Το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού μεταξύ όλων των προηγμένων οικονομιών, αναμένεται να βιώσει φέτος η Βρετανία, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Ο πληθωρισμός πρόκειται να υποχωρήσει έως το 6,9% φέτος, πάνω από τον μέσο όρο του 6,6% του ΟΟΣΑ για το 2023. Μεταξύ των χωρών που αναλύθηκαν στις πιο πρόσφατες οικονομικές προοπτικές του ΟΟΣΑ, μόνο η Αργεντινή και η Τουρκία αναμένεται να έχουν υψηλότερο ποσοστό από το Ηνωμένο Βασίλειο φέτος. Η Ρωσία, η οποία πλήττεται από κυρώσεις, προβλέπεται να έχει πληθωρισμό λίγο κάτω από 5,4%.

Βρετανία: Πλαφόν στις τιμές βασικών τροφίμων εξετάζει η κυβέρνηση

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο «προβλέπεται να επιβραδυνθεί λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας και να μειωθεί κοντά στον στόχο μέχρι το τέλος του 2024», σημείωσε ο ΟΟΣΑ. «Ο βασικός πληθωρισμός αναμένεται να είναι πιο επίμονος λόγω του ισχυρού πληθωρισμού των υπηρεσιών, υποχωρώντας μέχρι το το 3,2% το 2024».

Νομισματική πολιτική

Αυτό υπογραμμίζει την πίεση που δέχεται η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία αύξησε τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης τον Μάιο για να φέρει το βασικό επιτόκιο στο 4,5%. Η κεντρική τράπεζα αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός ήταν «υψηλότερος από το αναμενόμενο» το πρώτο τρίμηνο του έτους, κυρίως λόγω των τιμών των τροφίμων.

Μιλώντας ενώπιον βρετανών νομοθετών τον προηγούμενο μήνα, ο κυβερνήτης Άντριου Μπέιλι είπε ότι το μοντέλο πρόβλεψης της κεντρικής τράπεζας δεν έχει αποδώσει. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην αποτυχία της ΒοΕ ναπροβλέψει τις αυξήσεις του πληθωρισμού.

Η BoE αναμένεται να αυξήσει για ακόμη μια φορά τα επιτόκια κατά την επόμενη συνεδρίασή της στις 22 Ιουνίου.

Δεν κλείνει ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων

«Η νομισματική πολιτική θα παραμείνει αυστηρή, επιβαρύνοντας όλο και περισσότερο την παραγωγή και μειώνοντας τον πληθωρισμό, και η δημοσιονομική στάση θα είναι περιοριστική την περίοδο 2023-24. Ωστόσο, απομένει λίγος δημοσιονομικός χώρος, αφήνοντας την κυβέρνηση σημαντικά εκτεθειμένη στις κινήσεις των επιτοκίων», ανέφερε επίσης ο ΟΟΣΑ.

Όσον αφορά τις προσδοκίες ανάπτυξης, το ίδρυμα με έδρα το Παρίσι ανέφερε ότι η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου θα κυμανθεί στο 0,3% φέτος, αλλά θα βελτιωθεί στο 1% το 2024.

Επιπλέον, η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στο 4,5% το 2024.

Ο Paul Dales, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, δήλωσε σε σημείωμα την προηγούμενη εβδομάδα ότι υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι πιέσεις στις τιμές δημιουργούνται εγχώρια και ότι αυτό ωθεί προς τα πάνω τις προσδοκίες για τα επιτόκια.

«Συμφωνούμε με τις αγορές ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω και έχουμε αναθεωρήσει την πρόβλεψή μας για την κορύφωση του τραπεζικού επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης, από 4,50% σε 5,25%. Επιπλέον, τώρα αναμένουμε ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή