Στη λήξη τους φτάνουν σταδιακά τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών για την αντιμετώπισης των υψηλών τιμών στο ρεύμα που έχουν λάβει τα κράτη της Ευρώπης.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος σε αρκετές χώρες να ανέβουν, την ώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου και των χρηματιστηρίων ενέργειας υποχωρούν.

ΕΕ: Τέλος στα μέτρα στήριξης για την ηλεκτρική ενέργεια

Σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα, τα μέτρα στήριξης παραμένουν σε ισχύ με αποτέλεσμα να καταγράφονται και μεγάλες μειώσεις.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται στη μηνιαία έρευνα HEPI για τον Μάιο, όπου καταγράφεται η πορεία των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος σε 33 πόλεις της Ευρώπης.

Η μεγάλη μείωση

Στην Αθήνα, σύμφωνα με τον HEPI, τον Μάιο καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών πόλεων.

Η μείωση σε σχέση με τον Απρίλιο ήταν 11%, ενώ οι επόμενες μειώσεις με μεγάλη διαφορά από την πρωτεύουσα της Ελλάδας ήταν στην Κοπεγχάγη και τη Στοκχόλμη (-3%) και ακολούθησαν το Άμστερνταμ, το Βερολίνο και τον Απρίλιο (-2%).

Στη χώρα μας η μείωση αποδίδεται και στη συνεχιζόμενη στήριξη των οικιακών καταναλωτών με τη χορήγηση επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Μάλιστα η προηγούμενη κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράταση των έκτακτων μέτρων μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου.

Οι αυξήσεις

Πάντως, από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι σε πόλεις της Ευρώπης έχουν καταγραφεί και αυξήσεις τιμολογίων.

Κάποιες από αυτές όπως στη Ρίγα της Λετονίας σημειώθηκαν αυξήσεις 16%. Οφείλονται στο τέλος της κρατικής παρέμβασης για την αντιστάθμιση των τιμών.

Στο Ελσίνκι σημειώθηκε αύξηση 4% στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος επειδή ο ΦΠΑ επέστρεψε στην προηγούμενη αξία του στο 24%, έχοντας δηλαδή προηγηθεί κρατική παρέμβαση για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος. Στη Φιλανδία συνεχίζονται επίσης άλλα μέτρα στήριξης στα νοικοκυριά με επιστροφή χρηματικών ποσών.

Στο Βελιγράδι επίσης η τιμή ρεύματος για τα νοικοκυριά κατέγραψε αύξηση 7% λόγω της αναπροσαρμογής που έκανε η ο κύριος προμηθευτής Elektroprivreda Srbije (EPS), εν μέσω οργανωτικών αλλαγών. Η εταιρεία μετατράπηκε σε 100% κρατική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια