Αν και η συμφωνία για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ που απέτρεψε στο παρά πέντε την χρεοκοπία της μεγαλύτερης οικονομίας στο πλανήτη έφερε ανακούφιση στις παγκόσμιες αγορές, ωστόσο αναλυτές και στελέχη κάνουν μια αποτίμηση των επιπτώσεων που θα έχει η επιστροφή των ΗΠΑ στις αγορές χρέους.

Σύμφωνα με εκτίμηση της JP Morgan η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα χρειαστεί να δανειστεί 1,1 τρισ. δολάρια εκδίδοντας βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια μέχρι το τέλος του 2023, με καθαρή έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 850 δισ. δολαρίων τους επόμενους τέσσερις μήνες. Σύμφωνα με παράγοντες της αγορας η διάρκεια των έντοκων γραμματίων θα κυμαίνεται από μερικές μέρες έως ένα έτος.

ΗΠΑ: Τι «αγοράζει» κανείς με 31,4 τρισ. δολάρια [γράφημα]

Το ιλιγγιώδες ποσό οδηγεί τους αναλυτές στην εκτίμηση ότι οι απoδόσεις των αμερικανικών ομολόγων θα κινηθούν ανοδικά ενώ θα αντλήσει ρευστότητα από τις καταθέσεις ασκώντας πίεση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, που αναζητά σταθερότητα μετά τις αναταράξεις που προκάλεσε η κατάρρευση τριών περιφερειακών τραπεζών.

«Όλοι γνωρίζουν ότι έρχεται η πλημμύρα», εξηγεί στους Financial Times, ο Gennadiy Goldberg, στρατηγικός αναλυτής της TD Securities. «Οι αποδόσεις θα κινηθούν υψηλότερα εξαιτίας αυτής της πλημμύρας. Τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου θα γίνουν πιο φθηνά. Και αυτό θα ασκήσει πίεση στις τράπεζες».  Συνέχισε εξηγώντας ότι αναμένει  τη μεγαλύτερη αύξηση στην έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου στην ιστορία, με εξαίρεση τις κρίσεις της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης του 2008 και της πανδημία του 2020.

Οι επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα

Οι αποδόσεις έχουν ήδη αρχίσει να ενισχύονται εν αναμονή της αυξημένης προσφοράς, πρόσθεσε ο Gregory Peters, συνδιευθυντής επενδύσεων της PGIM Fixed Income.

Η μετατόπιση αυτή αυξάνει την πίεση στις τραπεζικές καταθέσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη μειωθεί φέτος, καθώς η άνοδος των επιτοκίων και η αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα οδήγησαν στην αναζήτηση εναλλακτικών τοποθετήσεων. Ειναι χαρακτηριστικό ότι οι εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων,  σύμφωνα με στοιχεία της BofA, από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 28  Μαΐου ανήλθαν σε 756 δισ. δολάρια.

Η απόσυρση των καταθέσεων θα μπορούσε να οδηγήσει τις τράπεζες στο να προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις, ασκώντας πίεση στην κερδοφορία των μικρών τραπεζών. Σε αυτό συμφωνεί και ο Doug Spratley, επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης μετρητών της T Rowe Price, εξηγώντας ότι η επιστροφή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στις αγορές «θα μπορούσε να επιδεινώσει τις πιέσεις που ήδη υφίσταται το τραπεζικό σύστημα.»

Αυτή η έκδοση εντόκων γραμματίων του αμερικανικού δημοσίου, πιθανώς με τα τρέχοντα υψηλά επιτόκια, θεωρείται ότι εξαντλεί τα αποθεματικά των τραπεζών, καθώς οι καταθέσεις που διατηρούνται από ιδιωτικές εταιρείες και άλλες μετακινούνται σε σχετικά πιο ασφαλή κρατικά χρέη.

«Η ανησυχία μας είναι ότι εάν η ρευστότητα αρχίσει να εγκαταλείπει το σύστημα, για οποιονδήποτε λόγο, αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου οι αγορές είναι επιρρεπείς σε κραχ», εξηγεί στο Reuters, ο Alex Lennard, διευθυντής επενδύσεων στον παγκόσμιο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Ruffer. Ο Mike Wilson, στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Morgan Stanley, συμφώνησε. Η έκδοση γραμματίων του Δημοσίου «θα απορροφήσει ουσιαστικά μια δέσμη ρευστότητας από την αγορά και μπορεί να χρησιμεύσει ως καταλύτης για τη διόρθωση που είχαμε προβλέψει», υπογράμμισε στο Reuters.

Αυτό θα ενισχύσει την διαδεδομένη τάση εκροών καταθέσεων, θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στη ρευστότητα ή στα έτοιμα μετρητά που είναι διαθέσιμα στις τράπεζες, θα αυξήσει τα επιτόκια που χρεώνονται σε βραχυπρόθεσμα δάνεια και ομόλογα και καθιστώντας ακριβότερη τη χρηματοδότηση για εταιρείες που ήδη δυσκολεύοτναι  από τα υψηλά επιτόκια.

Η Fed o μεγάλος ανταγωνιστής του αμερικανικού Δημοσίου

«Σίγουρα θα υπάρξει ανακούφιση στις αγορές σταθερού εισοδήματος», εξηγεί στο Reuters ο Thierry Wizman, παγκόσμιος στρατηγός FX και επιτοκίων στη Macquarie.

Σε αυτό το περιβάλλον δεν θα πρέπει να αγνοήσει κανείς και το ρόλο της Fed, που στην περίοδο της ποσοτικής χαλάρωσης ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής ομολόγων. Τώρα όμως διανύει την περιόδο μείωσης του ισολογισμού της. «Έχουμε ένα σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα. Εξακολουθούμε να έχουμε ποσοτική σύσφιγξη. Αν έχουμε και μια πλημμύρα από εκδόσεις T-bill (εντοκα γραμμάτια του δημοσίου) , πιθανότατα θα έχουμε αναταράξεις στην αγορά κρατικών ομολόγων τους επόμενους μήνες», επισημαίνει στους FT  ο Torsten Slok, επικεφαλής οικονομολόγος της Apollo Global Management.

Πολλοί επενδυτές έχουν στραφεί σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων που προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις από τις τραπεζικές καταθέσεις, Το ενεργητικό αυτής της κατηγορίας αμοιβαίων κεφαλαίων ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ της τάξης των 5,4 τρισ.δολαρίων από 4,8 τρισ. στις αρχές του έτους, με στοιχεία του Investment Company Institute.

Οι διαχειριστές αυτών των αμοιβαίων κεφαλαίων επιλέγουν τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, για να ενισχύσουν τις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων, ωστόσο σύμφωνα με αναλυτές, δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν το σύνολο της προσφοράς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ένας σημαντικός λόγος είναι η υψηλή απόδοση χωρίς ρίσκο που προσφέρει η Fed, καθώς το ετήσιο επιτόκιο για τα κεφάλαια που παραμένουν overnight ( μια μέρα) σε fund της ανέρχεται σε 5,05%. Απόδοση ελάχιστα χαμηλότερη από το 5,2% που προσφέρει το αμερικανικό Δημόσιο, το οποίο όμως ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο. Ως εκ τούτου περίπου 2,2 τρισ. δολάρια τη νύχτα τοποθετούνται στη Fed για συμφωνίες αντίστροφης επαναγοράς μίας ημέρας (RRP), μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από κεφάλαια της χρηματαγοράς

Αυτά τα μετρητά θα μπορούσαν να αναδιατεθούν για την αγορά κρατικών ομολόγων, εάν προσέφεραν σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις από την Fed, ανέφεραν αναλυτές. Αλλά το ποσοστό RRP κινείται με τα επιτόκια. Έτσι, εάν οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα συνεχίσει να \συσφίγγει τη νομισματική πολιτική, είναι πιθανό να διατηρήσουν τα μετρητά τους παρκαρισμένα στην κεντρική τράπεζα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αντί να αγοράζουν έντοκα γραμμάτια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
American Express: Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Τζ. Ρόμπινσον
Διεθνή |

Πέθανε ο Τζ. Ρόμπινσον: Ο άνθρωπος που έκανε «σούπερ μάρκετ» την American Express

Η ιστορία του ανθρώπου που μεταμόρφωσε την πιστωτική κάρτα σε ένα σούπερ μάρκετ χρηματοοικονομικών υπηρεσιών - Εγκατέλειψε την εταιρεία το 1993 μετά από σύγκρουση με διευθυντικά στελέχη