Ενώ η Citigroup «βλέπει» πως η Ελλάδα θα είναι η μόνη από τις ευρωπαϊκές χώρες  που το αξιόχρεό της θα αναβαθμιστεί τους επόμενους εννέα μήνες, η Bank of America, προβλέπει πως η  πρώτη αναβάθμιση στο στάτους της  «επενδυτικής βαθμίδας» θα έρθει για την χώρα μας  στις 20 Οκτωβρίου από την S&P.

Να σημειωθεί πως  πριν από την κρίση χρέους και την εποχή των μνημονίων το ελληνικό αξιόχρεο είχε φθάσει στη βαθμίδα Α+, δηλαδή πέντε βαθμίδες πάνω από την επενδυτική βαθμίδα, η οποία χάθηκε την άνοιξη του 2010, όταν με το ξέσπασμα της κρίσης χρέους τελευταία η Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας κατά τέσσερις βαθμίδες σε μια μέρα.

Επενδυτική βαθμίδα: Τι είναι και γιατί αφορά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις

Η κατηγορία «investment grade», περιλαμβάνει ομόλογα με αξιολογήσεις «ΒΒΒ-/Baa3» ή και καλύτερες, και για να την ανακτήσει εκ η Ελλάδα, θα πρέπει ένας από τους τέσσερις οίκους (DBRS, S&P, Moody’s, Fitch) που είναι αποδεκτοί από το ευρωσύστημα ως εξωτερικοί οργανισμοί αξιολόγησης (ECAIs) να αναβαθμίσει στην κατηγορία αυτή το Ελληνικό Δημόσιο. Σήμερα μετά από 12 αναβαθμίσεις τα τελευταία χρόνια, τρεις από αυτούς – στις 18.3.2022 ο οίκος DBRS, στις 22.4.2022 ο οίκος S&P και στις 28.1.2023 ο οίκος Fitch – αναβάθμισαν την πιστοληπτική αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μία βαθμίδα, σε BB-high, ΒΒ+ και ΒΒ+ αντίστοιχα από ΒΒ, απέχοντας έτσι ένα σκαλοπάτι από το στάτους του «investment grade».

Η ώρα της Fitch

Η επόμενη αξιολόγηση έρχεται από τη Fitch στις 9 Ιουνίου, πριν δηλαδή τις δεύτερες κάλπες, κάτι που περιορίζει τις πιθανότητες αναβάθμισης. Ο πρώτος οίκος που θα αξιολογήσει την Ελλάδα μετά τις εκλογές είναι ο γερμανικός Scope Rating στις 4 Αυγούστου, ο οποίος θα μπορούσε θεωρητικά  να αναβαθμίσει την Ελλάδα, αλλά ο συγκεκριμένος οίκος δεν είναι ακόμη δεκτός από το ευρωσύστημα.

Ακολουθεί η DBRS Morningstar στις 8 Σεπτεμβρίου, που θα μπορούσε να προχωρήσει στην πολυπόθητη κίνηση, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, στις 15 Σεπτεμβρίου, έπεται η Moody’s, η οποία για να δώσει όμως την επενδυτική βαθμίδα θα πρέπει να προχωρήσει σε τριπλή αναβάθμιση – κάτι αρκετά δύσκολο.

Ακολουθούν η S&P που αξιολογεί εκ νέου την Ελλάδα στις 20 Οκτωβρίου και η Fitch την 1η Δεκεμβρίου, ημερομηνίες για τις οποίες η Societe Generale θεωρεί επίσης σίγουρη την αναβάθμιση και την ανάκτηση μετά από 13 χρόνια του στάτους της επενδυτικής βαθμίδας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία