Σχέδια μείωσης των γραφείων τους τα επόμενα τρία χρόνια, προγραμματίζουν σχεδόν οι μισές πολυεθνικές τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς προσαρμόζονται στην ολοένα και αυξανόμενη τάση της τηλεργασίας από την περίοδο της πανδημίας και έπειτα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Μια έρευνα της Knight Frank σε στελέχη που είναι υπεύθυνα για την ακίνητη περιουσία σε 350 εταιρείες σε όλο τον κόσμο και συνολικά απασχολούν 10 εκατομμύρια άτομα, διαπίστωσε ότι, μεταξύ των μεγάλων ομίλων που εγκαταλείπουν τους χώρους γραφείων, η πλειοψηφία προσανατολίζεται σε μείωση κατά 10 έως 20%.

Ακίνητα: Σήμα κινδύνου για το ευρωπαϊκό real estate

Δεν είναι το τέλος της αγοράς ακινήτων

«Καλύτερος αλλά λιγότερος χώρος είναι πιθανώς ο σχεδιασμός για τους μεγαλύτερους οργανισμούς», δήλωσε ο Lee Elliott, ειδικός σε εμπορικά ακίνητα στη Knight Frank. «Δεν είναι το τέλος της αγοράς ακινήτων γιατί αυτό που βλέπετε είναι έλλειμμα προσφοράς και επομένως αύξηση των ενοικίων για τα προνομιακά κτίρια», τόνισε.

Η προοπτική μεγάλων εταιρειών να προβούν σε περαιτέρω περικοπές στους χώρους γραφείων έχει προκαλέσει ανησυχίες για το μέλλον παλαιότερων κτιρίων και μη δημοφιλών τοποθεσιών, καθώς η αγορά εμπορικών ακινήτων αντιμετωπίζει μια ύφεση που προκαλείται από υψηλότερα επιτόκια.

Σχεδόν οι μισές από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα σχεδιάζουν επίσης να αλλάξουν την έδρα τους τα επόμενα τρία χρόνια. Ωστόσο, η πλειονότητα των μικρότερων εταιρειών σχεδιάζει να επεκτείνει τους χώρους γραφείων.

Ο Elliott ανέφερε ότι πολλές εταιρείες περιμένουν να αξιολογήσουν τις εργασιακές συνήθειες μετά την πανδημία. Πολλοί θα πρέπει ακόμα να περιμένουν να λήξουν οι μισθώσεις τους πριν προβούν σε αλλαγές, πρόσθεσε.

«Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που μιλούσαν για αυτή την μετατόπιση, αλλά δεν έχουμε δει ακόμα πολλά. Νομίζω ότι τώρα βρισκόμαστε σε αυτό το οριακό σημείο», είπε. «Η αλλαγή στην αγορά γραφείων είναι μια υπόθεση 3-6 ετών, όχι ένα παιχνίδι 3-6 μηνών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαφορετικές προσεγγίσεις

Οι εταιρείες ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις για την εργασία από το σπίτι. Η BlackRock τον προηγούμενο μήνα διέταξε όλους τους υπαλλήλους να επιστρέψουν στο γραφείο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, μετά την απόφαση της JPMorgan τον Απρίλιο να ζητήσει από το ανώτερο προσωπικό να σταματήσει να εργάζεται από το σπίτι.

Περίπου το ένα τρίτο των εταιρειών έχουν επιλέξει την εργασία στο γραφείο, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία κάλυψε εταιρείες παγκοσμίως σε κλάδους που κυμαίνονται από την τεχνολογία έως τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Η πλειοψηφία, ή το 56% των εταιρειών έχουν καταλήξει σε μια υβριδική πολιτική, ενώ περίπου το 10% σχεδιάζει ως επί το πλείστον την απομακρυσμένη.

Οι κατά τόπους αγορές

Μια μελέτη της Savills, προβλέπει ότι πόλεις των ΗΠΑ, όπως το Σαν Φρανσίσκο και η Ουάσιγκτον θα έχουν τον περισσότερο πλεονάζοντα χώρο γραφείων την επόμενη δεκαετία, ενώ η ασιατική αγορά θα είναι πιο σφιχτή και η Ευρώπη θα βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα.

«Δεν πρόκειται για άδειασμα των γραφείων, επειδή ορισμένες πόλεις αντιμετωπίζουν χαμηλότερη επιστροφή στα προηγούμενα επίπεδα εργασίας μετά την πανδημία. Αφορά το πώς οι μακροπρόθεσμες οικονομικές, δημογραφικές και αναπτυξιακές τάσεις αλληλεπιδρούν με τα εργασιακά πρότυπα», δήλωσε η ερευνήτρια της Savills, Kelcie Sellers.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή