Μήνυμα ότι η ελληνική νεοφυής επιχειρηματικότητα έχει λαμπρό παρόν και ιδιαίτερα υποσχόμενο μέλλον εξέπεμψαν οι συντελεστές του 7ου διαγωνισμού καινοτομίας Venture Fair, μιας πρωτοβουλίας του The Hellenic Initiative (THI) για την ενίσχυση ελληνικών startups.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα «Why Greece? Why Now?», με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης να τονίζει πως «η διεθνής κοινότητα της Διασποράς βρίσκεται στην Αθήνα για να συζητήσει για την αναγέννηση της Ελλάδας και πρωτοβουλίες που θα εκσυγχρονίσουν και θα ενισχύσουν την οικονομία της χώρας».

Ο ελληνισμός της διασποράς τίμησε τον Βαρδή Βαρδινογιάννη

«Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη»

«Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη. Και προβλέπω ότι αυτή η δυναμική πορεία θα συνεχίσει. Οι επενδυτές βλέπουν τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα να έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, η ανεργία να μειώνεται δραματικά, το προφίλ του δημόσιου χρέους να είναι πολύ ευνοϊκό και η Ελλάδα να αναδεικνύεται σε μια πολύ δυναμική οικονομία», πρόσθεσε ο κ. Τσούνης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του THI Venture Fair, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του THI και πρόεδρος της BC Partners στην Ευρώπη, Νίκος Σταθόπουλος, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η ευρωπαϊκή ταυτότητα δίνει σταθερότητα, η Ελλάδα αναπτύσσεται ταχύτατα και έχει εκπληκτικό ανθρώπινο δυναμικό. «Η πραγματική δύναμη της Ελλάδας είναι το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της, το επιχειρηματικό πνεύμα και η σθεναρότητα που τη διακρίνουν. Το Venture Fair του The Hellenic Initiative αποδεικνύει την έμπρακτη δέσμευση της Διασποράς για την ενίσχυση της καινοτομίας, την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για την Ελλάδα».

Όπως είπε, «οι φετινές ομάδες προστίθενται στις 72 συνολικά ομάδες που συμμετείχαν στις προηγούμενες διοργανώσεις του Venture Fair, συγκεντρώνοντας επενδύσεις από Έλληνες και ξένους επενδυτές που άγγιξαν τα 500 εκατομμύρια, ενώ δημιούργησαν περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας στη χώρα».

Την ίδια ώρα, κατά τη συζήτηση που εστίασε στη δυναμική του ελληνικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος και στην Ελλάδα ως πόλο έλξης επενδύσεων και κέντρο καινοτομίας, ο Jeremy Downward -μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του THI- αναφέρθηκε στο πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ενώ χαρακτήρισε τη χώρα ως «survivor».

1.500 νέες θέσεις εργασίας

Από την ίδρυσή του, το 2015, το Venture Fair έχει προσφέρει σε 72 συνολικά startups ευκαιρίες δικτύωσης με σημαντικούς φορείς του ελληνικού και διεθνούς οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, εξατομικευμένη υποστήριξη και ταυτόχρονα πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και χρηματικά έπαθλα.

Παράλληλα, οι εταιρείες που έχουν συμμετάσχει σε διοργανώσεις του Venture Fair έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις, ενώ μέσα από τον διαγωνισμό έχουν δημιουργηθεί 1.500 νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Το Venture Fair έχει υποστηρίξει και αναδείξει μερικές από τις πιο επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων οι Blueground, Spotawheel, Natech, Think Silicon, και Accusonus.

Με 11 χρόνια δράσης και προσφοράς, το THI αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό ελληνικής Διασποράς στον κόσμο, έχοντας λάβει υποστήριξη από χιλιάδες Έλληνες, Έλληνες της Διασποράς και Φιλέλληνες. Στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής του να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα, το THI έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω των $20 εκατομμυρίων σε επιχειρηματίες, μικρές επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και κοινωνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Στο επίκεντρο του έργου του THI βρίσκεται διαχρονικά η κοινωνική προσφορά, με πρωτοβουλίες για τη διανομή περισσότερων από 2 εκατομμυρίων γευμάτων σε άτομα και οικογένειες που έχουν ανάγκη και την προσφορά υγειονομικής περίθαλψης σε χιλιάδες Έλληνες. Δίνοντας έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, το THI βοήθησε στη δημιουργία πάνω από 4.000 θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στην αναστροφή του φαινομένου του «brain drain», ενώ έχει υποστηρίξει περισσότερες από 200 startups να αποκτήσουν πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια και τεχνογνωσία.

Οι startup που ξεχώρισαν φέτος

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και με την καθοδήγηση έμπειρων μεντόρων του THI, δέκα πολλά υποσχόμενες ελληνικές startups, από διαφορετικούς τομείς, παρουσίασαν τις ιδέες τους σε μια επιτροπή κριτών αποτελούμενη από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του THI, σημαντικούς χορηγούς και υποστηρικτές του έργου του THI. Advantis Medical Imaging, Clio Muse Tours, Dataviva, EVO Human Performance, Finclude, Finloup, Hosthub, Vimachem, Vimodji και Wecook ήταν οι 10 εταιρείες που συμμετείχαν στον φετινό διαγωνισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη φετινή διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Grande Bretagne», μεγάλη νικήτρια αναδείχθηκε η εταιρεία Clio Muse Tours, η ελληνική startup που δημιουργεί και διαθέτει ακουστικές ξεναγήσεις για κορυφαία αξιοθέατα και θεματικούς περιπάτους και η οποία και έλαβε το χρηματικό έπαθλο των 25.000 δολαρίων από το The Hellenic Initiative.

«Eπιλέγουμε τους καλύτερους»

Εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του προς τις εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, ο Tζορτζ Στάμας, συνιδρυτής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του THI, δήλωσε: «Το πρώτο Venture Fair πραγματοποιήθηκε το 2015. Έκτοτε, κάθε χρόνο, επιλέγουμε τους καλύτερους από τον χώρο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και τους προσφέρουμε ένα φόρουμ για να παρουσιάσουν τις εταιρείες τους και να λάβουν χρηματοδότηση από μια ευρεία βάση επενδυτών που αναγνωρίζουν τη δυναμική των επιχειρηματιών στην Ελλάδα. Συγχαρητήρια στους φετινούς συμμετέχοντες και τους ευχόμαστε τα καλύτερα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups