβλητη  τον Ιανουάριο, αλλά η πρόβλεψη για το επόμενο έτος μειώθηκε επίσης ελαφρώς.

Tα υψηλά επιτόκια και οι αυστηρότερη πίστωση

Η Τράπεζα μείωσε την πρόβλεψεις της  για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 σε 2,4% από 2,7% τον Ιανουάριο.

«Ο ασφαλέστερος τρόπος για τη μείωση της φτώχειας και την εξάπλωση της ευημερίας είναι η απασχόληση – και η βραδύτερη ανάπτυξη καθιστά τη δημιουργία θέσεων εργασίας πολύ πιο δύσκολη», δήλωσε ο πρόεδρος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας Ajay Banga. «Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη δεν είναι πεπρωμένο. Έχουμε την ευκαιρία να αντιστρέψουμε την κατάσταση, αλλά θα χρειαστεί να συνεργαστούμε όλοι μαζί».

Οι δυσμενέστερες προβλέψεις  οφείλονται στο ότι οι επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων αποτυπώνονται σε μεταγενέτερο χρόνο.  Πρόσφατα οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της G7 συνεδρίασαν στην Ιαπωνία και επεσήμαναν ότι δεν έχει φανεί ο αντίκτυπος των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων.

«Οι συμμετέχοντες φάνηκε να μοιράζονται την άποψη ότι η επίδραση των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων δεν έχει ακόμη φανεί πλήρως στις οικονομίες και στον πληθωρισμό τους και θα μπορούσε να αρχίσει να αποτυπώνεται περισσότερο στο μέλλον» είπε χαρακτηριστικά ο Ιάπωνας κεντρικός τραπεζίτης στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την συνάντηση.«Πολλοί είπαν ότι ήθελαν να καθοδηγήσουν τη νομισματική πολιτική, έχοντας αυτή την εκτίμηση κατά νου», πρόσθεσε.

Τα υψηλά επιτόκια αλλά και οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά  στον τραπεζικό δανεισμό λόγω του περιορισμού των πιστωτικών συνθηκών είναι οι παράγοντες που θα επιβραδύνουν περαιτέρω την ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και το 2024. Γαι το 2025 η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 3%.

Δυσοίωνες  χαρακτήρισε τις νέες προβλέψεις ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Indermit Gill, χαρακτήρισε δυσοίωνες τις νέες προβλέψεις, επισημαίνοντας ότι το 2023 θα είναι ένα από τα πιο αργά έτη ανάπτυξης για τις προηγμένες οικονομίες των τεελυταίων 50 χρόνων.

Τα δύο τρίτα των αναπτυσσόμενων οικονομιών θα σημειώσουν χαμηλότερη ανάπτυξη από ό,τι το 2022, γεγονός που θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην ανάκαμψη από την πανδημία και τη μείωση της φτώχειας και θα αυξήσει τη δυσπραγία του δημόσιου χρέους, πρόσθεσε.

«Ακόμη και μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, το ένα τρίτο του αναπτυσσόμενου κόσμου δεν θα ξεπεράσει τα επίπεδα του κατά κεφαλήν εισοδήματος που είχαν στο τέλος του 2019», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό σημαίνει πέντε χαμένα χρόνια για σχεδόν το ένα τρίτο των χωρών του κόσμου».

H αναταραχή του τραπεζικού κλάδου

Οι πρόσφατες αναταράξεις στον τραπεζικό τομέα συμβάλλουν επίσης στην αυστηροποίηση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών η οποία θα συνεχιστεί και το 2024, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Στην πρόφατη έκθεση της παρουσιάζει ένα πιθανό αρνητικό σενάριο όπου η τραπεζική πίεση οδηγεί σε σοβαρή πιστωτική κρίση και ευρύτερες πιέσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές στις προηγμένες οικονομίες. Αυτό θα μείωνε πιθανότατα την ανάπτυξη του 2024 σχεδόν στο μισό, σε μόλις 1,3% – τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων 30 ετών, εκτός από τις υφέσεις του 2009 και του 2020.«Σε ένα άλλο σενάριο όπου η χρηματοπιστωτική πίεση διαδίδεται σε παγκόσμιο επίπεδο σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, η παγκόσμια οικονομία θα έπεφτε σε ύφεση το 2024».

Η τράπεζα ανέφερε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σταδιακά, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται και η ζήτηση εργασίας σε πολλές οικονομίες μαλακώνει και οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων παραμένουν σταθερές. Πρόσθεσε όμως ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού αναμένεται να παραμείνει πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών σε πολλές χώρες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
American Express: Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Τζ. Ρόμπινσον
Διεθνή |

Πέθανε ο Τζ. Ρόμπινσον: Ο άνθρωπος που έκανε «σούπερ μάρκετ» την American Express

Η ιστορία του ανθρώπου που μεταμόρφωσε την πιστωτική κάρτα σε ένα σούπερ μάρκετ χρηματοοικονομικών υπηρεσιών - Εγκατέλειψε την εταιρεία το 1993 μετά από σύγκρουση με διευθυντικά στελέχη