Στο υψηλότερο επίπεδα των τελευταίων 22 ετών, στο 4,75% αύξησε η Τράπεζα του Καναδά (BOC) το βασικό επιτόκιο αναφοράς, λόγω αυξανόμενων ανησυχιών ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει σημαντικά πάνω από τον στόχο του 2% εν μέσω επίμονης ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης.

Μετά την κίνηση, αρκετοί αναλυτές δήλωσαν ότι βλέπουν νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο.

Η κεντρική τράπεζα τηρούσε στάση αναμονής από τον Ιανουάριο, προκειμένου να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των προηγούμενων οκτώ αυξήσεων από τον Μάρτιο του 2022, στον ταχύτερο κύκλο σύσφιγξης στην ιστορία της τράπεζας.

Η εκπληκτικά ισχυρή καταναλωτική δαπάνη, η ανάκαμψη της ζήτησης για υπηρεσίες, η ανάκαμψη της στεγαστικής δραστηριότητας και η στενή αγορά εργασίας δείχνουν ότι η πλεονάζουσα ζήτηση στην οικονομία είναι πιο επίμονη από ό,τι αναμενόταν, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.

Επιμένει στην πολιτική σύσφιγξης η Τράπεζα του Καναδά

Νέες αυξήσεις

Και πρόσθεσε ότι «οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί ότι ο πληθωρισμός του ΔΤΚ θα μπορούσε να κολλήσει σημαντικά πάνω από τον στόχος του 2%».

Δεδομένου αυτού του σκηνικού, το διοικητικό συμβούλιο έκρινε ότι «η νομισματική πολιτική δεν ήταν επαρκώς περιοριστική για να επαναφέρει την προσφορά και τη ζήτηση σε ισορροπία και να επαναφέρει τον πληθωρισμό σταθερά στο στόχο του 2%.

Το δολάριο Καναδά σημείωσε άνοδο 0,5% στα 1,3330 ανά δολάριο ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση. Οι αγορές χρήματος βλέπουν σχεδόν 60% πιθανότητα νέας αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο.

«Αναμένουμε άλλες 25 μονάδες βάσης να έρθουν τον Ιούλιο», δήλωσε ο Derek Holt, αντιπρόεδρος οικονομικών κεφαλαιαγορών στη Scotiabank. «Είναι σαν ένα σακουλάκι πατατάκια, το ανοίγεις και απλά δεν μπορείς να φας μόνο ένα».

Η τελευταία φορά που το επιτόκιο έφτασε στο 4,75% ήταν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2001.

Τον Απρίλιο, ο ετήσιος πληθωρισμός επιταχύνθηκε για πρώτη φορά σε 10 μήνες στο 4,4%. Το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου αυξήθηκε 3,1% και τον Απρίλιο η οικονομία φαίνεται να αναπτύσσεται κατά 0,2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή