Η Diageo, η μεγαλύτερη εταιρεία οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, ανησυχεί ότι η κλιματική αλλαγή πρόκειται να καταστήσει σπάνιο το ένα συστατικό που είναι απαραίτητο για την παρασκευή όλων των αλκοολούχων ποτών της – το νερό, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η έλλειψη νερού αποτελεί τον σημαντικότερο κίνδυνο που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή για τον κατασκευαστή του τζιν Tanqueray, της μπύρας Guinness και της Baileys Irish Cream, σύμφωνα με τον Michael Alexander, επικεφαλής του παγκόσμιου τμήματος βιωσιμότητας των υδάτων, του περιβάλλοντος και της γεωργίας της Diageo, η οποία πέρυσι είχε 43 εγκαταστάσεις παγκοσμίως σε περιοχές με προβλήματα νερού.

Ξηρασία

“Θα μπορούσατε να είστε με την πιο αποτελεσματική ζυθοποιία ή αποσταγματοποιία στον κόσμο”, δήλωσε ο Alexander σε συνέντευξή του. “Αλλά και πάλι δεν πρόκειται να μετριάσει τον κίνδυνο που διατρέχετε αν υπάρξει ξηρασία”.

Νερό: Κίνδυνος δραματικής λειψυδρίας – Πώς μπορεί να σωθεί το πιο πολύτιμο αγαθό

Ο πλανήτης θερμαίνεται με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό, προκαλώντας πιο έντονους καύσωνες, ασυνήθιστα μεγάλες περιόδους ξηρασίας και διαταραγμένα καιρικά φαινόμενα. Αυτό αναγκάζει τις εταιρείες, από την εταιρεία παραγωγής τζιν Levi Strauss & Co. έως τη βρετανική εταιρεία φιλοξενίας Whitbread, να υιοθετήσουν στρατηγικές που χρησιμοποιούν λιγότερο νερό σε κλάδους που είναι γνωστό ότι…διψούν πολύ.

Η Diageo δεν διαφέρει. Επιβλέπει έργα αποδοτικής χρήσης νερού στην Τουρκία και επιδιώκει να μειώσει τη χρήση νερού μέχρι το 2030. Το νερό αποτελεί πάνω από το 60% των αλκοολούχων ποτών και πάνω από το 90% της μπύρας. Τα υπόλοιπα συστατικά – σταφύλια και σιτηρά – εξαρτώνται επίσης από την άρδευση για την καλλιέργεια, καθιστώντας τις προμήθειες νερού απολύτως κρίσιμες στην εφοδιαστική αλυσίδα της Diageo.

Η αναπλήρωση

Η εταιρεία αλκοολούχων ποτών με έδρα το Λονδίνο έχει δεσμευτεί να αναπληρώσει περισσότερο νερό από ό,τι χρησιμοποιεί σε όλες τις “περιοχές με προβλήματα νερού” στις οποίες δραστηριοποιείται έως το 2026. Πρόκειται για περιοχές όπου η ζήτηση νερού υπερβαίνει την προσφορά σε ορισμένες περιόδους ή η κακή ποιότητα περιορίζει τη χρήση του. Μεταξύ αυτών των χωρών είναι η Τουρκία, όπου παρασκευάζει το αλκοολούχο ποτό με γεύση γλυκάνισου ρακή, και το Μεξικό, όπου παρασκευάζει τεκίλα.

Η εταιρεία χρησιμοποίησε περίπου 17,52 δισεκατομμύρια λίτρα (4,6 δισεκατομμύρια γαλόνια) νερού στις δραστηριότητές της το 2022, σύμφωνα με τον δείκτη αναφοράς ESG. Η Diageo έχει δεσμευτεί να βελτιώσει κατά 40% την αποδοτικότητα της χρήσης νερού έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020 σε τομείς που έχουν υποστεί πίεση και κατά 30% σε όλους τους τομείς.

“Γνωρίζουμε ότι έχουμε μια καλή στρατηγική, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι η κρίση επιταχύνεται”, δήλωσε ο Alexander.

Συνεργασίες

Τα τελευταία τρία έως πέντε χρόνια, η Diageo έχει αρχίσει να συνεργάζεται με παρόχους νερού εκτός της αλυσίδας εφοδιασμού της, όπως αγρότες, εταιρείες κοινής ωφέλειας, άλλες μεγάλες βιομηχανίες και κυβερνήσεις, καθώς ενθαρρύνει νόμους που αποσκοπούν στην πρόληψη της λειψυδρίας.

Στην Τουρκία, το έργο Sahyar της Diageo υποστηρίζει την κατασκευή υποδομών για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού. Ο αποσταγματοποιός εκεί αναπληρώνει ήδη περισσότερο νερό από αυτό που χρησιμοποιεί σε ορισμένες περιοχές και προωθεί την άρδευση με σταγόνες που προστατεύει το έδαφος και αυξάνει την απόδοση των καλλιεργειών.

Η στάγδην άρδευση διοχετεύει το νερό σταγόνα-σταγόνα, κατευθύνοντάς το στη ρίζα του φυτού, μειώνοντας έτσι την εξάτμιση. Μέχρι στιγμής, η πρωτοβουλία αυτή στη δυτική Τουρκία έχει εξοικονομήσει περίπου 93.000 κυβικά μέτρα νερού από πέρυσι. Στόχος είναι να εξοικονομηθούν 177 000 κυβικά μέτρα πριν από το τέλος του 2026.

Βοηθώντας τους Τούρκους αγρότες με μια πιο αποτελεσματική τεχνολογία άρδευσης δεν εξοικονομεί μόνο νερό, αλλά μειώνει και το αποτύπωμα άνθρακα. “Δεν λειτουργούν τις αντλίες τους για τόσο πολύ χρόνο και δεν εκπέμπουν τόσο πολύ διοξείδιο του άνθρακα”, δήλωσε ο Alexander.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική κρίση: Η ευρωπαϊκή εμπορία άνθρακα πιάνει λιγότερο από το 25% των εκπομπών των αεροπορικών εταιρειών
Green |

Πώς το σύστημα δικαιωμάτων άνθρακα πλήττει τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες

Με τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων που απαλλάσσονται από τέλη και τα δωρεάν δικαιώματα που δίνονται στους αερομεταφορείς, μεγάλο μέρος των πτήσεων δεν καλύπτεται από το σύστημα