Τετράλεπτο βίντεο για την προώθηση της λεγόμενης Τράπεζας Υδρογόνου της ΕΕ παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με τη Μαρία Σπυράκη, εισηγήτρια του κόμματος για το φιλόδοξο σχέδιο, να ζητά τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.

Το πρόγραμμα της Τράπεζας Υδρογόνου που παρουσίασε η Κομισιόν έχει στόχο τη μείωση της τιμής του αερίου μέσω επιδοτήσεων της παραγωγής, όπως εφαρμόζεται ήδη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μετά το φυσικό αέριο έρχονται κοινές αγορές σε υδρογόνο και πρώτες ύλες

Η πρωτοβουλία της Κομισιόν θα βοηθήσει επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί με το σχέδιο REPowerEU για την παραγωγή 10 εκατομμυρίων τόνων «πράσινου» υδρογόνου στην ΕΕ έως το 2030, στο πλαίσιο της πολιτικής απεξάρτησης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων  και   αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, στην πορεία μετάβασης της ΕΕ προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Ο στόχος θα επιτευχθεί και με την παράλληλη εισαγωγή επιπλέον 10 εκατομμυρίων τόνων υδρογόνου.

«Πράσινο» ονομάζεται το υδρογόνο που παράγεται από ηλεκτρόλυση του νερού με ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, διαδικασία που δεν απελευθερώνει αέρια του θερμοκηπίου.

«Χρειαζόμαστε άμεσα την Τράπεζα Υδρογόνου, ώστε να ανεβάσουμε την κλίμακα καινοτόμων λύσεων για την παραγωγή καθαρού υδρογόνου» επισημαίνει στο βίντεο η Μαρία Σπυράκη, η οποία  διαπραγματεύεται την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης των δισεκατομμυρίων ευρώ που  απαιτούνται για μονάδες παραγωγής  υδρογόνου στην ΕΕ.

Η κ. Σπυράκη σημειώνει  πως «είναι καιρός να γίνουμε πιο ελκυστικοί και να αντλήσουμε χρήματα που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα για να αυξήσουμε την παραγωγή καθαρού υδρογόνου».

«Χρειάζεται να αναπτυχθούν όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας αξίας του καθαρού υδρογόνου, όπως είναι οι κοιλάδες υδρογόνου, κάτι που είναι   πολύ σημαντικό για την αύξηση της τοπικής παραγωγής και κατανάλωσης καθαρού υδρογόνου» υποστήριξε η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι το υδρογόνο δεν είναι μαγική λύση στην κρίση της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης