Η πρόληψη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εργαζόμενοι στην πυροπροστασία κατεβαίνουν με τα πόδια μια πλαγιά πάνω από το χωριό Βιλανουέβα δελ Παρντίλο. Χρησιμοποιούν αλυσοπρίονα για να διευρύνουν τις αποστάσεις μεταξύ των δέντρων και των θάμνων.

Επικεφαλής της επιχείρησης είναι η Μάρτα Γερέζ ντε λα Βέγα, η οποία προΐσταται και της δασοπυροσβεστικής υπηρεσίας της Μαδρίτης. Αυτό είναι ένα από τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνουν όλο το χρόνο για την πρόληψη των πυρκαγιών, λέει: «Η ιδέα είναι, σε σημαντικές περιοχές να μειώσουμε όσο το δυνατόν την ποσότητα των εύφλεκτων υλικών, όπως θάμνοι και βιομάζα. Έτσι αν ξεσπάσει μια δασική πυρκαγιά, να είναι όσο το δυνατόν πιο ακίνδυνη. Προετοιμάζουμε ένα ολόκληρο δίκτυο προστατευόμενων ζωνών και μπορούμε στη συνέχεια να καταπολεμήσουμε τις πυρκαγιές με σχετική ασφάλεια».

H συνεργασία μηχανημάτων και ανθρώπων

Υπάρχουν πολλές αντιπυρικές ζώνες στην περιοχή και η καθεμία έχει πλάτος αρκετές εκατοντάδες μέτρα. Αφήνουν τις βελανιδιές, οι οποίες δεν παίρνουν εύκολα φωτιά, αλλά όχι τη χαμηλή βλάστηση. Στην επιχείρηση βοηθάνε και βαριά μηχανήματα όπως τρακτέρ που μοιάζουν σαν ψαλίδια και κόβουν τους θάμνους και τη χαμηλή βλάστηση.

Ο Χοσέ Μιγκέλ Αμπόρε είναι τεχνικός δασοκομίας και εξηγεί: «Πρόκειται για μια συνδυαστική εργασία μεταξύ μιας ομάδας εδάφους και βαρέων μηχανημάτων. Τα τρακτέρ κάνουν την αρχή καθαρίζοντας τους θάμνους και στη συνέχεια η ομάδα εδάφους αναλαμβάνει τις περιοχές όπου δεν μπορούν να μπουν μηχανήματα».

Πληρώνουν αγελάδες για να βόσκουν…

Όπως σε πετρώδεις περιοχές ή σε απότομες πλαγιές. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει βέβαια εδώ και οχτώ χρόνια και μεγάλη σημασία αποδίδουν και στη συνεργασία των αγροτών και των κτηνοτρόφων της περιοχής για την πρόληψη των πυρκαγιών:

«Υπογράφουμε συμβάσεις με τους κτηνοτρόφους. Αν οι λωρίδες γης που μόλις έχουμε καθαρίσει κρατηθούν καθαρές και η βλάστηση σε χαμηλό ύψος με τη βοήθεια των ζώων τους, τότε τους πληρώνουμε γι’ αυτό. Είναι μια υπηρεσία. Οι αγελάδες μπορούν να περιφέρονται σε όλο το δάσος, αλλά αν βόσκουν πιο εντατικά σε αυτές τις περιοχές, είναι σύμμαχοί μας και κάνουν μια δουλειά, για την οποία πληρώνονται οι κτηνοτρόφοι τους».

Η δουλειά γίνεται στο βουνό, αλλά και στο εργαστήριο. Στην Ισπανία εδώ και σχεδόν 20 χρόνια υπάρχει ένα μοντέλο μέτρησης των καύσιμων υλών και της εύφλεκτης βλάστησης. Έτσι εκτιμούν πόσο μεγάλη θα μπορούσε να είναι μια πυρκαγιά και πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν οι φλόγες. Η πρόληψη και σε αυτή την περίπτωση είναι η καλύτερη θεραπεία.

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».