Έκρηξη ζήτησης για τα νησιά του Αργοσαρωνικού από τους εκδρομείς του Αγίου Πνεύματος φέτος σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, δείχνουν τα  στοιχεία του Υπουργείου Ναυτιλίας για τις αναχωρήσεις και τον αριθμό των εισιτηρίων που εκδόθηκαν από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες στα τρία μεγάλα λιμάνια της Αττικής.

«Τουρισμός για όλους»: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Αντίθετα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που είχε δημιουργηθεί περί «πρωτοφανούς απόδρασης», τα στοιχεία για το τριήμερο Παρασκευή 2 Ιουνίου, Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Ιουνίου φέτος συγκρινόμενα με αυτά του διαστήματος 10-12/6 του 2022 (Παρασκευή-Κυριακή του Αγίου Πνεύματος πέρυσι) δείχνουν μια ελαφρά πτώση στον συνολικό αριθμό των αναχωρούντων επιβατών, το τριήμερο πριν την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ναυτιλίας φέτος αναχώρησαν 98.433 επιβάτες έναντι 99.937 επιβατών πέρυσι το τριήμερο Παρασκευή, Σαββάτο, Κυριακή, πριν την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Ωστόσο καταγράφεται σημαντική άνοδος του αριθμού των επιβατών προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού και πτώση αντιστοίχως για τον αριθμό των ταξιδιωτών προς τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο).

Όπως εκτιμούν ακτοπλοϊκοί κύκλοι οι κάτοικοι από το κλεινόν άστυ προτίμησαν πιο κοντινούς προορισμούς που είναι και μικρότερου μεταφορικού κόστους.

Ειδικότερα φέτος το διάστημα 2-6 Ιουνίου 2023 αναχώρησαν από το λιμάνια του Πειραιά για τα νησιά του Αργοσαρωνικού συνολικά 30.555 επιβάτες εκ των οποίων 8.648 την Παρασκευή, 12.561 το Σάββατο και 9.346 την Κυριακή.

Πέρυσι τις τρεις ημέρες πριν την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος αναχώρησαν από τον Πειραιά για Αίγινα, Πόρο, Ύδρα, Σπέτσες, κ.λ.π.  συνολικά  21.535 επιβάτες εκ των οποίων 6.010 στις 10 Ιουνίου, 9.915 στις 11 του ιδίου μήνα και 5.610 την Κυριακή 12 Ιουνίου.

Η άνοδος φέτος σε σχέση με πέρυσι στον αριθμό των επιβατών έφτασε το 41,88%.

Αντίθετα στις γραμμές για τα νησιά του Αιγαίου σημειώθηκε πτώση της επιβατικής κίνηση τόσο από το λιμάνι του Πειραιά όσο και τα άλλα δυο λιμάνια (Ραφήνας και Λαυρίου). Ειδικότερα από τον Πειραιά το τριήμερο Παρασκευή-Σαββάτου Κυριακή (2-6 Ιουνίου) αναχώρησαν συνολικά 37.128 επιβάτες με 52 δρομολόγια. Πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα (10-12/6) αναχώρησαν από το λιμάνι του Πειραιά 47.271 επιβάτες, με 58 δρομολόγια. Σημειώθηκε δηλαδή φέτος μια πτώση κατά 21,45%!

Αντίστοιχα από το λιμάνι της Ραφήνας διακινήθηκαν φέτος το ίδιο διάστημα με 42 δρομολόγια 21.889 επιβάτες έναντι πέρυσι 22.596 επιβατών με 49 δρομολόγια. Από το λιμάνι του Λαυρίου αναχώρησαν φέτος 8.861 επιβάτες έναντι 8.535 πέρυσι.

Η πτώση στη διακίνηση του αριθμού των επιβατών από τον Πειραιά και τη Ραφήνα αποδίδεται τόσο στο ότι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος φέτος ήταν πιο νωρίς, όσο και στο ότι ο άστατος καιρός δεν δημιουργούσε ζήτηση για θαλάσσια μπάνια. Ρόλο έπαιξε και το κόστος των εισιτηρίων, τα οποία ωστόσο φέτος δεν αυξήθηκαν, αλλά και η γενικότερη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News